четвртак, 6. новембар 2008.

MSI GX630X za ozbiljne igrače

Impresivan MSI laptop namenjen igračima. Kvalitet izrade je ne visokom nivou, baš kao i performanse. Ukoliko tražite laptop samo za igranje, nikako ne treba propustiti ovaj model. MSI iz serije u seriju unapređuje svoje laptopove i mislimo da bi na njih trebalo obratiti malo više pažnje.

MSI GX serija laptopova je namenjena igračima, što je jasno već na prvi pogled. Veoma moćna konfiguracija u kombinaciji sa atraktivnim dizajnom je dobar recept za uspešan model, a MSI se dosta dobro drži ove strategije. Laptop koji ćemo videti je veoma zanimljiv iz više razloga, prvo zbog svog nesvakidašnjeg dizajna, a potom i zbog vrlo bogatog paketa dodatne opreme koji će savršeno odgovarati igračima. Cena ovog laptopa možda neće baš oduševiti svakoga, ali je činjenica da je hardver namenjen igračima uvek skuplji od regularnog, pa iz te perspektive ovo i nije toliko neočekivano.

MSI GX630X-006EU sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Kombinacija metala i kvalitetne plastike čine izuzetno čvrsto i atraktivno kućište
  • Odlične performanse grafičkog podsistema zahvaljujući NVIDIA GeForce 9600M GT kartici
  • Vrlo bogat paket dodatne opreme, laserski miš i ranac, Rainbow 6 Vegas 2 igra

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

MSI GX630X-006EU
  • Ekran: 15.4" WXGA Glare Type, 1280x800 piksela
  • Procesor: AMD ZM80 Turion Ultra 64 X2, 2.1GHz
  • Ram memorija: 2 x 2GB DDR2 667
  • Grafika: NVIDIA GeForce 9600M GT 512MB
  • Hard disk: 320GB SATA
  • Optički uređaj: DVD Super Multi
  • Komunikacija : 56K Modem, Glan, WiFi (802.11 b/g), Bluetooth V2.0+EDR
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, Line-in, Line-out, 3x USB, FireWire, eSATA, D-Sub, HDMI, GLAN, Modem, ExpressCard slot
  • Dimenzije: 358x260x35 mm
  • Težina: 2.7 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 4800mAh
  • Dodatno: Čitač kartica 4-u-1 (SD/MMC/MS/MS Pro), 1.3MP Web kamera, laserski miš i ranac, Rainbow 6 Vegas 2 igra

MSI GX630X-006EU

Dizajn ovog laptopa je sigurno prva stvar koju će svi primetiti. Crveno crna kombinacija boja teško može proći nezapaženo, pogotovo ako se uzme u obzir da je poklopac npravljen od legure metala. Ovo između ostalog obezbeđuje da se poklopac drži fiksiran za donji deo laptopa magnetom, što se ne viđa baš mnogo često. Kvalitet izrade je veoma dobar, a metalne površine su vrlo prijatne na dodir i samo dodaju na čvrstini ovog modela koji deluje veoma robustno. Plastika se nigde ne ugiba i ne krcka, što je takođe veoma dobro. Ekran je dijagonale 15.4", osnovne rezolucije od 1280x800 piksela i Glare tipa, a uprkos tome što je prikaz slike veoma dobar, prava je šteta što nije ugrađen ekran nešto veće rezolucije koja bi itekako značila igračima, pogotovo pošto ugrađena grafika neće imati problem da potera igre i na većoj rezoluciji. Iznad kamere se nalazi integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP, a ispod tastature i mikrofon.

MSI GX630X-006EU tastatura, dodatni tasteri i sistemske diode, touchpad

Tastatura je punog formata, sa numeričkim delom na desnoj strani što je dosta retka stvar na 15.4" modelima laptopa. Da bi svi tasteri stali, neki su malo suženi, na sreću samo tasteri koji se ređe koriste pa funkcionalnost tastature nije došla u pitanje. Kursorski tasteri su malčice suženi što možda nije idealno zbog toga što se i oni koriste često u igrama. Da ne bude zabune, svi "igrački" tasteri su označeni crvenom bojom, uključujući i WASD koji će sigurno i biti najčešće korišćeni. Tastatura se minimalno ugiba pod malo jačim pritiskom, dok su tasteri napravljeni od plastike koja nije baš vrhunskog kvaliteta. Hod tastera je plitak i dosta su tihi, pa će odlično odgovarati i onima koji pored igranja planiraju i nešto da rade. Iznad tastature se nalazi metalna rešetkasta maska iza koje su smešteni zvučnici sa leve i desne strane, dok se u sredini nalaze multimedijalni i dodatni tasteri koji su osetljivi na dodir, kao i par sistemskih dioda i taster za uključivanje.

MSI GX630X-006EU sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Touchpad je veoma dobar i prijatan na dodir, radi brzo i deluje dosta kvalitetno. Zanimljiv detalj predstavljaju dva tastera ispod njega koja su vešto uklopljena u masku, a inače su vrlo plitki i ne previše bučni. Sa prednje strane laptopa nema ničega osim tri male diode koje se vide sa desne strane, što je odlična stvar pošto konektori sa prednje strane nisu previše praktični zbog kablova koji mogu smetati kada se kuca. Sa desne bočne strane su smešteni LAN konektor, poveći otvor za hlađenje, eSATA, USB i FireWire portovi, otvor čitača memorijskih kartica i ExpressCard slot za proširenja. Sa zadnje strane su analogni D-Sub i digitalni HDMI video konektori, zatim konektor za napajanje i priključak za eksternu WiFi antenu. Na levoj bočnoj strani su Kensington Lock, priključak modema, optički uređaj, dodatni USB port i konektori za zvuk (četiri 3.5mm konektora). Za ovakav raspored nemamo nikakvih zamerki pošto je praktično sve na svom mestu i ne bi smo ništa promenili.

MSI GX630X-006EU sa bočne strane, oprema i ranac

Konfiguracija ovog modela je bazirana na AMD platformi sa Turion Ultra 64 X2 ZM80 procesorom koji radi na 2.1GHz, sa čak 4GB DDR2 memorije i SATA hard diskom kapaciteta 320GB. Glavna zvezda je ipak NVIDIA GeForce 9600M GT grafička kartica sa 512MB svoje memorije, koja je zadužena za impresivne performanse u igrama. Moramo pomenuti i Turbo Drive Engine tehnologiju, odnosno mogućnost da kada je laptop povezan na struju pritiskom na poseban taster ubacite procesor u Turbo mod, to jest i dodatno podignete performanse celog sistema. Takođe, kao vid uštede energije je tu i novi ECO Engine Power Management System, to jest predefinisani režimi rada koji su prilagođeni konkretnim potrebama (Gaming, Movie, Presentation, Office, i Turbo Battery). Za komunikaciju su zaduženi modem, Gigabitni LAN adapter, WiFi i Bluetooth moduli, što znači da su praktično sve opcije pokrivene. Dodajmo za kraj da S/PDIF audio izlaz podržava 7.1 zvuk, što je vrlo korisna stvar za one koji imaju već surround zvučnike.

Rezime

Laptop dolazi sa 6-ćelijskom baterijom koja obebeđuje 2h45min autonomije u mirovanju i oko 1h33min pod punim opterećenjem. Pošto je ovaj model namenjen igračima, u opremi dolazi veoma atraktivan i kvalitetan ranac za laptop sa MSI logom, laserski miš rezolucije 3200DPI i sa dodatnim tegovima kako bi mogli da ga prilagodite svom ukusu i Rainbow 6 Vegas 2 originalna igra. Jedino što ne dolazi je operativni sistem, što će predstavljati dodatni trošak za korisnike. Naš ukupni utisak o ovom laptopu je prilično dobar, počevši od konstrukcije i kombinovanja plastike i metala, do sjajnih performansi grafičkog podsistema koji je u ovom slučaju i najbitnija stvar.

Conclusion

This laptop comes with 6-cells battery that provides 2hrs and 45min of autonomy in stand-by mode and 1hr and 3min under heavy loading. Being intended for players, attractive and high quality backpack for laptop with MSI logo comes in a form of additional gear, a laser mouse with 3200DPI resolution and additional weights so you could adjust to your own taste, and Rainbow 6 Vegas 2 game. The only thing don’t comes along is an operative system which is an additional cost. Our conclusion on this laptop is good, starting from its construction and combination of plastic and metal ‘till excellent performances of graphic subsystem which is the most important thing here.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, novembar 2008.): 850€