петак, 10. октобар 2008.

Freecom Network MediaPlayer 450 WLAN

Veoma interesantan mrežni uređaj, sa podrškom za LAN i WiFi mreže koji se povezuje direktno na TV i strimuje sadržaj sa računara. Prepoznaje dosta veliki broj video formata i može da strimuje HD rezolucije. Može se koristiti i kao Network Drive a putem USB interfejsa i kao običan eksterni disk .

Frreecom Network MediaPlayer je vrlo interesantan uređaj koji može biti veoma koristan svima koji bi želeli da na svom televizoru gledaju filmove i slike ili puštaju muziku sa računara, i to na najlakši mogući način. Ovj uređaj treba shvatiti kao multimedijalni centar koji sa računara direktno strimuje sadržaj i to putem LAN ili WiFi interfejsa. Lako je zamisliti koliko ovo može biti interesantno ako je računar dosta udaljen od televizora, a WiFi konekcija znači da možete sadržaj strimovati i sa laptopa recimo, bez razmišljanja o kablovima. Model koji ćemo videti dolazi sa ugrađenim hard diskom od 500GB, na koji se mogu sa povezanih računara snimati podaci ali koji može takođe služiti i kao Network drive, što je posebno interesantno.

Freecom Network MediaPlayer 450 WLAN sa prednje i bočnih strana, daljinski

Ključne karakteristike

  • Multifunkcionalni plejer koji može raditi i kao Network drive
  • Kapacitet od 500GB
  • LAN i WiFi (802.11g) interfejs uz UPnP omogućuju jednostavnu instalaciju
  • Strimovanje filmova i muzike preko mreže
  • HDMI konektor i HD rezolucija

Utisak kvare

  • Daljinski upravljač ne hvata dobro komande pa je potrebno malo bolje nišaniti prijemnik

Specifikacija

Freecom Network MediaPlayer 450 WLAN
  • Interfejs: Wireless LAN 802.11g, LAN, USB 2.0, USB 2.0 (host)
  • Kapacitet: 500GB
  • Podržani formati: AVI : MS-MPEG4v3/DivX/XviD (bez GMC/QPEL opcije)/WMV9, MP3, WMA, Ogg Vorbis, WAV, MPEG1/MPEG2, JPEG
  • Video konekcije: HDMI (480p, 720p, 1080i, 1080p), HD Component Y, Pb, Pr (480p, 720p, 1080i), S-Video, Composite
  • Audio konekcije: Stereo, Digital Coaxial, Optical 5.1 surround (DTS downmix na stereo)
  • Dimenzije: 57 x 150 x 185 mm

Freecom Network MediaPlayer 450 WLAN

Ceo uređaj je vrlo kompaktnih dimenzija, tek nešto veći od eksternog hard diska, sa postoljem koje ga drži vertikalno i antenom za WiFi koja se montira pozadi. Sa prednje strane se tasteri sa osnovnim funkcijama kao i jedan četvorosmerni taster za kretanje po menijima. Tu su još i IR prijemnik za daljnski i tri statusne diode: Power, Network, Hard Disk. Sa zadnje strane se nalazi čitav sijaset konektora, od onog za napajanje i LAN priključka, video HDMI, kompozitni i komponentni konektori, audio stereo RCA i optički i na kraju mini i obični USB portovi. Između ostalog, na uređaj se može priključiti recimo USB fleš disk, ali može raditi i kao eksterni hard disk ako se poveže preko USB konektora na računar.

Freecom Network MediaPlayer 450 WLAN tasteri sa prednje strane i konektori pozadi

Ono što je ovde najbitnije reći je da HDMI konektor znači da možete strimovati video visoke rezolucije (1080i i 1080p), mada je teško zamisliti da oni koji već imaju recimo neke Blu ray filmove nisu investirali u poseban plejer. U svakom slučaju, podržani su DivX i XviD formati što je možda i najbitnije, ali na žalost ne i MOV, što nekome može značiti. Od muzičkih formata su podržani oni najčešći, MP3, WMA i OGG, dok su slike podržane u JPG formatu. Ovaj MediaPlayer je UPnP što znači da će povezivanje na mrežu biti vrlo jednostavno i za one manje vešte koji će samo morati da prate uputstvo. Nama se dopalo to što dizajn kućišta pruža dobro hlađenje diska, pa nema ventilatora što će reći da radi potpuno nečujno. U pakovanju dolazi i daljinski upravljač koji je malih dimenzija i sa svim dodatnim funkcijama koje mogu zatrebati. Primetili smo da u nekim slučajevima daljinac kao da ne hvata dobro signal, odnosno potrebno je malo pažljivije nišaniti u prijemnik, no moguće da se radi o konkretnom primerku upravljača.

Rezime

Kvalitet videa je solidan, za nijansu lošiji nego da se koriste stand alone plejeri, no ne toliko da bi to predstavljalo neki problem. Malo manje nam se svideo zvuk koji bi definitivno mogao biti i bolji, no opet, za neke prosečne potrebe će biti sasvim ok. Ono što je takođe bitno reći je da se sofware plejera može upgrade-ovati, pa je moguće da očekivati i podršku za dodatne formate. Ukupan utisak je da Freecom Network MediaPlayer može biti izuzetno koristan svima koji žele da na televizoru gledaju video direktno sa računara i to u visokoj rezoluciji. Bitno je reći da ovakvi uređaji teško mogu postići kvalitet posebnih plejera, ali je njihova funkcionalnost impresivna i ne treba mnogo mašte da se zamisli na koje sve načine je moguće koristiti ovakav plejer.

Conclusion

Video quality is pretty good, not so good like the standalone player provides, but that is not so evident. We didn’t like the sound, it could be better, but it is ok for the average usage. It is very important to say that software of player could be upgradeable so we could expect support for additional formats. Freecom Network MediaPlayer could be very useful to all people who want to watch video content from their PCs directly on TV with high resolution. It is necessary to emphasize the fact that these devices cannot attain the quality of the standalone devices but their functionalities are impressive too and it is not necessary to think trough on possible ways of using this player.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2008.): 217€