четвртак, 13. новембар 2008.

Creative X-Fi Surround 5.1

Veoma praktično i funkcionalno rešenje za korisnike laptop računara koji imaju standardni stereo audio izlaz sa integrisane zvučne kartice. Sa ovom eksternom USB karticom dobijaju X-Fi tehnologiju i 5.1 surround zvuk.

Creative X-Fi Surround 5.1 je direktni naslednik modela Audigy2 NX i predstavlja eksternu USB zvučnu karticu. Izmenjenog dizajna i mogućnosti, ova zvučna kartica je rešenje namenjeno korisnicima laptop računara (naravno nije i ograničena samo na njih) koji bi hteli da uživaju u čarima Surroung zvuka. Integrisane zvučne kartice u laptopovima retko kada imaju podršku za 5.1 sistem zvučnika, pa je ovakva eksterna varijanta prilično praktično i funkcionalno rešenje.

Creative X-Fi Surround 5.1 i oprema

Ključne karakteristike

  • Atraktivan dizajn
  • Vrlo jednostavan za korišćenje, funkcionalni daljinski upravljač
  • Odličan kvalitet zvuka, 5.1 surround, X-Fi tehnologija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Creative X-Fi Surround 5.1
  • Interfejs: USB 2.0
  • Konektori: 3.5mm (Headphone out, Stereo Line In, Microphone In), 2xRCA Stereo Line out, Rear Left/Right Out 3.5mm, Center/Subwoofer Out 3.5mm, Digital Optical Out
  • Osetljivost: 112 dB ± 3 dB
  • Tehnologija: X-Fi Crystalizer, X-Fi CMSS-3D Virtual, X-Fi CMSS-3D Headphone

Creative X-Fi Surround 5.1

Uređaj je prilično malih dimenzija i izgleda prilično atraktivno. Napravljen je od crne glossy plastike sa jednim ćoškom koji je zaobljen i velikim potenciometrom za regulisanje jačine zvuka, nalik na Xmod uređaju kompanije Creative. Sa prednje strane vidimo i IR prijemnik za daljinski upravljač koji dolazi u pakovanju. Daljinac je kompaktan i dosta dobro leži u ruci, a na njemu je dovoljno funkcija da nećete morati često da vršite neka podešavanja na računaru. Sa bočne strane se nalaze 3.5mm konektori za slušalice, mikrofon i linijski stereo ulaz za brži i jednostavniji pristup. Sa zadnje strane se nalaze preostali konektori, miniUSB za povezivane sa računarom, analogni 5.1 konektori (prednji kanali koriste RCA konekcije a zadnji, centralni i subwoofer 3.5mm) i digitalni optički izlaz (TOSLINK konektor).

Creative X-Fi Surround 5.1

Instalacija ove kartice je dosta jednostavna, potrebno ga je povezati na računar USB kablom koji dolazi u pakovanju, instalirati drajvere i softver i priključiti zvučnike. Pošto je u pitanju uređaj iz X-Fi serije, podržane su opcije koje su nam poznate sa regularnih, PCI verzija ove kartice. To su X-Fi Crystalizer, X-Fi CMSS-3D Virtual, X-Fi CMSS-3D Headphone, X-Fi CMSS-3D Surround. Crystalizer igra ulogu kod kompresovanog zvuka (na primer MP3) pošto se vrši analiza signala i poboljšavaju srednji i visoki segmenti koji su bili izgubljeni tokom kompresije. CMSS-3D je tehnologija odgovorna za emulaciju surround zvuka na slušalicama i stereo zvučnicima ili downmix 7.1 signala na 5.1 sistem zvučnika. Na kraju, pomenućemo i da Creative X-Fi Surround 5.1 ima podršku za EAX do verzije 4.0 što će biti interesantno prevashodno igračima. Treba reći da će i zahvaljujući Creative ALchemy tehnologiji korisnici Vista operativnog sistema koji su bili uskraćeni za surround zvuk u igrama opet moći da puste zvuk na sve zvučnike .

Rezime

Rezultati koji se dobijaju korišćenjem ove eksterne zvučne kartice su odlični, standardno ravan zvuk sa laptopa biva zamenjen pravim 5.1 surround-om koji u kombinaciji sa dobrim zvučnicima daje sjajne rezultate. Ova zvučna kartica nije namenjena profesionalcima, već korisnicima koji žele da prevaziđu ograničenja laptopa na što jednostavniji način i pruže sebi pravi surround doživljaj. U tom svetlu, X-Fi Surround 5.1 pruža odlične rezultate i vrlo praktično rešenje.

Conclusion

Performances this extern sound card provides are excellent, good steady sound from laptop computer is changed with real 5.1 surround sound in combination with good set of speakers. This sound card isn’t meant for pros but for users who needs to exceed all limitations of a laptop computer in a simple way and provide for themselves the best surround experience ever. Regarding to that, X-Fi Surround 5.1 provide excellent results and very practical solution.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, novembar 2008.): 74€