четвртак, 4. септембар 2008.

MSI K9A2 Platinum

Veoma dobra matična ploča sa AMD 790FX čipsetom. Ako nameravate da sklopite konfiguraciju sa Phenom procesorom i četiri grafičke kartice, ova ploča je siguran i dobar izbor.

MSI K9A2 je jedna od režim matičnih ploča na našem tržištu koja koristi AMD 790FX čipset. Sigurno je da će prva stvar koju ćete primetiti biti 4 PCIe slota namenjena grafici, pa tako i namena ove ploče odmah postaje jasna. Za sve entuzijaste koji imaju nameru da sastave konfiguraciju sa dve ili više grafičkih kartica, ova ploča će biti odličan izbor za početak. Sa podrškom za najnovije AMD procesore AM2+ socketa, K9A2 Platinum je dizajnirana da zadovolji i one najzahtevnije korisnike, što u velikoj meri i uspeva.

MSI K9A2 Platinum ploča i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Podrška za najnovije AMD AM2+ Phenom procesore
  • Četiri PCIe x16 slota za CrossFireX konfiguraciju
  • Power, Reset i Clr CMOS tasteri na ploči
  • Kvalitetna izrada i upotrebljene komponente

Utisak kvare

  • Raspored komponenti nije previše zahvalan za instalaciju nekih većih CPU kulera

Specifikacija

MSI K9A2 Platinum
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: AMD 790FX
  • Procesor: Socket AM2+/AM2 AMD Phenom FX/Phenom X4/ Phenom X3/Athlon X2/Athlon/Sempron
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, DDR2 1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 4x SATAII (RAID 0,1,10), 1x IDE i 1x floppy preko SB600 SouthBridge-a
  • Slotovi: 2x PCIe 2.0 x16, 2x PCIe x8, 1x PCI Express x1, 2x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC888 8-channel HD audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova, 2x FireWire, optički S/PDIF OUT, 2x PS/2

MSI K9A2 Platinum

Iako prilično standardan, dizajn ploče zahteva par napomena. Prva se tiče rasporeda komponenti oko ležišta procesora. Sigurno ste primetili koliko su NorthBridge (koji je na poziciji na kojoj se malo ređe viđa) i memorijski moduli blizu ležišta procesora. Ukoliko koristite box kuler za procesor, ovo neće predstavljati bitnu stvar, ali ako planirate neki moćniji (samim tim i veći) kuler, sva je prilika da ćete se namučiti da ga instalirate. Memorijski slotovi nisu previše udaljeni od prvog PCIe slota, što znači da treba obratiti pažnju da se instalira prvo memorija, pa onda grafika. Inače, MSI ima malo drugačije obeležavanje slotova koji se koriste za dual-channel raspored memorije, pa umesto da stavite module u slotove iste boje, kao što je slučaj sa pločama svih ostalih proizvođača, ovde je potrebno postaviti memoriju u slotove različite boje. Ovo i nije baš previše logično, no tako je.

MSI K9A2 Platinum ležište procesora i hladnjaci, konektor za napajanje

Primetili smo da se na celoj ploči nalaze veoma kvalitetni solid kondenzatori koji će obezbediti maksimalno stabilan rad ploče. Pomenuli smo da ploča ima četiri PCIe x16 slota, pa da malo pojasnimo o čemu se radi. Tehnički gledano, ovo jesu slotovi x16 formata, no dva od njih su x8 slotovi po propusnoj moći. To znači da ako koristite dve grafičke kartice, one mogu raditi u x16 x16 rasporedu, dok će četiri kartice raditi u x8 x8 x8 x8 modu. Ploča podržava četiri SATAII uređaja, a iako postoji verzija sa dodatnim Promise kontrolerom koji podržava dodatna dva SATAII i dva eSATA konektora, verzija koju smo mi dobili je ipak "standardna". Na ploči je integrisana i Realtek ALC888 8-kanalna zvučna kartica, sa standardnim 3.5mm audio konektorima i optičkim S/PDIF konektorom.

MSI K9A2 Platinum memorijski i PCI slotovi, SATA konektori i tasteri sa ploče

Hlađenje ploče je potpuno pasivno i realizovano sistemom bakarnih heat-pipe cevi i hladnjaka koji pokrivaju NorthBridge, SouthBridge i elemente napajanja procesora. Ovaj sistem odlično hladi, no sa druge strane je poznato da se 790FX čipset ne greje mnogo, te nema ni potrebe posebno brinuti o tome. Pomenućemo još jednu zanimljivost, a to je da se na ploči nalaze i Power, Reset i Clear CMOS tasteri, što će overklokerima sigurno puno značiti. Ploča koristi AMIBIOS i pored svih standardnih opcija, postoji i Cell Menu koji će biti interesantan upravo overklokerima. U ovom odeljku se nalaze opcije overkloka procesora, memorije i čipseta. BIOS omogućava i da sačuvate dva različita seta podešavanja koja po želji kasnije možete učitati, na primer običan i overklokovani profil.

Rezime

Kao ploča koja će najbolje pokazati kada se upari sa nekim Phenom procesorom i grafikama u CrossFireX konfiguraciji, sa nekim "starijim" AMD procesorom AM2 podnožja i jednom grafikom, ne treba očekivati rezultate koji će oduševiti. Ako međutim obezbedite komponente koje će otključati sve mogućnosti ove ploče, onda se mogu sa pravom očekivati sjajne performanse i u tom slučaju predstavlja odličan izbor.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 71€