недеља, 5. октобар 2008.

Transcend StoreJet 25 eksterni diskovi

Minijaturnih dimenzija i težine a velikog kapaciteta, StoreJet 25 predstavljaju sjajan izbor za sve one koji traže idealnu kombinaciju dimenzija i kapaciteta. Veoma su kvalitetno napravljeni i vrlo dobrih perfomansi, a kako su cene vrlo povoljne, nema druge nego da ih preporučimo.

Transcend je ime koje nam je verovatno poznatije po flash memoriji i multimedijalnim plejerima, ali to ne znači da nema još zanimljivih proizvoda pod ovim imenom. Predstavićemo dva eksterna 2.5" hard diska koja su odličan kompromis između dimenzija i kapaciteta. Ovo su sjajni portabilni diskovi koji će stati u svaki džep, sa kapacitetima od 250GB i 320GB. Ono što nam se svidelo su kako kompaktne dimenzije, tako i performanse, a na kraju krajeva i cena koja je vrlo povoljna.

Transcend StoreJet 25 Portable i Classic

Ključne karakteristike

  • Sjajan kvalitet izrade, kombinacija plastike i aluminijuma
  • Veliki kapacitet 250GB i 320GB
  • Odlične performanse za USB 2.0 interfejs

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Transcend StoreJet 25 Portable
  • Kapacitet: 250MB
  • Format: 2.5” SATA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 127.40x81.25x14.50mm
  • Težina: 158g
Transcend StoreJet 25 Classic
  • Kapacitet: 320MB
  • Format: 2.5” SATA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 124.00x78.00x14.00
  • Težina: 173g

Transcend StoreJet 25 Portable

StoreJet 25 Portable bi mogli nazvati sportskom verzijom portabilnog hard diska. U izuzetno atraktivnom i kvalitetnom kućištu koje je napravljeno od kombinacije plastike i aluminijuma, smešten je SATA hard disk kapaciteta 250GB i 2.5" formata. Celo kućište zauzima minimalno prostora i dosta je tanko (čak i u poređenju sa drugim 2.5" modelima), a sve to teži nešto malo preko 150g. Sa prednje i zadnje strane se nalaze tanke trake od poluprovidne plastike, a sa zadnje strane i plava dioda koja označava aktivnost diska.

Transcend StoreJet 25 Portable

Instalacija ovakvog uređaja se svodi na povezivanje na slobodan USB port, a kada sistem prepozna disk i instalira potrebne drajvere što traje desetak sekundi, može se početi sa radom. Kako se koristi USB 2.0 interfejs, brzine transfera koje smo izmerili su kao što bi i trebale da budu, odnosno oko 35MB/s pri čitanju podataka. Zauzeće procesora je malo, a Random Access Time standardno za diskove ovog formata. U pakovanju uz disk dolazi i mekana torbica za nošenje koja će zaštiti disk samo od eventualnih ogrebotina. Zajedno sa diskom se dobija i StoreJet elite softver za backup, sinhronizaciju i zaštitu podataka.

Transcend StoreJet 25 Classic

Classic verzija StoreJet-a je drugačijeg dizajna, gornja strana je napravljena od aluminijuma visokog sjaja (i da, ostaju otisci prstiju non stop), a donji deo od gumirane plastike koja ima sitnu teksturu tako da neće klizati po stolu. Unutra se nalazi SATA hard disk kapaciteta 320MB i 2.5" formata, a zbog dimenzija diska je i kućište za nijansu deblje od prethodnog modela, a ceo disk i malo teži. Kvalitet izrade je odličan, i nigde nismo našli zamerku, što je za svaku pohvalu. Zadnji deo diska ispod tamne plastike krije plavu diodu koja signalizira aktivnost diska.

Transcend StoreJet 25 Classic

Disk koristi USB 2.0 interfejs koji mu obezbeđuje standardne performanse od 35MB/s za čitanje podataka, dok su zauzeće procesora i vreme pristupa isti kao kod prethodnog modela. Ovo znači da je disk standardnih performansi za USB model i da nema nikakvih nepredviđenih izmerenih vrednosti. U pakovanju sa diskom se dobija simpatična futrola od skaja, sa mestom za disk i USB kabl ili neki drugi dodatak. Tu je naravno i StoreJet elite softver za automatski backup, sinhronizaciju i enkripciju podataka.

Rezime

Oba diska su stvarno odlična, i po pitanju kvaliteta izrade, i po pitanju performansi. Kako im i cena predstavlja jaču stranu, pretpostavljamo da će odluka pasti u zavisnosti od toga koji vam treba kapacitet kao i koji vam se dizajn više sviđa. U svakom slučaju, oba modela dobijaju zasluženo visoke ocene.

Conclusion

Whether we talk about build quality or performances both disks are excellent. Bearing in mind the fact their price is their strong side; we assume that decision will be made in dependence on capacity requirements and preferred design. Anyway, both models deserve merited praise.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2008.):
Transcend StoreJet 25 Portable 61€
Transcend StoreJet 25 Classic 77€