четвртак, 9. октобар 2008.

Džin Asus M70VM

Sjajan desktop replacement laptop koji je dovoljno moćan za praktično bilo šta. Ugrađene komponente obezbeđuju sjajne performanse, autonomija je sasvim solidna, a fantastični 17" ekran je pune HD rezolucije. Ugrađeni su TV tjuner, čitač kartica i otisaka prstiju, Web kamera, 5 zvučnika.

Ovaj laptop kompanije Asus je dizajniran za kupce koji zahtevaju maksimalne performanse i imaju dovoljno novca da to i plate. Ovo nije model koji će se često nositi, zbog nešto većih dimenzija, ali jeste laptop koji će bez ikakvih problema zameniti desktop u praktično bilo kom poslu. Iako nije ekskluzivni model namenjen igračima, mi mislimo da će se primarno upravo oni za njega zainteresovati, pa onda i svi ostali koji traže laptop veće dijagonale ekrana i dobrih performansi. Odmah uočavamo cenu koja je prilično visoka, no dovoljan je i letimičan pogled na specifikacije da možemo da kažemo da definitivno nije precenjen.

Asus M70VM-7T079C sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Vrlo moćne ugrađene komponente, Intel C2D procesor na 2.4 GHz, 4GB RAM, NVIDIA 9600M grafika
  • Odličan kvalitet izrade
  • Fantastičan 17" ekran rezolucije 1920x1200 piksela
  • Integrisna Web kamera, TV tjuner, čitač memorijskih kartica i otiska prstiju
  • U pakovanju se nalazi i daljinski upravljač, optički miš i torba

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus M70VM-7T079C
  • Ekran: 17" WUXGA 1920x1200px, High Brightness (Dual Lamp), Color-Shine (Glare-type)
  • Procesor: Intel Core2 Duo P8600 (2,4GHz , 3MB L2, FSB 1066MHz)
  • Ram memorija: 4GB DDR2 800MHz
  • Grafika: NVIDIA GeForce 9600M GS (512MB)
  • Hard disk: 640(2x320) GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: Blu-ray DVD RW Dual Layer
  • Komunikacija : 56K modem, 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN, 802.11a/b/g/n, Bluetooth V2.1+EDR
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, S/PDIF, 4 USB ports (v2.0), Firewire, D-sub out, HDMI, eSATA, RJ-45, RJ-11, ExpressCard
  • Dodatno: Čitač kartica 8 u 1 (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card), čitač otisaka prstiju, integrisana 1.3 Mpix Web kamera, mikrofon i TV kartica
  • Dimenzije: 410 x 298 x 38,4 - 39,4 mm
  • Težina: 3.78 Kg
  • Baterija: 8-ćelijska Li-Ion, 5200 mAh
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Vista Home Premium
  • Dodatno: optički miš, torba za nošenje

Asus M70VM-7T079C

Pored nešto većih dimenzija koje je uslovio veliki ekran, ovaj laptop nije previše težak za svoju kategoriju, samo 3.78Kg. Kvalitet izrade je izuzetno dobar, crna plastika sa svetlim prugama i izgleda vrlo lepo, možda pomalo i klasično, no glossy završna obrada definitivno izdvaja ovaj model iz gomile. Mana ovoga je to što koliko god da se trudite, uvek će ostajati otisci prstiju na plastici (u pakovanju se iz ovih razloga nalazi i mikrofiber krpica). Tastatura je zahvaljujući dimenzijama punog formata, sa numeričkim delom, a tasteri dosta kvalitetni sa uredno odštampanim našim karakterima. Ono što nam se nije svidelo je činjenica da se sa desne strane (sa koje se nalazi i optički uređaj) tastatura veoma ugiba kada se kuca, što se sigurno neće dopasti ljudima koji dosta kucaju. Odmah iznad tastature se nalaze i dodatni funkcijski tasteri (im ih ukupno 5, uključujući i Power taster) koji su veoma kvalitetni i sa metalnim finišom. Tu su odmah i sistemske diode koje su stilski odlično uklopljene u dizajn.

Asus M70VM-7T079C tastatura, dodatni tasteri

Ekran ovog modela je dijagonale 17" i pune HD rezolucije od 1920x1200 piksela. Osim brojki, subjektivan utisak je da je ovaj ekran u samom vrhu ponude po kvalitetu prikaza i zaista fantastičnoj slici. Vrhunska oštrina i sjajan prikaz boja u kombinaciji sa dobrim uglovima gledanja i veoma ravnomernom osvetljenju daju visoku ukupnu ocenu ovom ekranu. Iznad njega se nalazi integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP, a osim što se može rotirati po vertikali, plastika oko nje je visokog sjaja i igra ulogu ogledala, pa će biti vrlo lako podesiti da uvek budete u kadru. Pored mikrofona koji je takođe integrisan i smešten pored kamere, ovaj model ima i pet zvučnika, dva se nalaze iznad tastature, dva su sa prednje bočne strane a subwoofer je standardno sa donje strane. Ovo kao rezultat ima zvuk koji je mnogo bolji od bilo kojih stereo integrisanih zvučnika. Po pitanju multimedije, tu je i integrisana TV kartica i čitač memorijskih kartica za nekih 8 različitih formata.

Asus M70VM-7T079C sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored konektora je prilično dobar, pa tako sa prednje strane pored tastera za otvaranje poklopca i IR prijemnika nema ničega, sa desne strane ExpressCard slot, WiFi taster, 3.5mm audio konektori i dva USB porta. Pozadi su smešteni modemski i LAN priključak, eSATA i HDMI konektori i otvor sistema za hlađenje. Sa leve strane su preostala dva USB i jedan FireWire port, Blu ray optički uređaj i konektor za eksternu TV antenu. U pakovanju dolaze i adapter-kabl sa HDMI na S-Video i komponentni interfejs. Ni ovo nije sve pa tako treba pomenuti i sjajan touchpad na kome se nalaze i označene prečice za većinom multimedijalne funkcije. Tasteri su mali, ali vrlo kvalitetni. Između njih se nalazi i čitač otisaka prstiju. Touchpad je sjajan, vrlo brz i pravo je uživanje bilo isprobati kako radi.

Asus M70VM-7T079C touchpad i zvučnik, oprema i torba

Konfiguraciju laptopa čine moćni Intel Core 2 Duo procesor P8600 koji radi na 2.4GHz, čak 4GB DDR2 800MHz memorije, dva SATA hard diska od po 320GB. Za grafiku je zadužena zasebna NVIDIA GeForce 9600M grafička kartica sa zasebnih 512MB memorije. Ovo je dovoljno da ovaj laptop bude dostojna zamena za praktično bilo koji desktop računar, pogotovo što je već u startu konfiguracija jača od proseka među desktop računarima. Za komunikaciju su pored modema i LAN-a zaduženi WiFi i Bluetooth adapter, pa možemo reći da zaista ništa nije izostavljeno. Posebno nam se dopalo što je instalirana optika Blu ray čitač, što će mnogo značiti kupcima koji nameravaju da gledaju originalne naslove u maksimalnoj HD rezoluciji. Uz laptop dolazi i odlični optički miš kao i simpatična torba za nošenje, ali i odličan daljinski upravljač card tipa.

Rezime

Nije mnogo teško zaključiti da ovaj laptop predstavlja fantastičan izbor za one najzahtevnije, koji ne žale novca da dobiju najbrži i najmoćniji računar. Mi mislimo da Asus M70VM-7T079C vredi uloženog novca i to bez obzira da li nameravate da se igrate, gledate filmove u HD rezoluciji, slušate muziku ili radite na njemu. Ugrađena 8-ćelijska baterija kapaciteta 5200mAh je dovoljna da obezbedi autonomiju od 2h u stanju mirovanja i oko 1h33min pod punim opterećenjem, što je odličan rezultata za ovako moćan laptop. Krajnji zaključak je veoma, veoma pozitivan.

Conclusion

It doesn’t take a rocket scientist to find out this computer is a fantastic option for the most demanding users who doesn’t care for how much money it will cost only to have the fastest and most powerful machine. It is our opinion that Asus M70VM-7T079C is worth every penny whether you need it for playing or watching HD movies or listening to music or for work. In-built cell battery with 5200mAh capacity is enough to provide 2 hours autonomy in standby mode, and around 1h33min under maximum load, which is very good result for powerful laptop like this one is. Conclusion is very much positive.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 1487€