среда, 24. децембар 2008.

Canon PowerShot A2000 IS


Novi model čuvene Canon PowerShot A serije. Iako po kvalitetu izrade nije baš opravdao očekivanja, fotorafije su takve da smo spremni da mu to oprostimo. Ovo je model za početnike koji nisu ranije imali digitalni aprat, i kao takav će sigurno imati dosta fanova.

Canon PowerShot A serija je sigurno jako dobro poznata svima koji su uplovili u vode digitalne fotografije pošto je velika verovatnoća da su u nekom trenutku i koristili neki od A modela. Nova generacija ovih aparata je tu sa modelima A1000 i A2000, a mi smo se opredelili da počnemo sa onim boljim, A2000. Ovaj aparat je predviđen za početnike, odnosno one koji nemaju puno iskustva u digitalnoj fotografiji. Primetne su mnoge razlike u odnosu na prethodnu seriju, od dizajna i kvaliteta izrade do opcija, međutim ono što je i najbitnije, a to je kvalitet fotografija, je ostao u u rangu onoga na šta smo navikli kod A serije.

Canon PowerShot A2000 IS sa prednje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma dobar kvalitet snimljenih fotografija
  • Automatska podešavanja pogodna za početnike
  • Dosta dobra brzina rada
  • Dve AA baterije obezbđuju do 500 snimaka

Utisak kvare

  • Kvalitet izrade nije na nivou prethodne A serije
  • Ekran je nešto užih uglova vidljivosti i slabije čitljiv po suncu
  • Cena bi mogla biti i niža

Specifikacija

Canon PowerShot A2000 IS
  • Rezolucija: 10 megapiksela, 1/2.3" senzor (3648x2736 piksela)
  • Objektiv: ISO 80-1600, Optički zum 6x, f/3.2-5.9 (35mm film ekvivalent: 36-216mm)
  • Memorija: SD/SDHC Memory Card, MultiMediaCard, MMC Plus Card, HC MMC Plus Card
  • Baterije: 2x AA baterije
  • Povezivanje: USB, Audio/Video izlaz
  • Ekran: 3" LCD (230.000 px)
  • Video: 640x480 @ 30fps
  • Procesor: DIGIC III

Canon PowerShot A2000 IS

Prvi utisak je da je A2000 potpuno drugačiji od modela A serije prethodne generacije. Glavne izmene su nešto kompaktnije dimenzije, tanja plastika i generalno osećaj nešto lošije izrade. Ovo nam se i nije baš previše dopalo na prvi pogled, pogotovo što aparat ne uliva onoliko poverenja i ne deluje toliko robustno. Da se ne shvati pogrešno, A2000 nije toliko lošeg kvaliteta, ali nije ni ono što smo očekivali za A seriju. Zagledajući dalje, primećujemo da nema optičkog tražila, koje je moralo da otpadne da napravi mesta za poveći 3" LCD ekran. Dalje, prethodni modeli A serije su imali ograničene mogućnosti manuelnog podešavanja dok je A2000 postao više okrenut automatskim podešavanjima, tako da će napredniji amateri verovatno biti nezadovoljni onim što on nudi. Postoje Program, Auto, Favorite, Video i 5 scena na samom točkiću kao i još dodatnih 11 predefinisanih podešavanja u Scenery meniju (SCN).

Canon PowerShot A2000 IS sa prednje i bočnih strana

Gledano sa gornje strane, vidimo da je desni kraj aparata nešto širi, što je urađeno da bi se lakše držao desnom rukom, mada ne verujemo da će mnogo ljudi koristiti ovaj model samo jednom rukom. Sa gornje strane se nalaze kontrole u vidu malog Power tastera, okidača sa zum prstenom i glavnog Mode točkića. Još jedna zamerka ide na račun Mode točkića koji je plastičan i deluje nekako neubedljivo pošto ga je pomalo i teško okrenuti palcem. Ostatak kontrola se nalazi sa zadnje strane, pored ekrana, a ni ovi tasteri nas nisu baš previše oduševili svojim kvalitetom. Sa desne bočne strane se nalazi i plastični poklopac koji skriva mini USB i A/V konektore, dok je poklopac odeljka za baterije sa donje strane. Za napajanje, aparat traži dve AA baterije, a ukoliko investirate u neke kvalitetne dopunjive, možete očekivati do 500 snimaka. Objektiv ima 6x optički zum, a postoji i optička stabilizacija slike koja će ublažiti posledice koje mogu nastati kada se aparat zatrese dok slika.

Canon PowerShot A2000 IS kontrole, ekran i otvor za baterije

Da ne bude da samo kritikujemo, red je reći i nešto lepo. Prvo što se primećuje po paljenju je da je aparat praktično za 1.5s spreman za slikanje, što je dobro vreme imajući u vidu da on ima 6x optički objektiv koji mora ceo da se izvuče iz kućišta. I brzina slikanja je sasvim solidna, čak i u kontinualnom modu, mada smo primetili da između snimaka aparat ne radi ponovni autofokus. Ekran je solidan, ali i nešto užih uglova gledanja i malo slabije čitljiv po suncu, ali velike dijagonale i dobre rezolucije. Kvalitet fotografija je odličan u praktično svim segmentima, slike su vrlo oštre i lepih boja bez primećenih nepravilnosti, a ono što nam se posebno dopalo je da šum na osetljivosti od ISO 200 i 400 nije preveliki, a čak su i slike na ISO 800 dobre za štampu doduše u manjoj rezoluciji.

Rezime

Utisci za A2000 su dosta pomešani. Činjenica jeste da nije toliko kvalitetno izrađen kao prethodni modeli A serije, no stoji i činjenica da su slike i više nego dobre. Za aparat rezolucije 10MP sa 6x optičkim zumom i pristojnim setom funkcija, A2000 nije loš izbor, pogotovo za amatere kojima je to možda prvi aparat. Oni koji su već imali neki digitalni aparat osnovne kategorije verovatno neće biti toliko zainteresovani. Cena ovog aparata bi definitivno mogla biti niža, pošto u tom cenovnom rangu ima dosta drugih aparata koji nude vrlo slične performanse.

Conclusion

Impressions on A2000 are mixed up. Build quality isn’t like with other models of A series but pictures it provides are very good. For 10MP device with 6x optical zoom and decent set of functions, A2000 isn’t bad choice at all, especially for the amateurs if that will be their first device. Other users shall not be interested in this device. Price of this device could be much lower because there are many devices in that scope of prices providing similar performances.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, decembar 2008.): 220€