уторак, 7. октобар 2008.

Samsung 2233BW

Ovo je novi Samsung model dijagonale od 22" i rezolucije 1680x1050 piksela. Ovaj monitor donosi odličan prikaz vrlo prirodnih boja koji će biti veoma cenjen kod svih onih koji monitor koriste primarno za multimedijalne potrebe.

Novi Samsung model 2233BW je dijagonale 22" i Wide formata (16:10) slike, vrlo atraktivnog dizajna i namenjen nešto širem krugu korisnika. Samsung je vrlo verovatno i najprisutnija marka kada su monitori u pitanju, a svaka nova generacija donosi bolji prikaz, interesantniji dizajn i više mogućnosti. Model sa testa će biti dobar izbor za multimediju, igre i filmove, a mi ćemo videti koliko je zaista dobra slika i šta se može očekivati od ovog modela. Ovaj monitor spada u srednju kategoriju gde već vlada poprilična gužva, pa se nadamo da će između ostalog i cenom moći da se izbori za poziciju.

Samsung 2233BW sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivan dizajn, glossy crna plastika
  • Veoma dobra slika prijatna za oko
  • Veliki broj podešavanja garantuje da će svako moći da sliku maksimalno prilagodi svom ukusu
  • DVI interfejs
  • Nema probijanja na crnoj pozadini

Utisak kvare

  • Vertikalni ugao gledanja

Specifikacija

Samsung 2233BW
  • Dijagonala: 22" Wide
  • Rezolucija : 1680x1050 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1 (20000:1 dinamički kontrast)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub, DVI

Samsung 2233BW

Ovaj monitor krasi veoma atraktivan dizajn koji teško da će nekoga ostaviti ravnodušnim. Kombinaciju crne glossy plastike i detalja od providne plastike smo već videli na nešto skupljim i ekskluzivnijim modelima, pa je lepo videti da se Samsung odlučio da usreći i korisnike nešto plićeg džepa. Jedina mana ove glossy plastike je ta što ćete stalno morati da držite neku krpicu pored monitora da bi brisali otiske prstiju kojih će biti stalno, bez obzira koliko se trudili i bili pažljivi da ih ne ostavite. Postolje je standardno i dozvoljava samo tilt pomeranje odnosno podešavanje ugla nagiba, od -5 do 20 stepeni po vertikalnoj osi. Iako je postolje dovoljno velike površine, ipak monitor nije apsolutno stabilan, što se najbolje vidi kod korišćenja tastera menija koji se nalaze sa bočne strane.

Samsung 2233BW sa bočne strane, postolje i tasteri menija

Umesto standardne diode sa prednje strane koja označava da je monitor uključen, postoji jedno duguljasto plavo svetlo koje je sakriveno ispod providne plastike koja se nalazi ispod ekrana, celom širinom monitora. Ovo svetlo se ne vidi sa prednje strane, ali se lepo projektuje na postolje. Kao što je i pomenuto, tasteri menija se nalaze sa bočne strane, i mada se na prvi pogled učinilo da korišćenje neće baš biti mnogo jednostavno pošto pošto se funkcije tastera dosta slabo vide, posle par minuta navikavanja nismo morali da zagledamo sa strane. Meni je grafički i poznat sa drugih Samsung modela, a pored osnovnih podešavanja su tu i MagicBright: Custom, Text, Internet, Game, Sport, Movie, Dynamic Contrast režimi, zatim MagicColor podešavanja za boje: Off, Demo, Full, Inteligent. Dalje, postoje Color Tone, Color Control, Color Effect: Off, Grayscale, Green, Aqua, Sepia. Sve ovo bi trebalo da bude i više nego dovoljno da se slika podesi maksimalno dobro.

Samsung 2233BW sa zadnje strane, konektori

Ovaj monitor pored D-Sub ima i DVI interfejs, što je svakako veliki plus za vlasnike novijih grafičkih kartica koji će moći da iskoriste pogodnosti ovog interfejsa. Slika je veoma oštra i odličnog kolorita, praktično i bez potrebe za dodatnim podešavanjem. Kao što to obično biva, potrebno je ipak doterati kontrast i osvetljenje, a iako smo isprobali i MagicBright opcije, za svakodnevno korišćenje je ipak bolje isključiti sve opcije za poboljšanje prikaza. Svidelo nam se sa druge strane šta MagicBright može uraditi kada se gledaju filmovi, a i Text mod može biti vrlo koristan pošto je osvetljenje smanjeno kako bi se oči manje zamarale. Test gradijenta sive boje je pokazao da su najsvetlije nijanse praktično identične, što doduše u realnom radu teško može da se zapazi. Ono što nas je obradovalo je da na crnoj pozadini nema probijanja osvetljenja, što je svakako odlična vest. Uglovi gledanja su prosečni, stim što je vertikalni dosta uži i pri većim vrednostima dosta menja kontrast slike. Sa standardnih 5ms odziva, nismo primetili nikakve probleme i artefakte u prikazu bržih svena u filmu ili u igrama.

Rezime

Za ovaj monitor se može reći par stvari. Prvo, kome smetaju otisci prstiju, neka dva puta razmisli da li je ovo monitor za njega. Dalje, za najveći broj namena, praktično je nemoguće navesti neku posebnu manu. Zaista sjajna slika je ono što se dobija, a male zamerke se odnose na prikaz nivoa sive boje i to svetlije nijanse, kao i vertikalni ugao gledanja. Ovo poslednje definitivno nije toliko problematično pošto je teško zamisliti da nego iz tog ugla posmatra sliku i bilo kog razloga osim testiranja.

Conclusion

Several things are very important for this screen. First of all, people who can’t stand visible fingerprints should not be thinking about this model. However, it is almost mission impossible to find some shortcomings regarding to general purpose. Great picture is what you get but only defects are the level of gray nuance and vertical viewing angle. The last one isn’t a big problem because there is a small probability that someone would actually looking picture from that angle, except during some kind of testing.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 240€

1 comments:

Анониман је рекао...

[url=http://www.handy-spionage.com/]Handy-Spionage[/url]