четвртак, 9. октобар 2008.

Eksterni 2.5'' hard diskovi

Transcend i LaCie 2.5" modeli eksternih hard diskova će sigurno privući pažnju kupaca. Veoma dobar kvalitet izrade, veliki kapacitet i minijaturne dimenzije su verovatno ono što će biti presudno kod kupovine. Na strani Transcend-a je zaštita podataka usled oštećenja od udaraca, a kod LaCie-a je to izuzetno čvrsto i kvalitetno aluminijumsko kućište.

Izgleda da se sve veći broj proizvođača odlučuje za eksterne verzije 2.5" hard diskova koji čini se na najbolji način kombinuju veliki kapacitet i kompaktne dimenzije. Ovi diskovi koriste u najvećem broju slučajeva USB 2.0 interfejs i ne zahtevaju dodatno napajanje, pa se mogu koristiti na praktično bilo kom računaru. Dizajn i prateći softver dosta variraju, dok su performanse diskova koji su skoro svi SATA tipa prilično slične iz jednog prostog razloga, USB 2.0 interfejs je sporiji od samih diskova i predstavlja bottleneck odnosno usko grlo. Bilo kako bilo, ovakve diskove niko ne kupuje zbog brzine, već zbog činjenice da mogu poneti veliku količinu podataka u bilo kom džepu.

Transcend StoreJet 25 Mobile i LaCie Mobile Disk

Ključne karakteristike

  • Transcend disk poseduje zaštitu od udaraca
  • LaCie je izrađen od izuzetno kvalitetnog aluminjuma
  • Oba modela su vrlo sličnih performansi koje su ograničene USB interfejsom

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Transcend StoreJet 25 Mobile
  • Kapacitet: 320MB
  • Format: 2.5” SATA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 134x80.8x18.8mm
  • Težina: 260g
LaCie Mobile Disk
  • Kapacitet: 250MB
  • Format: 2.5” SATA
  • Interfejs: USB 2.0
  • Dimenzije: 128x81x15
  • Težina: 170g

Transcend StoreJet 25 Mobile

Već smo videli dva modela Transcend 2.5" eksternih diskova, pa je red da vidimo i ovaj, koji je možda i najinteresantniji. Kućište hard diska je gumirano, a narandžasto-crna kombinacija boja izgleda prilično interesantno i dosta drugačije od ostalih viđenih modela. Ovo je jedini eksterni disk koji zadovoljava MIL-STD-810F, standard američke vojske za otpornost na udarce odnosno pad. Iako nismo baš sigurni koje su specifikacije ovog standarda, sigurno je pretpostaviti da će podaci na hard disku biti očuvani i posle pada sa neke veće visine (što opet nismo baš bili radi da isprobavamo). U svakom slučaju, ovaj model je sasvim sigurno i najotporniji od svih 2.5" eksternih hard diskova koje smo do sada testirali.

Transcend StoreJet 25 Mobile

Sa zadnje strane diska se nalazi jedan USB priključak, a sa gornje strane i jedan taster za automatsku sinhronizaciju podataka (ovo je naravno prvo potrebno podesiti u sofveru). Oko ovog tastera se nalazi tanak prsten od providne plastike koji svetli neupadljivo plavom bojom. Pri prvom povezivanju na računar, potrebno je sačekati par sekundi da sistem prepozna novi hardver i automatski instalira drajvere. Koristili smo program HDTach da izmerimo performanse diska i dobili sledeće rezultate: Sequential Read 35MB/s, Burst 36.1MB/s, Average 34.9MB/s, CPU 5%, Random Acces 19.2ms. Ovi u potpunosti i odgovaraju onome što smo i očekivali, dakle disk je ograničen brzinom USB interfejsa.

LaCie Mobile Disk

Drugi model na testu, LaCie Mobile Disk je potpuno drugačijeg dizajna i pomalo nas podseća na neki monolit. Kućište je napravljeno od aluminijuma crne boje i mat teksture, i uprkos tome je čak i lakše od Transcend modela i teži samo 170g. Iako nije opremljen nekim posebnim sistemom zaštite od udaraca, name deluje prilično robustno, čak toliko da nismo baš sigurni ko bi preživeo u čeonom sudaru Transcend modela koji zadovoljava standarde Američke vojske i LaCie aluminijumskog bloka. Osim LaCie loga koji je utisnut u aluminijum i dva šrafa sa bočne strane, pozadi se nalaze USB konektor, konektor za napajanje i plava LED lampica koja prilično jako svetli kada je disk priključen na računar.

LaCie Mobile Disk

Odmah da razjasnimo eventualne nedoumice oko konektora za napajanje. Naime, USB port bi trebao da obezbedi dovoljno struje da disk radi nesmetano, no ukoliko se desi da ga priključite na USB hub ili možda neki stariji računar, može se desiti da disk nema dovoljno snažno napajanje da bi radio kako treba. U tom slučaju, u pakovanju dolazi i kabl koji se sa jedne strane povezuje na slobodan USB port, a sa druge na konektor za napajanje sa hard diska. Kapacitet diska ovog modela je 250GB, a u ponudi su i modeli od 160GB i 320GB. I ovaj disk smo propustili kroz HDTach testiranje i dobili sledeće rezultate: Sequential Read 32MB/s, Burst 37.7MB/s, Average 31.6MB/s, CPU 2%, Random Access 17.8ms. Rezultati su prilično slični prethodnom modelu, a i ovde važi da USB veza ograničava gornji limit kada je brzina transfera u pitanju.

Rezime

Moramo pomenuti da oba diska dolaze sa pratećim softverom za backup i sinhronizaciju, a postao je standard da se isporučuju prilično dobri programi za zaštitu to jest enkripciju podataka. Ako bi gledali opcije i funkcionalnost, izabrali bi Transcend model, no ako bi birali po dizajnu i kvalitetu definitivno bi to bio LaCie. Oba modela imaju našu preporuku, a kupci će sigurno sve faktore uzeti u obzir, pogotovo cenu, i doneti pravu odluku.

Conclusion

We have to say both disks came with an attached backup and synchronization software, and as a standard, there are good programs for protection, that is, data encryption. If we talk on options and functionalities we would choose Transcend model, no doubt about that, but if we decide to go for design and quality, that would be LaCie, that’s for sure. We give our recommendation to both models and buyers will consider factors along with price, to make the right decision.