среда, 10. децембар 2008.

Sony Cyber-shot DSC-T2


Vrlo interesantan Sony kopaktni digitalni aparat, izuzetno kvalitetne izrade i atraktivnog dizajna. Pored toga što je napravljen od aluminijuma i deluje dosta kvalitetnije od većine aparata u klasi, nafilovan je opcijama koje će amaterima i početnicima olakšati život. Kvalitet fotografija, bar po dnevnom svetlu, je veoma dobar.

Sony je oduvek u ponudi imao veoma atraktivne digitalne aparate u kategoriji kompaktnih, i nije slučajno što su ovi mali Sony aparati bili u samom vrhu popularnosti. Recept za uspešnost ovih modela je kvalitet izrade, senzor visoke rezolucije i dobar procesor za obradu fotografije u kombinaciji sa Carl Zeiss Vario-Tessar optikom. Rezultat su odlične slike i aparati koji su uglavnom postavljali standard po pitanju dizajna. Iako su Sony digitalne kamere oduvek bile za koji procenat skuplje od konkurencije, veliki broj ljudi koji je jednom imao Sony, ostaje veran i posle više generacija različitih modela.

Sony Cyber-shot DSC-T2 pakovanje, sa prednje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma kvalitetna izrada, aluminijumska konstrukcija
  • Odličan 2.7" touch ekran
  • Prilično dobar kvalitet fotografija na dnevnom svetlu
  • Face Track i Smile Shutter
  • Optička stabilizacija slike

Utisak kvare

  • U mračnijim uslovima kvalitet fotografija nije na vrhunskom nivou
  • Autonomija obezbeđuje ne više od 300 fotografija

Specifikacija

Sony Cyber-shot DSC-T2
  • Rezolucija: 8.1 megapiksel, 1/2.5" Super HAD CCD senzor (3264x2448 piksela)
  • Objektiv: ISO 80-3200, Optički zum 3x, f/3.5-4.3, 6.33 (W)–19 (T) mm (38-114mm 35mm ekv.)
  • Memorija: MS Duo, MS PRO Duo, MS PRO Duo High Speed , MS PRO-HG Duo memorijske kartice, interna memorija 4GB
  • Baterije: NP-BD1 660mAh lithium ion
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 2.7" LCD (230.000 px)
  • Video: Maksimalno 640 x 480 @ 30fps (mono audio)

Sony Cyber-shot DSC-T2

Model koji ćemo videti, DSC-T2 je dosta kompaktnih dimenzija, 87x57x20 mm, težine od svega 129g (150g sa baterijom). Iako će ovaj aparat stati u svaki džep, ipak bi voleli da je za nijasnu tanji pošto ovako deluje pomalo debeljuškasto u odnosu na neke super tanke modele koje smo imali priliku da vidimo. Kućište je veoma kvalitetno, napravljeno od aluminijuma (sa prednje strane je brušeni aluminijum), i deluje izuzetno kvalitetno. U poređenju čak i sa najskipljim plastičnim modelima, T2 deluje opet mnogo kvalitetnije.

Pored crne varijante koju smo testirali, postoji i dosta veselijih boja koje će se sigurno dopasti mlađoj po populaciji. Dizajnerski, ovaj aparat je veoma zanimljivo osmišljen. Naime, dve trećine prednje stranice se pomera na dole da bi otkrila sočivo kamere. Ovo iako možda na prvi pogled i nije toliko očigledno, moramo da priznamo da je vrlo praktično (pošto idealno štiti objektiv) i deluje dosta pouzdano u smislu da ne verujemo da će se mehanizam vremenom razlabaviti ili pohabati od upotrebe.

Sony Cyber-shot DSC-T2 sa bočne i zadnje strane, ekran

Sasvim sigurno je da će svi uočiti da na ovom aparatu ima neobično malo tastera. Sa gornje strane se nalaze mali Power taster i okidač nešto veće površine, dok su pozadi samo četiri dodatna tastera: dva za zumiranje sa desne strane i dva za kretanje kroz album odnosno pregled snimljenih fotografija. Ovo nije slučajno pošto većinu površine zadnje strane zauzima odličan 2.7" ekran. Ekran je rezolucije od 230.000 piksela, što znači da će prikaz biti veoma detaljan i odličnih boja, a vidljivost je dobra i po dnevnom svetlu.

Da bi navigacija bila laka, ekran je osetljiv na dodir i preko njega se bukvalno sve obavlja, što će se početnicima verovatno više svideti (na kraju krajeva, ovo i jeste aparat namenjen onima koji su početnici u svetu digitalne fotografije). Možemo da potvrdimo da je meni dosta brz i intuitivan, a do svih opcija se dosta lako dolazi bez nekih posebnih komplikacija. Ovo je dosta bitno pošto većina kupaca ovog aparata želi da što jednostavnije i brže pronađe neku opciju, odnosno zabeleži fotografiju. Mala napomena, tasteri na ekranu su veličine 4x7mm i moguće je da će oni koji imaju malo krupnije šake ponekad imati problema da "ubodu" željenu funkciju.

Sony Cyber-shot DSC-T2 sa bočne, gornje i donje strane, oprema

Da se vratimo na osnovne stvari, a to su performanse. Ovaj model koristi identičan senzor rezolucije 8.1MP kao i neki od prethodnih Sony digitalaca koje smo već testirali, dakle slike će biti maksimalne rezolucije 3264x2448 piksela, što bi trebalo da je dovoljno za štampu i u većim formatima.

Optika nam je takođe dosta poznata pošto smo je već videli na modelu DSC-T70, a u pitanju je prilično dobar Carl Zeiss objektiv sa 3x optičkim zumom (zum je dosta precizan i tih, što je odlično) i rasponom od 38-114mm u 35mm ekvivalentu. To je za aparat ove kategorije dosta dobro, a jedini komentar koji imamo je za poziciju objektiva koji se nalazi u samom ćošku aparata, pa je moguće da će se desiti da na nekim fotografijama otkrijete prst ako ne budete vodili računa kako držite aparat. Pored Super SteadyShot optičke stabilizacije koja će pomoći da slike ne budu mutne ako se ruka zatrese, postoji napredna Face Tracking tehnologija koja na osnovu detektovanih lica u kadru automatski podešava sve ostale parametre. Jedna od zanimljivosti je i Smile Shuter opcija koja detektuje kada se osoba u kadru nasmeje i automatski tada fotografiše.

Rezime

Ovo nije sve što se tiče mogućnosti ovog aparata, u njemu je integrisano 4GB memorije (dovoljno za oko 1200 slika maksimalne rezolucije), a snimljene slike možete rasporediti u softverskoj verziji albuma, puštati slide show i slično. Što se memorijskih kartica tiče, podržane su Memory Stick formati, čiji nismo baš preterani ljubitelji iz prostog razloga što su skuplje od recimo SD memorije, dok su performanse veoma slične. Aparat koristi litijum jonsku bateriju koja je dovoljna za nešto ispod 300 fotografija što i nije neki posebno impresivan podatak.

Činjenica je da je veliki ekran osetljiv na dodir veliki potrošač i ovo je jedan od neophodnih kompromisa kod ovako malog aparata. Za slučaj da ste videli HD nalepnicu na aparatu, da vas odmah razočaramo, nije u pitanju mogućnost snimanja videa u HD rezoluciji (ovaj aparat snima u standardnoj 640x480 i 30fps-a) već mogućnost da ga povežete na neki HD televizor za reprodukciju fotografija. I tu postoji trik, za ovo se ne dobija kabl, već ga je potrebno dodatno kupiti. Kvalitet fotografija je prilično dobar na prirodnom svetlu, bez nekih posebnih napomena, dok u mračnijim uslovima kombinacija nešto slabijeg blica i šuma na višim ISO vrednostima ne daje baš najbolje rezultate u ovoj kategoriji digitalaca.

Conclusion

This isn’t all when it’s about possibilities of this device. It has 4GB integrated memory (enough for 1200 maximal resolution pictures) and you can arrange pictures in software version of album, playing slide shows etc. Memory Stick memory card format is supported, but we do not like that because they are much more expensive than SD memory while their performances are similar. This device use Li-Ion battery that provides less than 300 photos which is not impressive. The big touch sensitive screen is a big power consumer but that is the imperative with small devices. In case you saw HD label on device let us disappoint you at once because it doesn’t have possibility to record HD resolution videos (it records clips in standard 640x480 resolution at 30 fps). Only thing this label shows is the possibility to connect it with some HD television set for reproduction of photos. However, there is a catch, because cable isn’t part of standard package butyou need to buy it. Picture quality is very good in direct sunlight while in dark environments with combination of poor flash and noise at higher ISO values results are not so good in this category of digital cameras.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 290€