понедељак, 3. новембар 2008.

Samsung 2220LM

Ovo je prilično dobar monitor osnovne kategorije, sa tilt i swivel mogućnostima podešavanja. Slika je odlična i nema nekih većih zamerki, a cena prilično povoljna pa nema razloga da izostane zaslužena preporuka.

Navikli smo da od kompanije Samsung uvek dobijamo ekskluzivne modele, inovativnog dizajna i naprednih mogućnosti. Ovakvi modeli dosta i koštaju i nisu previše pristupačni većem broju kupaca. Iz ovog razloga ćemo se malo spustiti u masu, odnosno da pogledamo neke običnije modele koji će biti interesantniji većem broju kupaca. Upravo to je slučaj sa modelom 2220LM koji ima dosta atraktivnu cenu i kao takav predstavlja dobru opciju za sve one koji žele da dođu do ekrana velike dijagonale.

Samsung 2220LM sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odilčna slika
  • Integrisani zvučnici
  • Iako je osnovni model, postolje omogućava swivel rotaciju osnove
  • Vrlo povoljna cena

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Samsung 2220LM
  • Dijagonala: 22" Wide
  • Rezolucija : 1680x1050 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub
  • Dodatno: Zvučnici

Samsung 2220LM

Ovaj monitor izgleda vrlo obično, sa dizajnom koji ne liči baš previše na druge Samsung modele. Ceo je crne boje i napravljen od obične mat plastike prosečnog kvaliteta. Postolje je vrlo jednostavno i omogućava tilt podešavanje ugla nagiba ekrana od -5 do 20 stepeni po vertikalnoj osi, ali i swivel rotaciju osnove. Dobro je videti da iako spada u osnovnu kategoriju, ipak ima podršku za swivel što je posebno korisno kod monitora veće dijagonale.. Sa zadnje strane, postolje koje je kružnog oblika ima prorez koji služi za provlačenje kablova, što je jeftin a dobar način da se kablovi lepo organizuju i ne vise pozadi.

Samsung 2220LM sa bočne strane, postolje i tasteri menija

Sa prednje strane monitora, vide se tasteri menija koji su smešteni na samu sredinu maske ispod ekrana. Ima ih ukupno šest, zajedno sa Power tasterom pored koga je i mala dioda koja označava da je monitor uključen. Tasteri su prosečnog kvaliteta sa jasno odštampanim funkcijama (beli karakteri na crnoj plastici), pa neće biti zagledanja da bi se razabralo šta koji taster radi. Meni je isti kao kod ostalih Samsung modela, doduše i bez većine podešavanja naprednijih modela. Moguće je podešavati bukvalno ono najbitnije, što je uostalom i sasvim dovoljno za ovakav monitor. Magic Bright2 je i ovde prisutan, sa predefinisanim profilima: Game, Sport, Movie, Internet ili Text. Sa prednje strane, na levoj i desnoj ivici se nalaze i integrisani zvučnici. Dosta su male snage (2x 2W), ali opet dovoljni za neke osnovne potrebe kao što su svakodnevni rad i tiho slušanje muzike.

Samsung 2220LM konektori, oprema i oznaka

Sa zadnje strane monitora se nalaze konektor za napajanje, analogni D-Sub video priključak i 3.5mm audio ulaz. Sa leve bočne strane monitora pri dnu stranice se nalazi i jedva primetni konektor za slušalice, što je vrlo dobra stvar. Prikaz monitora je veoma dobar, na prvi pogled vrlo oštar i lepih, prirodnih boja. Gradijent sive boje je solidan, a mala primedba se odnosi na svetle nijanse koje bi mogle biti i bolje. Na crnoj pozadini nema probijanja osvetljenja po ivicama što zaslužuje pohvalu. Uglovi vidljivosti su prosečni, mada nam se vertikalni učinio i dosta uži od toga. Na kraju, odziv panela je 5ms, što je definitivno sasvim dovoljno za svakodnevni rad, ali i za igre i filmove.

Rezime

Za ovaj monitor u trenutku pisanja teksta treba izdvojiti ispod 180€, što uopšte nije mnogo ako se ima u vidu dijagonala od 22" i odlična slika. Možda bi bilo bolje da postoji i DVI interfejs, no nama se monitor i bez njega dosta dopao, pošto nudi stvarno dobru sliku bez nekih posebnih zamerki. Mislimo da je ovaj monitor dobar izbor za kupce prosečnih potreba koji traže što povoljniji monitor nešto veće dijagonale. Rezolucija od 1680x1050 piksela i 22" dijagonale će svakako biti veliki pomak što se tiče radnog prostora, da ne pominjemo filmove i igre koje će izgledati sigurno mnogo bolje.

Conclusion

The price of this screen is €180, which isn’t too much bearing in mind 22’’ diagonal and great picture. It would be maybe better to have a DVI interface but this screen is awesome without it, anyway. We think this screen is a very good choice for average users who looks more affordable screen with bigger diagonal. Its 1680x1050 pixels resolution and 22’’ diagonal will be a big step regarding to working area, not to mention movies and games that surely will look much better.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 177€