уторак, 28. октобар 2008.

Optoma EX774N

Odličan projektor rezolucije 1024x768 piksela, nešto jače cene koja je po onome što smo videli potpuno opravdana. Verujemo da će kupci ovog modela biti filmofili pošto je stvarno izuzetno dobar prikaz i vrlo pogodan za pravi kućni bioskop.

Iako će neko zbog cene ovog modela pomisliti da je u pitanju neki punokrvni HD model, ipak moramo da ih razočaramo pošto je ipak ovo projektor standardne XGA osnovne rezolucije, odnosno 1024x768 piksela. Ono što ovaj projektor čini jednim od skupljih u klasi su performanse, a dovoljno je pogledati samo osvetljenje i kontrast da se vidi da na EX774N treba obratiti pažnju. Za ovaj model verujemo da će biti aktuelan kod kupaca koji imaju u planu kućni bioskop za regularne DVD filmove (mada projektor bez poteškoća prikazuje i HD video koji je smanjene rezolucije) i žele da dobiju sliku vrhunksog kvaliteta, a za to im nije problem da izdvoje nešto više novca.

Optoma EX774N projektor

Ključne karakteristike

  • Kontrast od 3000:1 i osvetljenje od 4300 lumena prevazilaze modele iste klase
  • Veoma dobra slika, izuzetno dobre boje
  • Dosta detaljna podešavanja

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Optoma EX774N
  • Prirodna rezolucija: XGA (1024 x 768) 4:3 regularno, UXGA (1600x1200) maksimalno
  • Osvetljenje: 4300 ANSI lumena
  • Kontrast: 3000 :1
  • Veličina slike: 0.6 - 7.65m (po dijagonali) sa 1 - 11 metara razdaljine
  • Radni vek lampe: 3000/2000h (Standard/Bright mod), 280W
  • Panel: Single 0.7" XGA DC3 Double Data Rate (DDR) DLP, Texas Instruments
  • Standardi: PAL (B, D, G, H, I, M, N, 576i/p), NTSC (M, 4.43/3.58 MHz, 480i/p), SECAM (B, D, G, K, K1, L) HD (1080i, 720p), UXGA, SXGA+, SXGA, XGA, SVGA, VGA, Mac
  • Ulazi: D-Sub (SCART i komponentni preko adaptera), DVI, S-Video,kompozitni, RS-232, USB, LAN, 3.5mm stereo Audio in/out, RCA Stereo Audio in
  • Dodatno: D-Sub video izlaz, Zvučnik jačine 1x 3W
  • Potrošnja: 350W
  • Dimenzije: 300 x 244 x 100.5mm
  • Masa: 3.7 Kg
  • Deklarisana buka: 30/32dBA (Standard/Bright mod)

Optoma EX774N

Projektor je prilično standardnog dizajna, potpuno bele boje sa glossy gornjom površinom. Dobra stvar je što se lampa nalazi ispod poklopca koji je na gornjoj strani, pa će moći veoma jednostavno da se menja ukoliko je projektor montiran na plafon. Sa donje strane (skroz napred) postoji jedna stopa koja služi za podešavanje visine prednjeg dela projektora, a kako je nazubljena, može se postaviti na bilo koju visinu (do svoje maksimalne). Sa prednje strane se nalazi još i poklopac objektiva koji je ugrađen u kućište, što je dobro pošto neće visiti sa konopčića niti će moći da se zagubi. Sam objektiv je uvučen u telo projektora, a pored njega je i jedan IR prijemnik za daljinac.

Optoma EX774N sa prednje strane, objektiv, zum i fokus prsten, kontrole

Sa bočnih strana projektora se nalaze otvori za hlađenje, a integrisan je i jedan zvučnik snage 3W, što je dovoljno za potrebe prezentacija. Fokus i Zum prsten se nalaze, malo uvučeni, sa gornje strane projektora dok su tasteri kontrole smešteni sa leve strane. Postoje dve diode, Power i Lamp, a tastera ima ukupno devet i pokrivene su najčešće korišćene funkcije, dok se preko daljinskog upravljača i sve ostalo može uraditi. Daljinski je srednje veličine i sa ugrađenim laserskim pokazivačem, što opet može biti od koristi kod prezentacija. Meni je dosta dobar, sa dovoljno podešavanja i za one malo zahtevnije korisnike. Postoje predefinisani profili slike PC, Movie, Game, sRBG i User (pod kojim možete sačuvati svoja podešavanja) koji su prilagođeni različitim uslovima korišćenja.

Optoma EX774N sa zadnje strane, konektori, daljinski i torba

Sa zadnje strane se nalaze svi konektori, analogni D-Sub preko koga se mogu povezati i SCART i komponentni signali uz odgovarajući adapter (koji ne dolazi u pakovanju), DVI, S-video i kompozitni što se video signala tiče, 3.5mm audio in/out i RCA Stereo in/out, D-Sub Out konektor, RS232, USB i LAN kontrolne konektore i jedan 12v relej konektor kojim se projektor povezuje sa motorizovanim platnom. Kontrast od 3000:1 i osvetljenje od 4300 lumena su dosta veće vrednosti od projektora iste kategorije, što za rezultat ima izuzetno svetlu i oštru sliku koja se može gledati u sred dana. Ugrađena lampa ima deklarisanu autonomiju od 2000h u standardnom ili 3000h u Bright režimu rada. Slika je izuzetno dobra praktično bez obzira koji interfejs se koristi, a rezultati downsamplinga HD signala su takođe veoma dobri. Crna boja je zaista crna, što će se najbolje pokazati u filmovima, a isto važi i za boju kože.

Rezime

Kada je projektor kvalitetan, vredi potrošiti malo vremena na podešavanja odnosno kalibraciju, pošto se stvarno mogu dobiti sjajni rezultati. Optoma EX774N i pravo iz kutije ima stvarno super sliku, pa ukoliko niste baš perfekcionista možda i nećete morati da se mnogo bavite kalibracijom. Projektor dolazi sa torbom za nošenje, mada verujemo da će ovaj model zbog svojih dimenzija i težine ipak biti bolje rešenje za one koji planiraju da jednom postave projektor i ne pomeraju ga često. Ukupni utisak je da uprkos nešto višoj ceni od proseka, ovaj projektor definitivno zaslužuje da se isproba.

Conclusion

When you have high quality projector it is worthwhile to spend extra time on settings, for example, calibration, because it will give you great results. Optoma EX774N provide excellent picture without any settings and if you are not one of those people who look for meaningless details, you will not have to do calibration at all. This projector comes with carrying bag although we believe this model will be fantastic for people who will not move it around often but they want to installed it on a place because of its dimensions and weight. Overall, in spite more than average price, this projector definitely deserves a chance.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2008.): 1557€