понедељак, 6. октобар 2008.

MSI G31M3-L V2

Ova Micro-ATX ploča je solidnog kvaliteta izrade i dobrog rasporeda komponenti. Cena je vrlo pristojna ali je i činjenica da se za sličan iznos mogu naći i noviji modeli. Kako ima integrisanu grafiku i zvuk, ova ploča predstavlja dobru opciju za visoko integrisana rešenja.

Minijaturna MSI ploča sa Intel G31 čipsetom je solidno integrisano rešenje namenjeno manje zahtevnim odnosno korisnicima nešto plićeg džepa. Ukoliko se planira konfiguracija čiji je primarni cilj da bude malih dimenzija i što povoljnije cene, Micro-ATX platforma se nameće kao logičan izbor. MSI ploča koju ćemo videti podržava novije Intel procesore i dolazi sa integrisanom grafikom i zvukom. Ovo je sasvim dovoljno da bude odlična osnova za mali multimedijalni PC, a iako G31 čipset nije baš najnovijeg datuma, i dalje je dovoljno dobar za najveći broj potencijalnih kupaca.

MSI G31M3-L V2 sa gornje, donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Minijaturni Micro-ATX format omogućava izuzetno kompaktne dimenzije cele konfiguracije
  • Podrška za nove Intel procesore
  • Stabilan rad

Utisak kvare

  • Čipset je već neko vreme dostupan na tržištu, a u međuvremenu su se pojavili i noviji modeli

Specifikacija

MSI G31M3-L V2
  • Format ploče: Micro-ATX
  • Čipset: Intel G31 i ICH7 Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel® Core 2 Quad, Core 2 Duo, Pentium i Celeron (FSB 1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 2x DIMM, max. 4GB, Dual Channel DDR2 667/800 MHz
  • Kontroleri: 4x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC888 codec 8-channel HD Audio
  • Grafika: Integrisana Intel 3100 grafička kartica
  • Dodatno: LAN, 8 USB portova (4 porta pozadi i 8 preko konektora na ploči), 2x PS/2, 1x serijski port, 1x paralelni port, 1x D-Sub

MSI G31M3-L V2

Standardnih dimeznija za Micro-ATX format, ploča je, za MSI, prepoznatljive crvene boje. Layout ploče je solidan i postoji samo jedna mala zamerka koja se odnosi na 4-pinski konektor za napajanje procesora koji se nalazi praktično na sred ploče, što nikako ne može biti praktično. Svi ostali konektori i komponente su raspoređeni na odgovarajući način, uprkos malom prostoru koji je za to dostupan. Elementi napajanja procesora neće smetati ukoliok odlučite da instalirate neki posebno veliki kuler, mada pretpostavljamo da će se kupci ove ploče ipak držati Box kulera kao idealnog rešenja. Primećujemo da se na ploči nalaze obični kondenzatori iako je sve češći trend da proizvođači barem na naponskoj jedinici procesora postavljaju mnogo kvalitetnije komponente, kao na primer Solid state kondenzatore, kako bi obezbedili maksimalno stabilan rad procesora i celog sistema.

MSI G31M3-L V2 sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Hlađenje ploče je dosta jednostavno i u pitanju su dva najobičnija aluminijumska hladnjaka, sa pin strukturom rebara. Čipset se uprkos integrisanoj grafici ne greje previše, pa ova dva hladnjaka odlično vrše posao i posle dužeg rada ostaju mlaki na dodir. Ploča, kao što je i očekivano za Micro-ATX model, ima dva memorijska slota za ukupno 4GB memorije (što je u suštini sasvim dovoljno za prosečne korisnike), DDR2 formata i brzine od 667 ili 800MHz. Ploča ima ukupno tri slota od kojih je jedan PCIe x16 za eventualno pojačavanje grafičkog podsistema, dok su preostala dva standardni PCI slotovi. Dobro je videti da uprkos dimenzijama ploče, između PCIe i memorijskih slotova ima dosta prostora, pa neće biti nikakvih problema povodom menjanja memorije ili grafičke kartice.

MSI G31M3-L V2 PCI i memorijski slotovi, SATA i ATA konektori

Postoje ukupno četiri SATA slota, jedan ATA (sa podrškom za dva uređaja) i jedan floppy konektor koji je sakriven iza poslednjeg PCI slota. Ploča podržava ukupno osam USB portova, od kojih su četiri dostupna preko dva konektora na samoj ploči, a druga četiri se nalaze sa zadnje strane ploče. Pored standardnih LAN, dva PCI i 3.5mm audio konektora integrisane 6-kanalne zvučne kartice, tu su i serijski i paralelni port, što se već malo ređe viđa na matičnim pločama nove generacije. Pozadi se nalazi i analogni D-Sub video izlaz pošto je jedna od glavnim osobina čipseta integrisana grafička kartica, Intel 3100. Ova grafička kartica je sasvim dovoljna za neke prosečne potrebe, ali ne treba računati da će pokrenuti neke novije igre.

Rezime

Ova ploča je dosta dobre cene za ono što nudi, što je podrška za nove Intel procesore, sada jeftinu DDR2 memoriju, integrisanu grafiku i zvuk. Mi bi smo skrenuli pažnju na dve stvari, prvo, kako je čipset nešto stariji, treba na Web lokaciji proizvođača dobro proveriti koji su sve procesori testirani da rade na ploči, a ista stvar važi i za memoriju. Druga stvar se tiče činjenice da se mogu pronaći nešto noviji modeli Micro-Atx ploča sa AMD platformom, koje su takođe vrlo povoljne, a ipak nešto boljih performansi.

Conclusion

This affordable motherboard provides support for new Intel processors, not so expensive DDR2 memory, integrated graphic and sound. We want to emphasize two facts; because its chipset is not new one it is necessary to check which processors could work with this motherboard and you can do that by visiting manufacturer’s Web site. Same goes for memory, too. Second thing is the fact you can find newer models of Micro-Atx motherboards with AMD platforms at cheap prices and better performances.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 42€