субота, 22. новембар 2008.

nVidia objavila detalje o superračunaru


Kompanija nVidia traži načina da približi performanse i obradnu snagu koju poseduju super računari desktop modelima.

Na 2008 Supercomputing konferenciji koja je održana u gradu Ostin, Texas, nVidia je demonstrirala novi dizajn računara visokih perfomransi (HPC) koji će omogućiti OEM proizvođačima da postave dva do četiri grafička procesora opšte namene (GP GPU) u formu obične radne stanice.

Novi dizajn HPC koji nVidia naziva „Personalni superračunar“ je najnoviji pokušaj kompanije da svoju grafičku tehnologiju plasira na tržište super računara i računara visokih performansi. Dok većina HPC cluster-a i super računara pokreću konvencionalni centralni procesori, nVidia nastoji da ubedi kreatore ovih sistema da grafički procesori opšte namene mogu da ponude tipove performansi koje naučnici, istraživači i drugi radnici koji koriste računare visokih performansi zahtevaju za svoje proračune, istrživanja i sve druge vrste zadataka.

Za razliku od tradicionalnih centralnih procesora grafički procesor opšte namene sadrži stotine malih stream obradnih jezgara koji omogućavaju da se instrukcioni nizovu aplikacija pokreću paraleleno. Pošto su podaci razbijeni u sve manje delove, grafički proceosri opšte namene omogućavaju viši propusni opseg i bolje performanse bez oslanjanja na povećanje brzine radnog takta sa ciljem bržeg izvršavanja aplikacije.

Do sada, tržite za grafičke procesore opšte namene je bilo samo jedan delić tržišta računara visokih performansi. nVidia je preuzela vođstvo u ovoj oblasti sa svojom Tesla linijom grafičkih procesora opšte namene ali je kompanija AMD takođe ušla na ovo tržište nedavnim predstavljanjem FireStream linije grafičkih procesora.

U narednih 18 meseci kompanija Intel će takođe ući na tržište računara visokih performansi sa svojim proizvodom pod nazivom Larrabbe ali ovaj proizvod će biti baziran na konvencionalnim obradnim jezgrima. Kao dodatak svojim Tesla proizvodima, kompanija nVidia je razvila kompajler i set razvojnih alata nazvan Compute Unified Device Architecture ili skraćeno CUDA, koji omogućava programerima aplikacija da koriste varijantu C programskog jezika da programiraju GPU na isti način kao CPU.

Rob Enderle, analitičar Enderle grupe navodi da iako je tržište za grafičke procesore opšte namene malo nVidia je načinila značajne napore i napredak u ovoj oblasti i prikazala da zna kako da privuče programere i OEM proizvođače svojim proizvodima. Iako nVidia i AMD su mahom fokusirani na to da prodaju ove tipove grafičkih procesora opšte namene istraživačkim institucijama i univerzitetima, Enderle navodi da obe kompanije traže načine da se prošire i na druge segmente ovog tržišta kao što su dizajni vezani za aeroprostor i medicinska istraživanja.

nVidia-in HPC dizajn je baziran na kompanijinom Tesla C1060 računarskom procesoru koji poseduje 240 stream obradnih jezgara. Svaka kartica bazirana na Tesla C1060 procesoru poseduje po 4GB posvećene memorije kao i performanse od 933 gigaflopa plutajućih tačaka pojedinačne preciznosti. Kada OEM proizvođači koriste nVidia dizajn da bi kreirali ove radne stanice, oni mogu da kreiraju računare koji koriste dva, tri ili četiri ovakva Tesla C1060 grafička procesora opšte namene.

Nekoliko proizvođača personalnih računara je već naglasilo namere da kreira radne stanice bazirano na nVidia dizajnu, uključujući proizođače kao što su Dell, Lenovo i Asus. Iako nVidia za sada nije obelodnaila specifične cene Andy Keane, generalni menadžer za GPU računarstvo pri nVidia-i navodi da će cene ovih radnih stanica biti najmanje $10.000.