недеља, 7. септембар 2008.

Intel fokusiran na mobilne uređaje

Nakon foksuiranja na mainstream procesorsku tehnologiju za personalne računare i servere Intel Developer Forum je doneo promenjeni fokus ove kompanije na Intel Atom procesor koji je izgrađen za novu generaciju mobilnih internet uređaja ili skraćeno MID.

Tokom uvodne reči na forumu, Anand Chandrasekhar, viši potpredesednik Intel-a i rukovodilac Ultra mobility grupe je izneo detalje o viziji Intel-a kada je u pitanju Atom procesor i kako će se tržište mobilnih internet uređaja formirati kako se Intel priprema da predstavi ažuriranu MID platformu nazvanu Moorestown, što će se dogoditi sledeće godine.

Tokom uvodne reči, Chandrasekhar je prikazao prvi wafer koji sadrži novi MID mikroprocesor nazvan „Lincroft“. Svet koji Intel svim silama nastoji da osvoji je uoblikvan razvijajućim Web-om i željom korisnika, bili oni poslovni ili privatni da iskoriste nove mogućnosti interenta – video visoke definicije, društvene mrežne sajtove na isti način na koji su ovim karakteristikama pristup imali i sa personalnih računara.

I dok su notebook računari jedan od načina da se Web-u može pristupiti na mobilan način, Intel veruje da korisnici žele još više mobilne uređaje, navodi Chandrasekhar. Sa ovim na umu, Chandrasekhar vidi MID uređaje bazirane na Atom procesoru podeljene na tri tipa koji su kreirani za tri specifične oblasti.

Jedan tip je za poslovne korisnike sa uređajima koji su dizajnirani za specifična vertikalna tržišta, kao što je zaštita zdravlja i vladini poslovi. Najbolji primer ovakvih uređaja je ono što je Panasonic uradio iskoristiviši Atom procesor da izradi MID namenjen teškim uslovima rada i nazvan Toughbook CF-U1 koji je u suštini ultraportabl notebook.

Treća i najverovatnije najvažnija grupa su uređaji koji su dizajnirani da popune prazninu između smart telefona i mobilnih internet uređaja. Ovakvi uređaji su slični upravo onome što je kompanija Apple pokušala da kreira iPhone-om (postoje špekulacije da Intel traži način na koji bi kreirao platformu baziranu na Atom x86 arhitekturi koja bi po dimenzijama mogla da stane u iPhone, koji trenutno koristi ARM procesor).

Postoje dva problema kada je u pitanju vizija kompanije Intel vezana za MID uređaje. Prvi je taj što ova prva generacija proizvoda je tek počela da se pojavljuje u Aziji od strane proizvođača kao što su Lenovo, Asustek Computer i Clarion ali oni još uvek nisu počeli toliko da se usvajaju u SAD.

Drugi tip MID uređaja su uređaji koji su namenjeni običnim korisnicima i ova oblast se sastoji od brojnih mobilnih uređaja koji pokrivaju opseg od GPS uređaja do mobilnih interent uređaja koji se koriste za surfovanje internetom, igranje igara ili preuzimanje sadržaja sa sajtova kao što je YouTube.

Problem ovih uređaja su njihove dimenzije, jer ukoliko prosečan korisnik ne može ovakav uređaj da stavi u džep i nosi ga sa sobom on neće imati neko naročito interesovanje da ga kupi osim ukoliko takav uređaj ne poseduje mnogo bolje performanse i duže trajanje baterije od drugih uređaja, pa je tako za očekivati da će se ovi uređaji probiti na mainstream tržište kada budu posedovali unapređene performanse.

Drugi problem kada su u pitanju MID uređaji je softver i Intel će iskoristiti ovogodišnji IDF da pokuša da navede programere da počnu da pišu aplikacije koje su bazirane na Atom procesoru koji koristi standardnu Intel arhitekturu. Na IDF događaju Intel je prikazao MID koji koristi beta verziju Adobe Flash 10 softvera što bi moglo da privuče određeni broj programera da se priključe Intelu u razvoju aplikacija za MID uređaje. U međuvremenu Intel je naglasio da je več počeo razvoj aplikacija za Intel Atom uređaje, kao što je Gypsii, od strane pojedinih programera koji razvijaju društveno mrežne aplikacije.