недеља, 7. септембар 2008.

ISO i IEC odobrili Open XML specifikacije

Međunarodna Organizacija za Standarde (ISO) i Međunarodna Elektrotehnička Komisija (IEC) dali su zeleno svetlo za objavljivanje Office Open XML (OOXML) specifikacija kompanije Microsoft, nakon što su lideri ove dve organizacije odbili apele koji su dolazili iz četiri zemlje koje su protestovale zbog načina glasanja kojim je OOXML odobren kao standard.

ISO i IEC tehnički odbori su odobrili objavljivanje ISO/IEC DIS 29500, što je zvanični naziv za OOXML specifikacije, objavio je ISO pre nekoliko dana. Očekuje se da će specifikacije biti objavljene u narednih nekoliko nedelja nakon što telo za standarde kompletira konačnu verziju dokumenta, čime će biti stavljena tačka na mogućnosti upućivanja protesta o pitanju usvajanja OOXML kao standarda.

Prema navodima ISO apeli nacionalnih tela za standarde Brazila, Indije, Južne Afrike i Venecuele nisu dobili podršku dve trećine članova ISO tehničkog odbora i IEC odbora za menadžment standardizacijom, što je neophodan broj da bi proces žalbe bio uzet u razmatranje. Međutm, ove zemlje i dalje nastavljaju da podnose svoje apele izvršnim odborima ISO i IEC za obradu i kontrolu što može da uspori objavljivanje OOXML specifikacija.

Prošlog meseca, lideri ISO i IEC su predložili odbijanje žalbi koje su došle iz ove četiri zemlje. Razlozi za podnošenje žalbi su uključivali kršenja pravila do kojih je prema predstavnicima odbora za standardizaciju ovih zemalja došlo prilikom glasanja koje je održano 1. aprila kada se odlučivalo o odobravanju OOXML kao međunarodnog standarda.

Microsoft je predložio OOXML još jednom telu za standardizaciju Ecma International u novembru 2005 usvajanje OOXML po skraćenom postupku ne bi li ovaj standard bio usvojen pre Open Document Format-a (ODF), još jednog XML baziranog formata, koji je tada bio u sred procesa odobravanja od strane ISO organizacije.

ODF standard je kreiran od strane nekoliko open source organizacija i usvojen je kao međunarodni standard pre više od dve godine. Usvajanje Office Open XML standarda po skraćenom postupku je sprečeno žalbama pojedinih zemalja koje su tvrdile da se Microsoft ponaša beskrupulozno.

Ove zemlje su tvrdile da Microsoft želi da na mala vrata provuče OOXML kao standard, a o njemu kao međunarodnom standardu je bilo nekoliko glasanja od kojih je prvo bilo neuspešno, nakon čega je standard upućen na doradu. Posle određenog dorađivanja, stav većine zemalja koje su u prvom krugu glasanja glasale protiv OOXML se promenio pa je ono dobilo zeleno svetlo kao OOXML standard početkom aprila ove godine.

Ipak, predstavnici četiri pomenute zemlje su uložili žalbu, nadajući se da će odgovrajući odbori ove dve organizacije za standardizaciju usvojiti njihove žalbe što je ipak izostalo, pa je OOXML konačno na korak od toga da postane zvanično odobren međunarodni standard. Ovim odobravanjem dobijamo konačno na raspolaganju dva formata koja su priznata kao međunarodni standardi što će korisnicima omogućiti veći izbor.