петак, 28. новембар 2008.

Veliki igrač MSI GX700X

MSI laptop namenjen igračkoj populaciji, sa prostranim 17" ekranom odličnog prikaza. Konfiguracija je prilično snažna sa Intel Core 2 Duo procesorom na 2.1GHz i 2GB ram memorije. Odnos cene i performansi ovog modela je prilično dobar, i to je jedan od glavnih razloga za preporuku.

MSI laptop računari iz generacije u generaciju postaju sve kvalitetniji i zanimljiviji, zadržavajući vrlo konkurentnu politiku cena. Model GX700X-255EU pripada Gaming seriji, što je odmah i jasno kada se vidi da u paketu dolaze ranac i laserski miš. Ovaj laptop je desktop replacement odnosno zamena za desktop računar pošto je opremljen 17" ekranom i vrlo moćnom konfiguracijom koja je definitivno u rangu desktop računara. Ovaj laptop nije kompaktnih dimenzija, ali to i nije njegova najvažnija osobina.

MSI GX700X-255EU sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odličan odnos cene/performansi
  • Veoma snažna konfiguracije, Intel Centrino platforma
  • Odličan 17" ekran
  • NVIDIA GeForce 8600M grafička kartica
  • Modem, GLAN, WiFi i Bluetooth

Utisak kvare

  • Malo se više greje sa desne strane

Specifikacija

MSI GX700X-255EU
  • Ekran: 17'' WXGA+ ACV(Amazing Crystal Vision) , 1440x900 piksela
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T8100 (2.1 GHz, 3 MB L2, 800 MHz FSB)
  • Ram memorija: 3GB DDR2
  • Grafika: NVIDIA GeForce 8600M
  • Hard disk: 320GB SATA (2x 160GB)
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : 56K Modem, Glan, WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, Line-in, 3x USB, FireWire, D-Sub, HDMI, GLAN, Modem, ExpressCard slot
  • Dimenzije: 395x278x26 mm
  • Težina: 3.4 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 4800mAh
  • Dodatno: Čitač kartica 4-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro), 1.3MP Web kamera, laserski miš i ranac

MSI GX700X-255EU

Uprkos nešto većim dimenzijama (395x278x26 mm) težina od 3.4Kg i ne predstavlja neku veliku cifru, pa neće biti veliki problem nositi ga sa sobom, pogotovo što se dobija i odličan ranac za to. Dizajn ovog modela je pomalo konzervativan u odnosu na neke druge pripadnike MSI Gaming serije, potpuno je crne boje, bez nekih posebnih detalja. U izradi je korišćena glossy crna plastika solidnog kvaliteta. Iako nismo primetili da plastika bilo gde krcka kada se malo jače pritisne, nije nam se dopalo što će praktično na celoj površini računara ostajati otisci prstiju, pa ukoliko vam se to ne dopada, budite spremni da stalno imate krpicu pri ruci. Po pitanju dizajna imamo samo jednu malu zamerku, a to je da maska zvučnika koji su instalirani iznad tastature izgleda pomalo arhaično i generalno nam se ne uklapa u celokupnu sliku.

MSI GX700X-255EU tastatura, dodatni tasteri i sistemske diode, touchpad

Tastatura je punog formata, zajedno sa numeričkim delom, a jedino su kursorski tasteri malo uži od ostalih. Materijal od kojih su tasteri napravljeni nije baš vrhunskog kvaliteta, no tastatura se sa druge strane neće ni ugibati pod jačim pritiskom, što je dobra stvar za ukupnu ergonomiju. Pomenućemo i da su kursorski (posebni i sa numeričke tastature) i WASD tasteri posebno obeleženi crvenim oznakama, što bi trebalo da naglasi da je laptop namenjen igračima. Model sa testa nema označene naše karaktere, što doduše igračima i ne bi trebalo da je neki posebno bitan podatak. Dodatnih tastera ima ukupno šest uključujući Power taster, a pokrivene su samo one najbitnije funkcije. Touchpad koji se nalazi ispod tastature ima obeleženu zonu vertikalnog skrola, a u radu se pokazao kao prilično dobrog odziva. Dva tastera ispod njega su relativno tiha i ne mnogo plitka. Tastatura generalno gledano nije najtiša koju smo imali prilike da koristimo, ali nije ni najbučnija i dobija sasvim solidnu ukupnu ocenu.

MSI GX700X-255EU sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa se nalaze FireWire konektor, 3.5mm audio priključci i čitač memorijskih kartica. Sa desne bočne strane se nalaze ExpressCard slot, jedan USB port, analogni D-Sub i digitalno HDMI video konektori, Kensington lock i poveći otvor za hlađenje. Pozadi su još jedan otvor za hlađenje (sa desne strane), modem, LAN i konektor za napajanje. Na kraju, sa leve bočne strane su smeštena preostala dva USB konektora i optički uređaj. Jedina zamerka koja se tiče ovog rasporeda su konektori sa prednje strane pošto kablovi najviše smetaju upravo tu, a ukoliko koristite neko postolje, vrlo lako se može desiti da ovi konektori budu blokirani. Ekran dijagonale 17" ima rezoluciju od 1440x900 piksela i prilično dobar kvalitet prikaza. Odlične je oštrine i prijatan za gledanje, stim što su mu uglovi gledanja nešto uži, baš kao i kod većine modela laptop računara. Iznad ekrana se nalazi i integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP, dok je mikrofon smešten ispod tastasture.

MSI GX700X-255EU sa bočne strane, ranac i pakovanje

Laptop koristi Intel Centrino platformu, a pokreće ga Intel Core 2 Duo T8100 procesor koji radi na 2.1GHz, sa 3GB DDR2 memorije i čak dva hard diska od po 160GB (za ukupno 320GB raspoloživog prostora). Za grafiku je zadužena NVIDIA GeForce 8600M kartica, što znači da će većina novijih igara raditi sasvim dobro u osnovnoj rezoluciji ekrana. Performanse ovakve konfiguracije su prilično impresivne, bez obzira da li je u pitanju igranje ili neki ozbiljan rad. Što se autonomije koju ugrađena 4800mAh baterija pruža tiče, ona nije najjača strana pošto iznosi oko 1h15min pod punim opterećenjem i oko 2h u mirovanju. Ovo i ne uzimamo kao neku veliku manu pošto verujemo da neće puno vremena provesti nepovezan na izvor struje. Što se komunikacije tiče, tu su modem (koji se sve ređe sreće na novijim modelima laptop računara), LAN, Bluetooth i WiFi moduli, što znači da se teško može desiti da ne možete da se povežete na Internet, lokalnu mrežu ili neki drugi mobillni uređaj.

Rezime

Jedina eventualna zamerka koju možemo navesti je da se laptop malo više zagreva sa desne strane, uprkos tome što ima dva otvora za hlađenje. Ipak, kupce će najviše interesovati performanse u igrama i zahtevnijim aplikacijama, a tu GX700X-255U postiže odlične rezultate i na to se nema puno toga dodati. Odnos performansi i cene je u ovom slučaju veoma dobar, zbog čega verujemo da će upravo zbog toga ovaj model biti vrlo tražen.

Conclusion

The only shortcoming here is the heating of the laptop’s right side besides the fact it has two openings for cooling off. Still, potential buyers will be more interested for game performances and demanding applications and here GX700X-255U offer excellent results. Performance/price ratio is very favorable in this particular case, and we believe that is its biggest advantage.