понедељак, 1. септембар 2008.

Lian Li PC-7B Plus II

Veoma dobro midi tower kućište sa prednjom maskom od aluminijuma. Iako ne izgleda nešto posebno atraktivno, kvalitet izrade je toliko dobar da smo spremni da na ovo zažmurimo. Za prosečnog korisnika, ovo kućište nudi apsolutno sve što je potrebno.

Nastavljamo upoznavanje sa sjajnim Lian Li kućištima, i red je na midi tower kućište, model PC-7B Plus II. Ovo kućište je odličan izbor za korisnike koji traže relativno malo i vrlo praktično kućište odličnog kvlaliteta izrade i robustne konstrukcije. Iako Lian Li modeli uglavnom ne izgledaju previše atraktivno, moramo reći da se po pitanju kvaliteta i funkcionalnosti nalaze u samom vrhu ponude.

Lian Li PC-7B Plus II sa prednje strane, konektori i detalji

Ključne karakteristike

  • Prednja maska od aluminijuma
  • Odličan kvalitet izrade
  • Dobro hlađenje sa dva 120mm ventilatora

Utisak kvare

  • Nije tool free kućište

Specifikacija

Lian Li PC-7B Plus II
  • Uređaji: 4x 5.25" eksterno, 2x 3.5" eksterno, 3x 3.5" interno
  • Napajanje: Nema
  • Hlađenje:
  • Napred: Jedan ventilator od 120mm
  • Pozadi: Jedan ventilator od 120mm
  • Dodatno: 2 x USB, 2x audio i firewire konektori
  • Dimenzije: 210x450x490 mm
  • Težina: 5.5 Kg

Lian Li PC-7B Plus II

Kućište je crne boje i napravljeno je od aluminijuma. Oštrih je linija i izgleda pomalo arhaično u poređenju sa modelima koje imamo prilike da vidimo u poslednje vreme. Deluje dosta kompaktno i relativno lagano sa 5.5 Kg težine. Sa prednje strane kućišta se nalaze samo Power i Reset tasteri, Power i HD LED. Na samom dnu prednje strane, ispod aluminijumskog poklopca se nalaze dva USB i jedan FireWire konektori i audio priključci. Napred se nalazi i maska za ventilaciju kao i maske za dva 3.5" i četiri 5.25" eksterna uređaja. Primećuje se i da postoje otvori za ventilaciju sa gornje i bočne strane.

Lian Li PC-7B Plus II sa zadnje strane

Pogled na zadnju stranu nam otkriva još par detalja, da se stranice skidaju lako, pomoću thumbscrew šrafova koji se odvrću prstima, ali i da se napajanje takođe instalira korišćenjem ovih šrafova, što je vrlo praktično. Pozadi vidimo i da je instaliran jedan ventilator od 120mm koji izbacuje topao vazduh i ima zaštitnu mrežu. Sistem hlađenja kućišta je dopunjen i ventilatorom sa prednje strane koji ubacuje hladan vazduh unutra. Unutrašnjost kućišta nije previše velika, taman za prosečnu konfiguraciju bez nekih velikih kulera za procesor i previše velikih grafičkih kartica. Iako će u verovatno unutra stati i te veće komponente, instalacija neće biti toliko jednostavna.

Lian Li PC-7B Plus II unutrašnjost kućišta i detalji

Za instalaciju 5.25" i 3.5" komponenti kao i kartica će biti potreban šrafciger pošto se sve šrafi. Postoji jedna fioka za hard diskove u koju staju tri diska i to okrenuta ka matičnoj ploči. Iako je ovo standardni raspored, nama se uvek više sviđa da su diskovi postavljeni pod uglom od 90 stepeni pošto im se mnogo lakše pristupa. Lim koji je korišćen je srednje debljine i svuda dobro obrađen, zaobljenih ivica. U radu, 120mm ventilatori se praktično ne čuju, a obezbeđuju odlično hlađenje i verujemo da je to dovoljno dobro za bilo koju konfiguraciju koja može da se smesti u ovo kućište.

Rezime

Ovo kućište pruža odličnu osnovu za prosečne konfiguracije, ali i one malo jače ukoliko se korisnici odluče baš za ovo kućište. Iako nema atraktivan izgled, dovoljno je kvalitetno da zaista nema nikakvih zamerki. Ono što bi mi voleli da vidimo je da postoje neki nosači za komponente, dok je sve ostalo prilično po našoj volji.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 80€