петак, 28. новембар 2008.

J&W 790GX Extreme

J&W matična ploča sa najnovijim AMD čipsetom. Dolazi sa integrisanom zvučnom i grafičkom karticom, pa predstavlja odlično rešenje za multimediju, odnosno HTPC računare, a ukoliko poželite da pokrenete neku od novijih i zahtevnijih igara, uvek možete instalirati dodatnu grafičku karticu.

AMD 790GX je najsvežiji čipset ovog proizvođača sa integrisanom grafikom. Zamišljen da bude pozicioniran u Value segment tržišta, ovaj čipset predstavlja prilično dobar izbor za korisnike kojima ne treba zasebna grafička kartica, već mogu da se oslone, u ovom slučaju, na integrisanu Radeon HD 3300. U suštini, ovako nešto nam deluje kao veoma dobro rešenje za HTPC računare koji pretenduju da budu osnova kućnog multimedijalnog centra, ali postoji jedna stvar koja nam je u startu zasmetala, kroz HDMI interfejs prolazi samo stereo zvuk, a ne puni surround. Videćemo kako je J&W odradio posao sa novim čipsetom i da li će to pomoći AMD-u da bar malo digne glavu.

J&W 790GX Extreme ploča, pakovanje konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Podrška za Phenom procesore
  • Integrisana Radeon HD 3300 grafička kartica
  • Čipset podržava Hybrid CrossFireX tehnologiju
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

J&W 790GX Extreme
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: AMD 790GX + SB750 (Integrisana Radeon HD 3300 grafika, DirectX 10 Ready, 128MB DDR3 side-port memory onboard)
  • Procesor: Socket AM2+/AM2 AMD Phenom FX/Phenom X4/ Phenom X3/Athlon X2/Athlon/Sempron
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR2 1066/800/667/533 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,0+1,5), 1x IDE i 1x floppy
  • Slotovi: 3x PCIe 2.0 x16, 1x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 8-channel HD audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova, optički i koaksijalni S/PDIF OUT, 2x PS/2, D-Sub, DVI, HDMI, integrisana ATI Radeon HD3300 grafička kartica, serijski port na ploči

J&W 790GX Extreme

J&W 790GX Extreme je matična ploča standardnog ATX formata, na prvi pogled veoma dobrog rasporeda komponenti odnosno layouta. Prostor oko AM2+ podnožja za procesor je dovoljno čist da se mogu montirati i najglomazniji hladnjaci. Podržani su svi novi AMD procesori, a 5+1 phase PWM garantuje da će i oni najveće potrošnje (140W i više) raditi savršeno stabilno. Na celoj ploči su korišćeni aluminijumski Solid state kondenzatori, što takođe govori da se dosta vodilo računa o tome da sve komponente dobiju stabilno napajanje, a samim tim se povećava i stabilnost celog sistema. Sistem hlađenja je potpuno pasivan i sastoji se od tri aluminijumska hladnjaka od kojih su dva povezana heat pipe toplotnim cevima.

J&W 790GX Extreme ležište procesora i hladnjaci

Ploča ima četiri memorijska slota za maksimalno 8GB DDR2 memorije do maksimalno 1066MHz brzine, no treba uvek voditi računa o tome koliko memorije podržava sam operativni sistem. Postoji ukupno 6 SATA konektora i dodatni eSATA sa zadnje strane ploče što uz po jedan ATA (podržava maksimalno dva uređaja) i floppy konektore daje sasvim dovoljno mogućnosti za povezivanje dodatnih uređaja. SATA konektori su položeni na ploču, dok su svi ostali, uključujući i naponske konektore, smešteni uz samu ivicu ploče, pa kablovi neće smetati ni vizuelno no po pitanju protoka vazduha. Na ploči se nalazi Debug Led odnosno dva 7-segmentna displeja koja prikazuju kod eventualne greške pri podizanju sistema. Tu su i Power i Reset tasteri koji će najviše koristiti overklokerima.

J&W 790GX Extreme memorijski i PCI slotovi, tasteri i Debug Led

Već smo pomenuli da ploča ima integrisanu Radeon HD 3300 grafiku i 128MB DDR3 SidePort Memorije, a za sve one kojima to neće podmiriti potrebe po pitanju 3D performansi, postoje čak tri PCIe x16 slota pošto čipset podržava Hybrid CrossFireX tehnologiju. Sa zadnje strane su postavljena čak tri video izlaza, analogni S-Sub i digitalni DVI i HDMI. Pored ovoga, tu su i dva PS/2 konektora za miš i tastaturu, četiri USB konektora i LAN, a za zvuk optički i koaksijalni S/PDIF kao i obični analogni izlaz 8-kanalne integrisane zvučne kartice. Iako ovo nije ploča koja je namenjena overklokerima, ipak će ljubitelji ove veštine biti zadovoljni pošto u BIOS-u ima sasvim dovoljno opcija da se poigraju, a kako proizvođač navodi, Phenom 9850 Black Edition je sa vazdušnim hlađenjem na ovoj ploči podignut na 3.4GHz, što je svakako rezultat vredan pohvale.

Rezime

Iako J&W nije ime koje će tako lako probiti pored mnogo poznatijih proizvođača, ova ploča je odličan način da se to započne. Od layouta do kvaliteta izrade, praktično da nema većih zamerki, a performanse novog AMD čipseta potpuno opravdavaju ulaganje u Phenom sistem. Postavlja se pitanje kojim korisnicima je namenjena ova ploča, a mi mislimo da odgovor leži u integrisanim sistemima niže cene koji su namenjeni multimedijalnoj upotrebi, a kao poseban bonus je i činjenica da se konfiguracija sa ovom pločom može vrlo lako upgrade-ovati dodavanjem dodatne grafičke kartice.

Conclusion

Although J&W isn’t the world famous brand, this motherboard is an excellent way to penetrate at the market. We don’t have any reproaches regarding to layout or build quality, and performances of this new AMD chipset justify all the investments in the Phenom system. Someone can ask to what kind of users this motherboard is geared to and we the think you can find the answer in integrated systems of lower prices geared towards multimedia usage and special bonus is the fact configuration with this kind of motherboard could be easily upgraded with additional graphic card.