четвртак, 30. октобар 2008.

Asus U6 Bamboo

Fantastični novi model Asus laptopa U6 serije, koji je napravljen korišćenjem drveta bambusa. Lista tehnologija koje su implementirane da bi ovaj laptop zadovoljio najstrože standarde očuvanja životne okoline je poduža, baš kao i specifikacija prilično moćne konfiguracije.

Kompanija Asus je predstavila novi koncept računara nazvan Bamboo. U pitanju su računari iza kojih stoji filozofija očuvanja životne sredine implementirana kroz bukvalno ceo proces proizvodnje. Model koji ćemo premijerno predstaviti je U6, izuzetno atraktivan laptop koji pored dosta moćne konfiguracije predstavlja nastojanje kompanije Asus da pokaže koliko daleko je odmakla u tehnologiji kada su u pitanju računari koji troše mnogo manje resursa, i na taj način direktno čuvaju okolinu. Proizvođač navodi da ovaj laptop kroz sve faze života, od projektovanja, proizvodnje, preko korišćenja i eventualne reciklaže prvi i za sada jedini laptop koji je zelen. Ovo znači da se na svakom koraku vodilo računa da se očuva životna sredina, što postaje jasno čim se prvi put vidi kako izgleda jedan Bamboo proizvod.

Asus U6 Bamboo sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade, površine od bambusa
  • Intel Core 2 Duo platforma, zasebna NVIDIA grafička kartica
  • LAN, WiFi, BlueTooth i 3G (HSDPA)
  • Čitač memorijskih kartica, otisaka prstiju, integrisana Web kamera

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus U6 Bamboo
  • Ekran: 12.1" WXGA LED (Color Shine, Crystal Shine)
  • Procesor: Intel Core2 Duo T9400/P8600/P8400
  • Ram memorija: do 4GB DDR2 800MHz
  • Grafika: NVIDIA GeForce 9300M GS, 256MB VRAM
  • Hard disk: Hybrid SATA 320/250/160GB SATA sa 256MB Flash
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : Modem, GLAN, WiFi (802.11 a/b/g/n), Bluetooth 2.0, 3G (HSDPA)
  • Portovi : Audio Out, Mic-in, 3x USB, eSATA, D-sub, HDMI, LAN, ExpressCard
  • Dimenzije: 30 x 22 x 2.53 - 3.16 cm
  • Težina: 1.57 Kg (sa 3-ćelijkskom baterijom)
  • Baterija: Li-Ion 3-ćelijska 2400 mAh i 9-ćelijska 7800mAh
  • Dodatno: Čitač memorijskih kartica 8u1, Web kamera 0.3MP, čitač otiska prsta
  • Oprema: uz laptop se dobija futrola za nošenje

Asus U6 Bamboo

Ovaj laptop izgleda veoma atraktivno, što je glavna zasluga činjenice da je poklopac sa spoljašnje strane i deo unutrašnje strane napravljen od bambusa. Ovo nije imitacija drveta, već pravi pravcati bambus, a treba znati da je svaki U6 laptop poseban pošto je proces proizvodnje takav da je tekstura bambusa drugačija za svaki model. Asus oznaka na poklopcu i U6 logo unutra su praktično urezani i to izgleda veoma atraktivno. Sam laptop je dosta kompaktnih dimenzija i težine od svega 1.57Kg sa standardnom 3-ćelijskom baterijom, a u pakovanju pored nje dolazi i dodatna 9-ćelijska koja osetno produžuje ionako solidnu autonomiju. Ekran je dijagonale 12.1" glare tipa, sa LED pozadinskim osvetljenjem i fantastičnog prikaza. Slika je veoma oštra i odličnih boja, i dobro se vidi čak i na suncu.

Asus U6 Bamboo tastatura, dodatni tasteri

Tastatura je kompaktna i veoma kvalitetna, bez numeričkog dela zbog dimenzija laptopa. Tasteri su normalne veličine, plitki i dosta tihi, a tastatura generalno veoma udobna za kucanje pošto se ni malo ne ugiba kada se jače pritisne. Touchpad ispod nje je takođe napravljen od bambusa i zaista je neverovatan doživljaj kada se prstom prelazi preko teksture drveta tamo gde smo navikli da bude plastika. Iako je otpor ovako obrađenog drveta malo veći nego plastike, ipak je pravo uživanje i pozitivna promena. Čak su i tasteri ispod touchpada napravljeni od bambusa, veoma plitki i precizni. Tu se nalazi i čitač otisaka prstiju, a proces registracije otiska je veoma jednostavan i predstavlja vrlo efikasan način da zaštitite vaše podatke na računaru, pošto ne postoji način da se pristupi ukoliko se otisci ne poklope sa onim snimljenim.

Asus U6 Bamboo sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored komponenti je odličan, pa tako sa prednje strane nema ničega osim tastera za otvaranje poklopca. Ovo je dobro pošto kablovi sa prednje strane umeju da zasmetaju kada se nešto radi. Sa desne strane je smešten optički uređaj iznad koga je i čitač memorijskih kartica za osam formata (SD,MMC,MS,MS-Pro,xD, Smart Media, MS-Duo, MS-Pro Duo i mini SD uz adapter). Dalje, tu je i USB port, 3.5mm audio konektori i Kensigton lock. Pozadi su LAN konektor i analogni VGA video izlaz, a iako postoji i mesto predviđeno za konektor modema, on nije ugrađen u ovaj konkretni model. Sa leve bočne strane su i konektor za napajanje, veliki otvor za hlađenje, dodatna dva USB porta, eSATA i HDMI konektori, ExpressCard slot i prekidač za uključivanje WiFi i Bluetooth modula.

Asus U6 Bamboo touchpad i detalji, pakovanje i futrola

Iako je malih dimenzija, konfiguracija je prilično dobra, pa će u ponudi biti modeli sa Intel Core 2 Duo T9400/P8600/P8400 procesorima, maksimalno 4GB DDR2 memorije i NVIDIA GeForce 9300M GS grafikom. Ovakva konfiguracija je i više nego dovoljno jaka za Microsoft Windows Vista operativni sistem i praktično bilo koju zahtevnu aplikaciju ili multimediju. Za komunikaciju su zaduženi mrežni adapter, WiFi sa podrškom i za 802.11n standard, Bluetooth ali kako se pomalo sakriveno iza baterije nalazi i ležište za SIM karticu, i 3G (HSDPA) komunikaciju. Kod ovog modela je implementirana Super Hybrid Engine tehnologija koja omogućava znatnu uštedu energije i produženje autonomije baterije, a proizvođač navodi da na godišnjem nivou ova tehnologija smanjuje emisiju CO2 za 12.3Kg. Kada se ovo pomnoži sa brojem od 6 miliona koliko Asus godišnje proizvede laptop računara, dolazimo do smanjenja CO2 emisije za 73.8 miliona kilograma ili 36 miliona drveća.

Rezime

Ovaj laptop osvaja simpatije primarno zbog atraktivnog dizajna i upotrebe drveta bambusa u proizvodnji. Nije sve naravno u izgledu, već i u procesu proizvodnje koji donosi uštedu energije i zadovoljava ne samo propisane standarde kao što je RoHS (koji zabranjuje upotrebu 6 po okolinu štetnih supstanci) već i mnogo strože sopstvene propise (čak 31 supstanca se nalazi na listi zabrane). Ova konfiguracija je maksimalno opremljena da zadovolji sve potrebe u poslovnoj ali i multimedijalnoj primeni, i jedino što ostaje je da vidimo kolika će biti cena u prodaji (predviđa se cifra od oko 1700€).

Conclusion

This laptop will conquer the hearts of users thanks to its attractive design and usage of bamboo tree in manufacturing process. The design itself it’s not the most important thing here but the manufacturing process too which provides energy saving and satisfying not only legally standards like RoHS is (prohibition of using 6 substances harmful to environment) but more strict regulations too (even 31 substances on the prohibition list). This configuration is equipped to satisfy all needs in business but multimedia application too and the only thing left here is to see the retailing price (€1700 is an estimation).