уторак, 7. октобар 2008.

J&W MINIX 780G-SP128MB

Ovo je prva Mini-ITX ploča sa AMD 780G čipsetom, koja na neverovatno malom prostoru ima praktično sve što je potrebno za pravi HTPC računar. Integrisana grafika omogućava procesiranje videa visoke definicije što je verovatno i najbitnije za konfiguracije ove namene.

Mini-ITX ploče nisu nešto što se često može sresti, a modeli koje smo videli do sada su uglavnom bili za manje zahtevne korisnike. Ovoga puta je priča drugačija pošto je u pitanju minijaturna ploča napakovana opcijama sa podrškom za najnovije AMD procesore, pa par vrlo impresivnih mogućnosti. Za ovo je zaslužan AMD 780G čipset koji pored ostalog donosi i veoma dobru integrisanu grafiku. Ova ploča će obradovati one koji hoće da sastave HTPC (Home Theater PC) računar kod koga je bitno da bude što manjih dimenzija. Uz kvalitetno Mini-ITX kućište, može se dobiti vrhunska multimedijalna konfiguracija.

J&W MINIX 780G-SP128MB ploča sa gornje i donje strane, oprema i konektori pozadi

Ključne karakteristike

  • Visok kvalitet izrade, Solid-State kondenzatori
  • Podrška za Phenom procesore do 65W snage
  • Integrisana ATI HD3200 grafička kartica, D-Sub, DVI i HDMI video izlazi
  • eSATA konektor

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

J&W MINIX 780G-SP128MB
  • Format ploče: Mini-ITX
  • Čipset: NorthBridge AMD 780G sa 128MB DDR2 SidePort memorije, AMD SB700 SouthBridge
  • Procesor: Socket AM2+/AM2 AMD Phenom FX/Phenom X4/ Phenom X3/Athlon X2/Athlon/Sempron
  • Memorija: 2x SODIMM, max. 4GB, DDR2 1066/800/667/533 MHz
  • Kontroleri: 4x SATAII (RAID 0,1,0+1), 1x IDE
  • Slotovi: 1x PCIe 2.0 x16 (do x4)
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC885 HD 8-channel audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova (6 pozadi i četiri preko konektora na ploči), optički i koaksijalni S/PDIF OUT, eSATA, PS/2, D-Sub, D-Sub, DVI, HDMI, integrisana ATI Radeon HD3200 grafička kartica, 1x COM port na ploči,

J&W MINIX 780G-SP128MB

Do sada su Mini-ITX ploče dolazile sa integrisanim procesorima male snage i potrošnje, a ovaj model nas je obradovao činjenicom da možete odabrati procesor koji ćete staviti. Sa podnožjem koje je kompatibilno sa AM2 i AM2+ procesorima, praktično možete staviti bilo koji procesor ovog podnožja, no treba ipak pogledati šta piše sitnim slovima u uputstvu. Iako su teoretski podržani procesori snage do 95W, zbog dizajna ploče i same Mini-ITX platforme koja je minijaturnih dimenzija, preporučuje se da ipak ne instalirate procesor koji troši više od 65W snage pošto ćete teško moći da u Mini-ITX kućište smestite adekvatan hladnjak. Čipset i MOSFET elementi napajanja procesora se hlade običnim aluminijumskim hladnjacima, a u pakovanju dolazi i dodatni ventilator koji bi trebao da pomogne da čipset bude dobro ohlađen.

J&W MINIX 780G-SP128MB ležište procesora i hladnjaci, bočna strana

Osnova ove ploče je odlični AMD 780G čipset, čime se ovaj model poprilično moćnijim od konkurencije. Jedna od najbitnijih stavki je integrisana grafička kartica ATI HD3200 koja u startu ima na raspolaganju 128MB DDR2 memorije koja je integrisana na ploči. Ova kartica podržava DirectX10 i sa Universal Video Decoder-om je dobra garancija da će bez ikakvih problema obraditi sliku visoke rezolucije. Za slučaj da nekome to nije dovoljno, postoji i jedan PCIe x16 slot koji je doduše ograničen na x4 interfejs, ali može pružiti sasvim dobro pojačanje grafike. Treba dodati i da je moguće paralelno koristiti integrisanu i zasebnu grafiku u Hybrid režimu koji će u zavisnosti od opterećenja birati koja kartica obavlja posao. Ploča je inače fantastičnog kvaliteta izrade, sa svim Solid-State kondenzatorima koji obezbeđuju stabilnost celog sistema.

J&W MINIX 780G-SP128MB memorijski i PCI slotovi, SATA i ATA konektori

Iako je ploča zaista minijaturna, raspored komponenti je prilično dobar, i praktično jedina stvar koja može malo zasmetati jeste položaj SATA konektora koji se nalaze zavučeni iza ATA i Power konektora. Ploča može primiti do 4GB DDR2 memorije, samo treba voditi računa pošto je u pitanju format laptop memorije koja je manjih dimenzija. Sa zadnje strane ploče vidimo da su pored analognog D-Sub video izlaza tu i DVI i HDMI konektori, a uz S/PDIF optički i koaksijalni priključak kao i 7.1 analogne izlaze integrisane zvučne kartice, jasno je zašto će ovo biti sjajan izbor za kućne multimedijalne centre. Podržano je ukupno i 10 USB portova, jedan COM port direktno sa ploče ali i eSATA konektor. BIOS ploče je pored uobičajenih opcija obogaćen i mogućnostima overkloka iako ne verujemo da će potencijalnim kupcima to predstavljati mnogo bitnu tačku.

Rezime

Ova ploča je izuzetno dobre izrade uz korišćenje veoma kvalitetnih komponenti. AMD čipset 780G nudi veoma dobre performanse, uz podršku novih Phenom procesora, integrisanu grafiku ATI HD3200 koja će omogućiti gledanje video sadržaja visoke rezolucije. Uprkos Mini-ITX formatu koji je manji i od Micro-ATX-a, ova ploča prednjači po pitanju performansi i mogućnosti. Sa DVI i HDMI interfejsom, eSATA priključkom i integrisanom sasvim pristojnom 8-kanalnom zvučnom karticom, malo je toga što bi se moglo zamisliti a da već nije našlo svoje mesto na ovoj ploči.

Conclusion

This motherboard characterizes good build quality and usage of components of great quality. AMD 780G chipset offers excellent performances with support for new Phenom processors, integrated ATI HD3200 graphic that enables watching HD video contents. In spite of Mini-ITX format, which is smaller than Micro-ATX, this motherboard surpasses it when we talk about performances and possibilities. With DVI and HDMI interface, eSATA connector, integrated but very good 8-channel sound card, there is little things you can remember which this motherboard don’t have already.