субота, 22. новембар 2008.

HTC Touch HD

Najbolji HTC uređaj do sada, donosi nam veliki 3.8" touch ekran vrhunskog prikaza slike, ugrađenu podršku za 3G mreže, WiFi i Bluetooth module ali i recimo FM radio i GPS. Jedine slabe tačke su kamera koja uprkos rezoluciji od 5MP ne daje baš sjajne slike, i činjenica da se raspoloživa memorija nalazi na microSD kartici.

HTC je kompanija koja u svojoj ponudi ima neke od najpoželjnijih PDA uređaja koji se mogu kupiti. Da budemo precizniji, to su mobilni telefoni sa mnoštvom dodatnih funkcija. Model Touch HD je HTC-ov odgovor na neke od klasika kao što je iPhone, pošto su telefoni sa velikim touch ekranima postali vrlo popularni. Da bi Touch HD bio konkurentan, u njega je smešteno praktično sve što se može zamisliti, dok je kao osnova korišćen Windows Mobile operativni sistem u novoj verziji 6.1. Korisnici klasičnog Windows-a verovatno neće imati neke veće primedbe, dok bi oni koji su navikli na daleko jednostavniji iPhone imati malo poteškoća da se snađu. Bilo kako bilo, Touch HD je bez dileme najmoćniji HTC do sada i sigurno jedan od najboljih PDA/telefona koji su dostupni na tržištu.

HTC Touch HD i oprema

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade
  • Vrhunski 3.8" ekran osetljiv na dodir, atraktivan TouchFLO 3D interfejs
  • Windows Mobile 6.1 radi vrlo brzo
  • Funkcionalnost Windows operativnog sistema i portabilnost mobilnog telefona
  • WiFi, Bluetooth, 3G, FM radio, GPS

Utisak kvare

  • Samo 8GB memorije sa microSD kartice
  • Kvalitet slika sa ugrađene 5MP kamere ne oduševljava

Specifikacija

HTC Touch HD
  • Podržane mobilne mreže: Quad-band GSM/GPRS/EDGE (850/900/1800/1900 MHz), HSDPA/WCDMA (900/2100 MHz)
  • Komunikacija: WLAN (Wi-Fi 802.11b/g), Bluetooth (2.0+EDR), USB 2.0
  • Ekran: 3.8" TFT-LCD, touch-sensitive 480x800 piksela
  • Procesor:Qualcomm MSM 7201A 528 MHz
  • Memorija: 512MB Flash ROM, 288MB SDRAM, microSD card slot (kartica od 8GB u pakovanju)
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Mobile 6.1
  • Baterija: Li-Ion 1350mAh, standby 440min, talk 480min
  • Dimenzije: 115x62.8x12 mm
  • Težina: 147g
  • Dodatno: GPS modul, kamera 5MP, FM Radio, G-Sensor

HTC Touch HD

Prva stvar koju će svako primetiti je poveći ekran koji dominira prednjom stranom uređaja. Dijagonale 3.8" i rezolucije 480x800 piksela, ovaj ekran predstavlja i najzanimljiviju stvar na uređaju. Konačno će gledanje filmova i surfovanje biti prijatno, a podrazumeva se da će uređaj detektovati da ste ga okrenuli u vertikalni položaj i automatski rotirati sliku tako da se prilagodi novom položaju. Touch HD izgleda prilično atraktivno, sa crnom glossy plastikom koja doduše dosta privlači otiske prstiju. Kvalitet izrade je prilično dobar i kućište nigde ne krcka niti škripi pod jačim pritiskom. Sa prednje strane se pored velikog ekrana nalazi i par tastera (Send, End, Home i Back), a za navigaciju se pored prstiju može koristiti i stylus koji je sakriven u kućište sa donje strane.

HTC Touch HD detaljnije sa bočnih strana

Od konektora, tu su mini USB sa donje strane koji služi za punjenje baterije i sinhronizaciju podataka, i jedan 3.5mm audio konektor koji je dobrodošao pošto neće biti komplikacija koje prouzrokuju 2.5mm konektori za koje je potrebno nabaviti adapter da bi se koristile obične slušalice. U pakovanju i dolaze slušalice koje su prilično dobre, a treba reći da postoji i ugrađeni zvučnik koji zvuči sasvim pristojno, ali i FM radio. Sa zadnje strane telefona stoji i integrisana kamera rezolucije 5MP. Kamera se nalazi na metalnom delu koji par milimetara viri sa zadnje strane, ali na žalost nema poklopca objektiva koji bi ga zaštitio. Iako dosta visoke rezolucije, kamera nas nije posebno oduševila, a treba znati i da zahteva dosta dobro osvetljenje da bi se dobili pristojni rezultati. Takođe, konstatujemo da nema ugrađenog blica koji bi mogao dodatno pomoći u uslovima slabijeg osvetljenja. Sa prednje strane postoji i mala VGA kamera koja će dobro doći kod video poziva.

HTC Touch HD ekrani menija

Windows Mobile koristi standardan interfejs koji je obogaćen TouchFLO 3D dodatkom. O čemu se radi? TouchFLO 3D je HTC-ov odgovor na napredan iPhone meni, a konkretno znači da je poboljšana interakcija sa uređajem pomoću gestova prstima, što u praksi radi prilično dobro. Navigacija je dosta brza i tečna, a animacije veoma atraktivne. Za korišćenje ovog interfejsa će biti potrebno malo vremena za navikavanje, a ostaje činjenica da ipak Windows Mobile nije napravljen primarno za touch screen uređaje i da će dosta često biti potrebna stylus olovčica za lakši rad. Pored manje količine integrisane memorije, Touch HD ima i slot za micro SD karticu a u pakovanju dolazi kartica kapaciteta 8GB. Iako je 8GB sasvim solidna količina memorije, ipak će se brzo napuniti programima, muzikom i filmovima, pa se postavlja pitanje da li je HTC mogao da ugradi malo više memorije.

HTC Touch HD ekrani menija nastavak

Sa ugrađenim GPS modulom, možete Touch HD koristiti i za navigaciju, što zbog velikog ekrana izgleda veoma dobro, pogotovo recimo u kombinaciji sa Google Maps servisom. Kao i svi ostali Windows Mobile uređaji, poseduje visok stepen integracije u Microsoft radno okruženje, sa punom podrškom za Office dokumente, Exchange mail server, Media plejer koji radi sa dosta različitih audio i video formata i slično. Kako telefon ima WiFi i Bluetooth modul, a podržava i 3G mreže, pa se teško može desiti da ostanete odsečeni od sveta. Ugrađena baterija uz prosečnu upotrebu (koja uključuje slušanje muzike, gledanje videa, GPS) traje malo jače od dana, no ukoliko se pojedine funkcije ne koriste tako često ili isključe, autonomija može ići i do par dana.

Rezime

Posle kratkog upoznavanja sa modelom Touch HD, može se izvući sledeći zaključak. Ovaj model će biti najinteresantniji poslovnim korisnicima koji koriste Microsoft platformu na svojim računarima, i koji su navikli na interfejs i funkcionalnost Windows-a. Po pitanju multimedije, ovaj model ima zaista sve što može pasti na pamet, ali je u tom domenu ipak iPhone neprikosnoven. Kao jedine mane ovom po svemu viđenom izuzetnom telefonu, naveli bi nešto lošiju kameru od drugih 5MP kamera sa telefona, kao i to što nema više integrisane memorije.

Conclusion

After some quality time with Touch HD model, we could say it will be the most interesting device to business users using Microsoft platform on its computers and for the ones who used to Windows interface and functionality. When we are talking about multimedia, this model has everything you can think off but in this category, iPhone still has no competition. The only shortcoming is slightly worse 5MP camera in comparison with other models and the fact there are no more integrated memory.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 793€