четвртак, 9. октобар 2008.

J&W JW-P45D2-ULTRA

Solidna P45 matična ploča odlične izrade i kvaliteta komponenti. Pored svih standardnih opcija koje imaju i većina drugih P45 ploča, ova donosi i Power, Reset i Clear CMOS tastere što će se dopasti kupcima koji vole da eksperimentišu.

Još jedna u nizu matičnih ploča sa Intel P45 čipsetom, ovoga puta iz kompanije J&W. Intel P45 je već neko vreme prisutan na tržištu i postoji veliki broj modela ploča praktično svih proizvođača. Kompanija J&W je poznata kao OEM proizvođač koji je relativno skoro ponudio i hardware sa svojim logom. Ova ploča na prvi pogled ne nudi ništa spektakularno, ali je u pitanju kombinacija veoma kvalitetne izrade, standardnih opcija i povoljne cene koja bi trebalo da bude sasvim dovoljna za kupce koji ne pate od toga da imaju uvek samo komponente najpoznatijih imena u svom računaru.

J&W JW-P45D2-ULTRA sa gornje, donje i bočne strane, konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Intel P45 čipset podržava sve Intel procesore do 1600MHz FSB-a
  • Podrška za DDR2 memoriju do 1200MHz (doduše kroz overklok)
  • Power, Reset i Clear CMOS tasteri
  • Solid kondenzatori na celoj ploči

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

J&W JW-P45D2-ULTRA
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P45 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, Dual Channel DDR2 667/800/1066/1200 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 1x eSATA, 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 2x PCIe x16 (CrossFire x8 x8 režim), 2x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC888 codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova (4 porta pozadi i 6 preko konektora na ploči), 1x PS/2, optički i koaksijalno S/PDIF, 1x serijski port (sa ploče)

J&W JW-P45D2-ULTRA

Na prvi pogled, ploča nam se čini nekako poznata, za šta je najviše zaslužan sistem hlađenja. Naime, bakarne heat-pipe cevi povezuju ukupno četiri masivna hladnjaka koja pokrivaju North i South Bridge čipove kao i elemente napajanja procesora. Ovo hlađenje je potpuno pasivno ali i dovoljno dobro da neće biti potrebno posebno razimšljati o hlađenju niti dodavati ventilatore. Oko ležišta procesora ima sasvim dovoljno mesta i za neke veće kulere, što je moguće da će interesovati one koji planiraju da overklokuju procesor. Kako su podržani svi novi Intel procesori uključujući i one sa FSB-om od 1600MHz, jasno je da ploča pruža podršku za praktično sve aktuelne Intel procesore, što je svakako dobra stvar.

J&W JW-P45D2-ULTRA sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Raspored komponenti ili layout ploče je vrlo dobar, pa su tako recimo SATA konektori položeni, kako se ne bi desilo da ukoliko instalirate drugu PCIe grafičku karticu blokirate ove slotove. I ostali konektori, za napajanje, ATA i floppy su raspoređeni tako da stoje na ivici ploče, pa kablovi neće smetati. Na celoj ploči se nalaze Solid kondenzatori, što svedoči da se dosta vodilo računa o kvalitetu ugrađenih komponenti koje će pružiti stabilnost sistemu, pogotovo kada je reč o overkloku. Pored 6 SATA konektora, tu je jedan ATA konektor (sa podrškom za 2 uređaja) ali i dodatni eSATA. Na ploči se nalaze i dva tastera, Power i Reset, a sa zadnje strane ploče i Clear CMOS taster. Ovo će biti posebno korisno overklokerima.

J&W JW-P45D2-ULTRA PCI i memorijski slotovi, SATA i ATA konektori

Ploča ima dva PCIe x16 slota, koji kada se instaliraju dve grafičke kartice rade u x8 x8 režimu. Podrazumeva se da je CrossfireX podržan, no treba imati na umu da P45 čipset ne podržava punu brzinu u x16 x16 konfiguraciji. Pored ova dva, postoje po dva PCIe x1 i obična PCI slota. Ukupno je podržano 10 USB konekcija, četiri konektora se nalaze sa zadnje strane, a šest je dostupno preko tri header-a sa ploče. Integrisana je i 8-kanalna Realtek ALC888 zvučna kartica, a kao malo iznenađenje, tu je i serijski port koji je dostupan preko konektora koji se nalazi na ploči. Još jedna zanimljivost je i Overclock jumper koji se mora prespojiti da bi se u BIOS-u moglo pristupiti overkloku FSB-a. Memoriju je moguće overklokom dovesti do 1200MHz, dok su ostale opcije prilično standardne.

Rezime

Ono što smo videli je odličan kvalitet izrade ploče, vrlo stabilan rad uz minimalno zagrevanje. Opcije za overklok neće impresionirati one zahtevnije overklokere, ali će svim ostalim kupcima biti i više nego adekvatne. U odnosu na konkurenciju se najpre ističe cenom koja je nešto niža, ali sve ostalo ni malo ne zaostaje. Mislimo da definitivno treba obratiti pažnju na J&W ploče, a mi ćemo se potruditi da ispratimo i nove modele kako budu pristizali na tržište.

Conclusion

What we saw is great build and picture quality, smooth work with minimal heating. Overclocking options will not impress users that are more demanding but for the rest ones those will be more than adequate. Concerning competition the price is its main advantage but everything else is equal. Definitely, it is worth to pay attention to J&W motherboards and we’ll try to provide reviews for new models as they coming to market.