субота, 11. октобар 2008.

Benq G900HDA

Odličan monitor srednje kategorije sa rezolucijom od 1366x768 piksela koja odgovara odnosu stranica 16:9. Kvalitet izrade je dobar a slika sjajna i sa tako povoljnom cenom, ovaj monitor zaslužuje preporuku.

Već nam stiže i drugi model monitora sa odnosom stranica 16:9, takođe BenQ model samo manje dijagonale, 18.5". Ovaj model je nešto drugačijeg dizajna, ali nam deluje da je korišćen isti panel, pa su i performanse veoma slične, ako ne i iste. Za one koji nisu pročitali prethodni test, ponovićemo da su u pitanju novi paneli sa odličnom slikom koji će zbog svoje sjajne cene sigurno biti veoma popularni kod nas. Iako je ovo monitor osnovne kategorije, slika ga definitivno izdvaja iz velikog broja sličnih modela.

BenQ G900HDA sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Jednostavan dizajn i dobar kvalitet izrade
  • Odlična slika, veoma lepe boje i oštrina
  • Veoma povoljna cena

Utisak kvare

  • Minimalno probijanje osvetljenja na gornjoj ivici kada je crna pozadina

Specifikacija

BenQ G900HDA
  • Dijagonala: 18.5" 16:9
  • Rezolucija : 1366×768 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 1000:1 (Dinamički kontrast 10000:1)
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub

BenQ G900HDA

Monitor je napravljen od prilično kvalitetne plastike u srebrno crnoj kombinaciji boja. Prednja maska je srebrna, dok je ostatak monitora i celo postolje crno. Plastika je mat teksture pa nema bojazni da će ostajati dosadni otisci prstiju. Postolje monitora je dosta široko i na njemu se mogu držati neke sitnice ili recimo mobilni, a i tastatura se može postaviti ispod ekrana, kada se ne koristi. Po pitanju ergonomije, ovaj monitor nema ničim posebnim da se pohvali pošto se može podesiti samo nagib ekrana i to standardno od -5 do 20 stepeni po vertikali.

BenQ G900HDA sa bočne i zadnje strane

Tasteri menija su smešteni ispod donje ivice, a njihove funkcije ne baš mnogo čitljive na srebrnoj podlozi. Tastera ima ukupno šest, a jedn od njih je Power taster koji se nalazi na sredini, sa prednje strane. Kada je monitor upaljen, Power taster svetli diskretno narandžastom bojom koja neće smetati noću. Meni ovog modela je veoma dobar, vrlo atraktivan i grafički, sa vrlo jasnim opcijama. Pored onih osnovnih, tu je recimo Picture mode koji nudi predefinisane režime Standard, sRGB, Photo, Dynamics i Movie, no nama se ipak Standard najviše dopao pošto je slika tada i najprirodnija.

BenQ G900HDA postolje, tasteri menija i konektori

Kvalitet slike je odličan, prikaz izuzetno prijatan za oko, veoma oštar i prirodnih boja. U ovom slučaju, potrebno je bukvalno samo podesiti vrednosti kontrasta i podešavanja (fabričke vrednosti su previsoke), i može da se uživa u slici. Nivoi sive boje su odlični u tamnijem delu, dok u svetlijem nisu toliko precizni. Osvetljenje je veoma ravnomerno, a na crnoj pozadini se primećuje minimalno probijanje osvetljenja na gornjoj ivici. Uglovi gledanja su dobri, a horizontalni mnogo bolji od proseka. Odziv ekrana je 5ms što je više nego dovoljno za bilo koju upoterbu, filmove ili igre recimo. Ovaj monitor koristi samo D-Sub interfejs, što treba imati na umu kod kupovine.

Rezime

Konačni utisak je da je ovo sjajan monitor, odnosa stranica 16:9 i rezolucije 1366x768 piksela. Slika je odlična i veoma prijatna za gledanje, a cena izuzetno povoljna. Ovaj monitor je dobar izbor za praktično svaku priliku i preporuka ne može izostati. Očekujemo još modela sa odnosom stranica 16:9, a u međuvremenu ne treba propustiti priliku da se dođe do dobrog monitora.

Conclusion

This is great screen with 16:9 aspect ratio, and 1366x768 pixels resolution and that is our final impression. Picture is very good and the price is affordable. This screen is very good solution for everyday usage so the recommendation cannot be omitted. We expect more models with same aspect ratio, and in the meantime, you should not miss the opportunity to get good screen.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, oktobar 2008.): 119€