среда, 17. децембар 2008.

Chieftec MESH CG-01B


Chieftec kućište midi tower formata koje dolazi sa napajanjem od 350W. Kućište je standardno dobrog kvaliteta izrade na koji smo navikli. U pakovanju ne dolazi ni jedan ventilator iako ima dosta mogućnosti kada je hlađenje u pitanju. Ovo kućište nudi odličan odnos cene i kvaliteta koji će odgovarati prosečnim korisnicima.

Chieftec svakako nije potrebno posebno predstavljati, pošto je ova kompanija domaćim kupcima vrlo dobro poznata već duži niz godina. Chieftec je uvek u ponudi imao veoma kvalitetna kućišta po prilično povoljnoj ceni, što je i glavni razlog zašto je zaista veliki broj korisnika ukazao poverenje ovoj kompaniji. Kućište koje ćemo videti pripada MASH seriji i dolazi sa napajanjem kapaciteta 350W, što je dovoljno za korisnike prosečnih potreba, dakle bez nekih monstruoznih grafičkih kartica ili drugih većih potrošača.

Chieftec CG-01B-B-350 sa prednje i bočne strane, detalji sa prednje strane

Ključne karakteristike

  • Povoljna cena
  • Dosta kvalitetna izrada
  • Dolazi sa napajanem od 350W

Utisak kvare

  • Kućište nije tool free dizajna
  • Ne dolazi ni jedan ventilator u pakovanju

Specifikacija

Chieftec CG-01B-B-350
  • Napajanje: Chieftec 350W
  • Format: mATX, ATX
  • Uređaji: 2x 5.25", 2x 3.5" eksterno, 2x 3.5" interna
  • Hlađenje: opciono 1x 120mm napred i pozadi, 1x 80mm levi bočni panel, 2x 92mm desni bočni panel
  • Dimenzije: 440x180x460 mm
  • Težina: 9 Kg

Chieftec CG-01B-B-350

Kućište sa testa je crne boje, napravljeno od kombinacije čeličnog lima i plastike, i kao što važi za većinu Chieftec kućišta, deluje izuzetno čvrsto i robustno. Ime MASH je vezano za mrežastu prednju masku koja omogućava nesmetanu cirkulaciju vazduha. Ovo kućište je midi formata, što je dovoljno za matične ploče micro ATX i standardnih ATX dimenzija. Zbog korišćenja kvalitetnog i debelog lima, samo kućište sa ugrađenim napajanjem teži 9 Kg. Sa prednje strane kućišta se pored dve 5.25" i 3.5" maske nalaze Power i Reset tasteri (nešto su bučniji) kao i Power i HDD statusne diode. Na samom vrhu prednje strane su i dva USB, jedan eSATA i dva 3.5mm audio konektora. Iako FireWire konektor nije našao svoje mesto, mi mislimo da je bolje što je na njegovo mesto došao eSATA.

Chieftec CG-01B-B-350 sa bočnih i zadnje strane

Bočna stranica se vrlo jedostavno skida pošto je drže thumbscrew šrafovi koji se rukom odvrću. Kada se skine bočna stranica, primećujemo da na šasiji postoje žabice koje je, kada je bočna stranica postavljena, dodatno fiksiraju čime se smanjuju vibracije a samim tim i buka u radu. Unutrašnjost kućišta nam otkriva par detalja vezanih za hlađenje. Ono što je jasno je da ni jedan ventilator ne dolazi u pakovanju sa kućištem, što je prava šteta, no ostavlja dovoljno prostora da kupci mogu iskoristiti neke ventilatore koje već imaju ili kupiti neke posebno tihe recimo. Sa prednje strana postoji plastični ram za 120mm ventilator koji stoji ispod fioke za hard diskove, pa hladan vazduh neće duvati direktno preko njih. Ukoliko baš bude neophodno, sa bočne strane postoje rupe za montiranje 80mm ventilatora koji će duvati direktno u hard diskove.

Chieftec CG-01B-B-350 unutrašnjost kućišta i detalji, napajanje

Sa zadnje strane ima prostora za još jedan 120mm ventilator koji izbacuje topao vazduh, a ako to nije dovoljno, na bočnu stranicu se mogu montirati i dodatna dva 92mm ventilatora. Slotova za proširenje ima 7, a kartice se fiksiraju običnim šrafovima. Što se tiče montaže 5.25" (ima dva ležišta) i 3.5" (eksterna dva i interna dva ležišta) uređaja, i oni se montiraju običnim šrafovima, dakle nema tool free dizajna. Ugrađeno napajanje kapaciteta 350W ima 5 Molex i dva SATA konektora, što bi trebalo da bude dovoljno za instalirane komponente. Iako prostora nema baš puno, ipak će za prosečnu konfiguraciju biti sasvim dovoljno mesta.

Rezime

Ovo kućište je dobra osnova za jednostavnu konfiguraciju koja neće imati komponente veće potrošnje energije, a kao takvo će biti više nego adekvatno za većinu korisnika. Kvalitet izrade na koji nas je Chieftec navikao ni u ovom slučaju nije izostao, pa iako je u pitanju model osnovne namene, ne znači da je obavezan kompromis po ovom pitanju. Cena Chieftec CG-01B-B-350 modela je sasvim korektna i u saglasnosti sa onim što nudi, pa ni tu nema mesta za primedbu.

Conclusion

This casing is fantastic base for simple configuration that will not have great consumption components and according to that, it will be adequate to many users. Build quality that we used to from Chieftec isn’t lacking at all in this case. Bearing in mind this is basic purpose model, it doesn’t mean the compromise is necessary. Chieftec CG-01B-B-350 model price is an adequate one and in line with the things it offers, so there are not space for reproaches.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, decembar 2008.): 67€