среда, 3. септембар 2008.

MSI RG70SE Wireless ruter

Ovo je jedan od prvih 802.11n Draft rutera kod nas, a što je još interesantnije, u pitanju je kompanija MSI koju do sada i nismo baš upoznali po mrežnoj opremi. U svakom slučaju, ovaj Wireless ruter radi odlično i predstavlja dobru kupovinu.

Kompaniju MSI smo do sada upoznali preko matičnih ploča i grafičkih kartica, no nije tajna da u ponudi ima i komunikacione opreme, a mi ćemo videti Wireless Router sa podrškom za 802.11n Draft standard. Iako nema mnogo bojazni da će brzina Interneta postati dovoljno velika da nam 802.11g veza postane tesna, ipak Wireless ruteri igraju bitnu ulogu u komunikaciji između računara, a kako je sve veći broj laptop računara sa 802.11n modulom, logično je da treba obezbediti što veću brzinu između uređaja koji već i podržavaju ovaj novi standard.

MSI RG70SE oprema i ruter

Ključne karakteristike

  • Podrška za 802.11n Draft standard, do 300Kbps
  • 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK opcije za bezbednost
  • NAT, QoS, Firewall (DoS protection)

Utisak kvare

  • Ne može se kačiti na zid

Specifikacija

MSI RG70SE
  • Tip: 4-portni Wireless Router
  • Interfejs: 1WAN + 4LAN 10/100Mbps UTP Ports
  • Standard i brzina Wireless konekcije: 2.4GHz IEEE802.11n Draft v2.0, 802.11 b/g
  • Karakteristike rutera: Network Address Translation, Firewall with DoS Protection, Dynamic DNS, DHCP Client/Server, Diagnostic Tools, 64/128-bit WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK enkripcija

MSI RG70SE

Ovo je klasičan 4-portni Wireless ruter, koga na prvi pogled odaju tri antene. Naime, svi 802.11n Draft ruteri imaju tri antene (tako ćete ih najlakše prepoznati), dok je sve ostalo manje više kao i kod ostalih modela. Sa prednje strane rutera se nalaze signalne lampice (Power, Wlan, Lan, Wan). Pozadi su svi standardni konektori, jedan WAN, četiri LAN-a kao i konektor za napajanje. Postoji i jedan taster za resetovanje rutera. U pakovanju ne dolazi LAN kabl, ali zato dolaze četiri male gumene podloške koje se nalepe sa donje strane, na plastici koja leži na ravnoj površini. Ovaj ruter se ne može zakačiti na zid, što je ipak uvek korisna opcija.

MSI RG70SE detaljnije sa prednje i zadnje strane

Kako 802.11n Draft podržava maksimalni protok od 300Kbps, definitivno se nameće kao dobar izbor iz dva razloga, prvi je to što se nadamo da će Internet veze kod nas biti sve brže a drugo je da će odlično odgovarati onima koji koriste WiFi ne samo za Internet već i mrežni saobraćaj. Podešavanjima za ruter se pristupa preko Web interfejsa, i pored proveravanja statusa veze, možete pogledati i log, eksportovati i importovati podešavanja i upgrade-ovati firmware. Od ostalih podešavanja, to su sva standardna podešavanja za rutere, od 64/128-bit WEP enkripcije, WPA-PSK i WPA2-PSK opcije za setovanje sigurnosnih parametara, DHCP server i Anti-Dos firewall, a ruter podržava DDNS (DynDNS, TZO), QoS, NAT/NAPT IP sharing, VPN pass through (IPSec/PPTP) i MAC/IP filtering i URL blocking.

Rezime

Ovaj ruter podržava manje više sve opcije kao i 99% drugih modela rutera, i praktično postoje dve razlike. Jedna je to što podržava 802.11n Draft standard, a druga što se Web interfejs razlikuje od interfejsa drugih proizvođača, pa će vam, ukoliko ste navikli na neki drugi, biti potrebno malo vremena da savladate ovaj.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 63€