петак, 24. октобар 2008.

Lenovo ThinkPad SL500

Ovaj laptop je odlična ponuda za poslovne korisnike, ali i za ostale koji traže kvalitetan laptop sa sjajnom konfiguracijom koja će biti i više nego adekvatna za bilo koji zadatak. Veoma dobre performanse, odlična autonomija i vrlo dobra cena su ono što se dobija.

Posle sjajnog modela SL300, imamo priliku da vidimo i starijeg brata, SL500. Osnovna razlika je veličina ekrana, pa dok je kod SL300 u pitanju 13.3" ekran, ovde je standardni 15.4". Već smo pisali da je nova SL serija namenjena primarno poslovnim korisnicima, a kako je jeftinija od prestižnih serija T i R modela, verujemo da će kod nas biti vrlo popularna. ThinkPad laptopovi imaju zavidnu reputaciju koju je započeo IBM, a nastavio Lenovo koji je preuzeo štafetu. Ono što je sigurno je da kada vidite laptop sa ThinkPad oznakom, možete očekivati stvarno nešto posebno.

Lenovo ThinkPad SL500 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade, vanserijski dobra tastastura
  • Veoma dobra konfiguracija, sa Intel Core 2 Duo procesorom i Intel X4500 grafikom
  • WiFi i Bluetooth, Web kamera, čitač memorijskih kartica i otisaka prstiju
  • Odlične performanse i autonomija

Utisak kvare

  • Touchpad ima malo kašnjenje u radu

Specifikacija

Lenovo ThinkPad SL500
  • Ekran: 15.4" WXGA Glossy VibrantView, 1280x800 piksela
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T5670 (1.8GHz, 800 MHz FSB, 2 MB L2)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667MHz
  • Grafika: Integrisana Intel X4500, deljena sistemska memorija
  • Hard disk: 160GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : Modem, GLAN, WiFi (802.11 a/g/n), Bluetooth 2.1+EDR
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 4 USB ports, FireWire, D-sub, HDMI, LAN, ExpressCard slot
  • Dodatno: Čitač memorijskih kartica (SD/SD HC/xD/xD Type H/MMC/MS/MS PRO) i otiska prstiju, Web kamera
  • Dimenzije: 358x260x39 mm
  • Težina: 2.9 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 4800 mAh
  • Operativni sistem: Microsoft Windows XP Professional

Lenovo ThinkPad SL500

Model SL500 veoma podseća na neke starije IBM i Lenovo modele, napravljen od veoma kvalitetne plastike mat obrade. Jedino je poklopac glossy, ali ne toliko da se otisci mnogo vide. Interesantno je da je tačka na ThinkPad oznaci na poklopcu u stvari crvena dioda koja svetli kada je računar uključen. Kvalitet izrade je na zavidnom nivou, a laptop deluje kao da bi izdržao i da tenk pređe preko njega. Nema govora o nekom krckanju ili škripanju plastike, pa možemo slobodno reći da ThinkPad serija postavlja prilično visoke standarde. Poklopac je nešto neobičnijeg dizajna pošto ekran ima sa gornje i bočnih strana vertikalne ivice koje imaju primarno vizuelnu ulogu, ali donekle sprečavaju da sunčeva svetlost pada na ekran, što ima logike pošto je ekran glossy tipa, vrlo refleksivan.

Lenovo ThinkPad SL500 tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Ekran je dijagonale 15.4" i standardne rezolucije od 1280x800 piksela, kao što je već pomenuto glossy tipa. Kvalitet prikaza je izuzetno dobar, slika vrlo oštra i sjajnih boja, a uglovi gledanja su odlični i bolji od proseka. Iznad ekrana se nalazi i integrisana Web kamera, što uz mikrofon koji je takođe tu, čini instant rešenje za video chat. Tastatura je kao što smo i očekivali, napravljena u najboljem maniru ThinkPad laptopova koji su po tome poznati. Izuzetno kvalitetni tasteri plitkog hoda i veoma tihi, bez ugibanja koje ume da zasmeta pri dužem kucanju. Touchpad koji se nalazi ispod tastature je solidan, mat teksture i vrlo prijatan na dodir, ali kao da ima malu zadršku odnosno lag kada se koristi. Pored čak pet tastera oko njega, tu je i poznati TouchPoint koji je takođe dobro poznat a predstavlja veoma dobar način navigacije koji je po nama mnogo korisniji od touchpad-a.

Lenovo ThinkPad SL500 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored komponenti je prilično dobar, pa se tako sa prednje strane ne nalazi ništa osim prekidača za uključivanje WiFi i Bluetooth modula (ovo neki vide i kao manu pošto se mogu samo zajedno uključiti i isključiti) i statusnih dioda. Sa desne bočne strane, nalaze se modm i LAN priključak, optički uređaj, dva USB porta, Audio in i out konektori i ExpressCard slot. Sa zadnje strane laptopa vidimo bateriju i konektor za napajanje kao i analogni D-Sub video izlaz. Sa leve strane su smeštena još dva USB porta, jedan FireWire, HDMI konektor čitač memorijskih kartica i otvor za hlađenje. PoredPower tastera, postoje još samo četiri dodatna koji su smešteni levo od tastature, dok su sa desne strane smeštene još neke sistemske diode.

Lenovo ThinkPad SL500 detalji

Osnovu konfiguracije čini Intel Core 2 Duo T5670 procesor koji radi na 1.8GHz, 2GB DDR2 memorije i integrisana Intel X4500 grafička kartica koja koristi sistemsku memoriju. Instaliran je SATA hard disk kapaciteta 160GB, što i nije posebno impresivno, no sasvim dovoljno za neke prosečne potrebe. Ovaj laptop ima i čitač memorijskih kartica i čitač otisaka prstiju, što će poslovnim korisnicima sigurno mnogo značlti. Pomenuli smo WiFi i Bluetooth adapter, čime su uz modem i LAN pokrivene sve opcije komunikacije. Nova Intel X4500 grafika predstavlja sjajno rešenje za integrisanu grafiku pošto za razliku od X3100, prethodne generacije omogućava i da se pokrene i neka od novijih igara.

Rezime

Lenovo ThinkPad SL500 ima veoma dobar odnos cene i kvaliteta, i zbog toga zaslužuje našu preporuku. Sve ono što može zatrebati poslovnim korisnicima je tu, u izuzetno kvalitetnom paketu koji nema praktično ni jednu pravu slabu tačku. SL500 dolazi sa Windows XP Professional, što će sigurno obradovati one koji nisu oduševljeni Vistom. Laptop koristi bateriju kapaciteta 4800mAh, što obezbeđuje oko 3.5h autonomije u mirovanju i oko 2.5h pod punim opterećenjem. Sve u svemu, još jedan ravnopravni član ThinkPad porodice potpuno opravdava zavidnu reputaciju.

Conclusion

Lenovo’s ThinkPad SL500 had great price/quality ratio and because of that it deserve our recommendation. All things business users might need are there inside of this quality package without any shortcomings at all. SL500 coming with Windows XP Professional and people who don’t like Vista shall be delighted. This laptop uses 4800mAh capacity battery that will provide 3.5hrs of autonomy in standby mode and around 2.5hrs under heavy load. Overall, one more equal member of ThinkPad family justifies its enviable success.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 710€