уторак, 30. септембар 2008.

HP 2133 Mini-Note

Netbook izuzetnog kvaliteta, odlične autonomije i sjajnog ekrana. Opremljen je WiFi i Bluetooth mogućnostima ali i stereo zvučnicima, Web kamerom i čitačem SD kartica. Najslabija karika je VIA procesor koji je ipak dovoljno dobar za praktično sve potrebe prosečnog korisnika.

Kako se zahuktava bitka na netbook polju, svi proizvođači žure da ubace svoje modele u trku. Posle Asus-a, Acer-a do nas dolazi i HP sa svojim Mini-Note računarom. Videćemo koje su glavne razlike i da li je HP uradio nešto drugačije i bolje od konkurencije. Ono što se može reći je da i na prvi pogled Mini-Note izgleda veoma kvalitetno, i da ne liči mnogo na dečiju igračku kao neki drugi modeli. Iako je cena ovog modela praktično 500€, što i nije baš malo, mislimo da vredi pogledati šta se sve dobija.

HP 2133 Mini-Note sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odličan ekran rezolucije 1280x768px i dijagonale 8.9"
  • Sjajna tastatura skoro pune veličine
  • Odličan kvalitet izrade
  • WiFi, Bluetooth, Web kamera, čitač SD kartica
  • 6-ćelijska baterija obezbeđuje odličnu autonomiju

Utisak kvare

  • VIA procesor je slabijih performansi od Intel rešenja

Specifikacija

HP 2133 Mini-Note
  • Ekran: 8.9" WSVGA+ (1280x768px)
  • Procesor: 1.6GHz VIA C7-M Ultra Voltage
  • Ram memorija: 2048MB DDR2 667MHz
  • Grafika: integrisana VIA Chrome 9
  • Hard disk: 120GB SATA 5400rpm
  • Komunikacija : LAN, IEEE 802.11a/b/g, Bluetooth
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 2 USB ports (v2.0), D-sub, RJ-45, RJ-11, ExpressCard slot
  • Dodatno: Čitač kartica SD kartica, integrisana 1.3 Mpix Web kamera i mikrofon
  • Dimenzije: 27x255x165 mm
  • Težina: 1.2 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 5500 mAh
  • Operativni sistem: SUSE Linux Enterprise Desktop

HP 2133 Mini-Note

Već se na prvi pogled i dodir vidi da je Mini-Note izrađen izuzetno kvalitetno i od veoma kvalitetne plastike sive boje. Završna obrada plastike je mat, pa neće ostajati otisci prstiju, a sve je uklopljeno praktično savršeno i neće se desiti da bilo šta zaškripi ili krcka ako se jače pritisne. Odmah vidimo da je tastatura prilično velika, oko 90% veličine regularne tastature, što znači da će moći da se normalno kuca i da oni sa malo većim prstima neće imati problema u kucanju. Tasteri su veoma kvalitetni, plitki i tihi, ravne površine, a tastastura se skoro ni malo ne ugiba kada se malo jače pritisne.

HP 2133 Mini-Note tastatura, touchpad i Web kamera

Touchpad je dosta dobar, sa vertikalnim skrolom, a tasteri sa leve i desne strane previše duboki da bi dobili odličnu ocenu. Ekran je dijagonale 8.9" i rezolucije 1280x768 piksela, što znači da će Web stranice koje se gledaju biti pune širine i da neće biti potrebe da se skroluje po horizontali. Ravan ekran se uklapa u ravan okvir, a sa leve i desne strane se nalaze integrisani zvučnici. Tu je takođe i integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP i mikrofon. Sigurno ste primetili da Mini-Note na podlozi stoji pod malim uglom nagnut ka napred, za šta je "kriva" ugrađena 6-ćelijska baterija. Ovo doduše možda ne izgleda nešto posebno lepo, ail je kucanje i dodatno olakšano.

HP 2133 Mini-Note sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa se nalaze Power i WiFi taster sa ugrađenim diodama, kao i jedna dioda koja označava aktivnost hard diska. Sve diode su prilično diskretne i neće smetati ni kada je malo mračnije. Sa desne strane se nalaze ExpressCard slot i čitač SD memorijskih kartica, USB i LAN portovi kao i konektor za napajanje. Zbog konstrukcije, pozadi nema ničega, pogotovo pošto je ugrađena baterija većeg kapaciteta (standardno je to 3-ćelijska baterija). Sa leve bočne strane je preostali USB konektor, analogni D-Sub video izlaz, 3.5mm audio konektori i otvor za hlađenje.

HP 2133 Mini-Note detalji sa bočnih strana, Power taster

Ono što je možda i najbitnije je konfiguracija. Model koji smo imali na testu koristi VIA procesor smanjene potrošnje, kao i integrisanu VIA grafičku karticu. Iako se ovo rešenje sasvim sigurno ne može porediti sa Intel Atom procesorom koji se koristi u velikom broju netbook računara, ipak je takođe činjenica da je za većinu stvari za koje se ovi računari koriste to sasvim dovoljno. Konkretno, surf, Office aplikacije, chat, pa i gledanje filmova je bez ikakvih problema. Ono što je dobro je veoma mala potrošnja koja dovodi do impresivne autonomije od skoro 5h u mirovanju i oko 3.5h pod punim opterećenjem.

Rezime

Kako ovaj model dolazi sa WiFi i Bluetooth mogućnostima, praktično i pokriva sve potrebe prosečnog ali i malo naprednijeg korisnika. Performanse Mini-Note računara malo zaostaju za konkurentnim modelima koje koriste Intel platformu, ali su tu odlična autonomija, sjajan ekran odlične rezolucije, tastatura praktično pune veličine, što sve zajedno doprinosi da ovaj model može da se takmiči sa ostalima potpuno ravnopravno. Cena nije mala, no za netbook laptop ovakvog kvaliteta i mogućnosti, definitivno nije previše. Model sa testa je došao sa instaliranim SUSE Linux Enterprise Desktop operativnim sistemom, a postoje verzije i sa Windows sistemom.

Conclusion

Bearing in mind the fact this model comes with Wi-Fi and Bluetooth options, it satisfies needs of both average and advanced users too. Mini-Note PC performances mildly lagging behind competitive models using Intel platform but it offers great autonomy, excellent screen with good resolution, and QWERTY keyboard. All this provide this model to be competitive to all other models equal. Its price isn’t low at all but for quality netbook with so much options, it isn’t too much definitely. Tested model came with installed SUSE Linux Enterprise Desktop operative system, and at the market, there are Windows versions, also.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 499€