среда, 24. септембар 2008.

HP 6735b za poslovni svet

Ovaj laptop predstavlja sjajnu ponudu za poslovne korisnike, ali i za sve ostale koji traže dobar laptop za malo novca. Odlična konfiguracija sa čak 4GB RAM-a, WiFi i Bluetooth, integrisana Web kamera i čitač kartica, i sve to po veoma povoljnoj ceni.

Sve je više modela laptopova čija se cena formira oko, do skoro nezamislivih, 500€, a ono što je tu dobro je da su ovo veoma upotrebljivi modeli za većinu potencijalnih kupaca. Do nedavno, za ovaj novac su se mogli nabaviti laptopovi koji su bili namenjeni manje zahtevnim korisnicima koji nisu koristili neke previše zahtevne programe. Situacija se menja, pa ćemo videti šta HP ima da ponudi u ovoj kategoriji i koliko se isplati kupiti laptop ove kategorije. Samo letimičan pogled na specifikaciju ne otkriva nikakve slabosti, što je vrlo interesantno.

HP 6735b sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odlična cena
  • Kvalitet izrade je na nivou znatno skupljih modela
  • Vrlo dobra konfiguracija, čak 4GB RAM-a i ATI HD3200 integrisana grafička kartica
  • Prilično dobra autonomija
  • WiFi 802.11a/b/g/n i Bluetooh su podržani

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

HP 6735b
  • Ekran: 15.4" WXGA 1280x800
  • Procesor: AMD Athlon64 X2 QL60 (1.9GHz, 3600FSB, 2x512kB)
  • Ram memorija: 4096MB DDR2 800MHz
  • Grafika: ATI Mobility Radeon HD3200 do 1.4GB deljene memorije
  • Hard disk: 250 GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD RW Dual Layer Lightscribe
  • Komunikacija : 56K modem, 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN, IEEE 802.11a/b/g/n, Bluetooth
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 4 USB ports (v2.0), Firewire, D-sub out, S-Video, RJ-45, RJ-11, ExpressCard
  • Dodatno: Čitač kartica 8 u 1 (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card), integrisana 1.3 Mpix Web kamera i mikrofon
  • Dimenzije: 33x355x264 mm
  • Težina: 3 Kg
  • Baterija: 3-ćelijska Li-Ion, 4800 mAh

HP 6735b

Prvi utisak koji ostavlja HP 6735b je da predstavlja jedan solidan poslovni model. Relativno konzervativni dizajn koji teško da će nekome privući pažnju, sivo crna kombinacija boja, mat plastika i relativno oštre linije ne deluju nešto posebno interesantno. Malo boljim zagledanjem otkrivamo da je ovaj laptop veoma kvalitetno izrađen, i da jeste u pitanju poslovni model ali u pozitivnom smislu, čvrste i robustne izrade. Tastatura, lokalizovana za naše tržište, je solidna i minimalno se ugiba po desnoj strani. Raspored tastera je dobar, a sami tasteri dosta plitki i tihi, napravljeni od solidne plastike koja bi mogla biti za nijansu kvalitetnija.

HP 6735b tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Iznad tastature se vide dodatni tasteri koji su na naše iznenađenje touch tipa, dok su sistemske diode smeštene na samoj prednjoj ivici sa leve strane. Ekran je standarnih dimenzija 15.4" i rezolucije 1280x800, a prikaz vrlo dobre oštrine i boja, dobre brzine odziva i prosečnih uglova gledanja, mada je vertikalni ugao nešto uži nego što bi voleli da vidimo. Iznad ekrana se nalazi integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP a odmah pored nje i mikrofon. Poklopac sa ekranom je sa ostatkom laptopa povezan veoma kvalitetnim, metalnim zglobovima koji samo dodatno govore o kvalitetu izrade.

HP 6735b sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa se nalaze integrisani zvučnici, dva 3.5" audio konektora, što nije savršen raspored pošto audio kablovi mogu ponekad smetati sa prednje strane kada se kuca. Sa desne bočne strane su dva USB porta i čitač memorijskih kartica, optički uređaj (koji podržava LightScribe tehnologiju) i serijski port što se retko može videti na aktuelnim modelima. Pozadi su pored modema, LAN-a i analogni D-Sub i S-Video izlazi. Sa leve strane su konektor za napajanje, preostala dva USB i jedan FireWire konektor kao i otvor sistema za hlađenje.

HP 6735b Web kamera i zglob, detalji sa bočne i zadnje strane

Konfiguracija laptopa je prilično dobra. Ovo je AMD platforma, sa Athlon X2 procesorom koji radi na 1.9GHz, čak 4GB brze DDR2 800MHz memorije i integrisanom više nego dobrom ATI HD3200 grafičkom karticom. Hard disk je kapaciteta 250GB i SATA interfejsa. Za komunikaciju su pored LAN i modemskog priključka tu i WiFi, a podržani su 802.11a/b/g/n standardi i na kraju Bluetooth adapter. Ovo znači da je praktično ugrađeno sve što može zatrebati. Ugrađena baterija je dovoljna da obezbedi oko 3h autonomije u stanju mirovanja i oko 2h10min pod punim opterećenjem, što su vrlo dobri rezultati za ovu kategoriju laptopa.

Rezime

Kada se utisci sumiraju, teško je naći neku ozbiljniju zamerku. Ako bi hteli baš da zakeramo, možda bi to bilo krajnje spartanski paket prateće opreme koji se sastoji od adaptera za napajanje i CD-a sa drajverima, no ipak ne treba zaboraviti koliko ovaj laptop košta. Iako dolazi bez operativnog sistema (što eventualno treba dodati za krajnju cenu), mislimo da će pre svega poslovnim korisnicima ovakav laptop biti vrlo aktuelan, i to potpuno zasluženo.

Conclusion

When we sum up our impressions, it is very hard to find some serious reproach. However, if we really longing for some shortcoming let that be Spartan package of additional gear made of charging adapter and driver CD. Nevertheless, we must not leave out its exceptional price. Although this model doesn’t come with preinstalled operative system (that would be an additional cost), it is our opinion this model will be very popular, especially among business users.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 575€

Stvarno dobra cena za ovakav lap top!!!!