среда, 24. септембар 2008.

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H

Gigabyte ploča sa novim AMD čipsetom koji nudi podršku za sve nove Phenom procesore. Ploča dolazi sa integrisanom grafikom i to ATI HD3300 koja ima D-Sub, DVI i HDMI video izlaze.

Kao jedan od poslednjih AMD čipsetova, 790GX donosi par veoma interesantnih mogućnosti. Pored podrazumevane podrške za sve najnovije Phenom procesore sa tri i četiri jezgra, ovaj čipset ima integrisanu i ATI 3300 grafičku karticu, a u okviru North Bridge čipa i zasebnih 128MB DDR3 SidePort memorije. Već neko vreme AMD kaska za Intel-ovim rešenjima, no novi čipset ima potencijal da donese ono što je AMD-u trebalo, platformu koja može da na najbolji način iskoristi sve prednosti novih Phenom procesora.

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H ploča, pakovanje konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Visok kvalitet izrade, aluminijumski kondenzatori
  • Podrška za sve nove Phenom procesore
  • Integrisana ATI HD3300 grafička kartica, D-Sub, DVI i HDMI video izlazi
  • Podržan CrossFireX režim

Utisak kvare

  • USB konektori na ploči su postavljeni na sred ploče
  • Instaliranje druge grafičke kartice u cross režimu može blokirati SATA kontrolere

Specifikacija

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: North Bridge AMD 790GX sa 128MB DDR3 SidePort memorije, AMD SB750 South Bridge
  • Procesor: Socket AM2+/AM2 AMD Phenom FX/Phenom X4/ Phenom X3/Athlon X2/Athlon/Sempron
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, DDR2 1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII (RAID 0,1,10), 1x IDE i 1x floppy
  • Slotovi: 2x PCIe 2.0 x16 (x16 x8 konfiguracija), 3x PCIe x1, 2x PCI
  • Zvuk: Integrisana Realtek ALC889A 8-channel HD audio CODEC
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova, 3x FireWire, optički S/PDIF OUT, 2x PS/2, D-Sub, DVI, HDMI, integrisana ATI Radeon HD3300 grafička kartica

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H

Pvro što upada u oči su vesele boje koje je Gigabyte odabrao, pa pored plavog PCB-a imamo i žutu, narandžastu, crvenu, zelenu. Odmah primećujemo i to da ploča koristi samo najkvalitetnije Solid aluminijumske kondenzatore, o čemu svedoči i Ultra Durable etiketa, koju smo videli i na mnogim drugim modelima Gigabyte ploča. Sistem hlađenja je poveren bakarnim hladnjacima i heat pipe cevima, a ono što smo videli je da nema prevelikog zagrevanja, odnosno da je ovakvo hlađenje sasvim adekvatno. Oko procesora ima dovoljno mesta i za veće modele kulera ukoliko se za neki od njih opredelite, a savetujemo da uvek dobro izmerite pre kupovine.

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H ležište procesora i hladnjaci

Layout ploče je manje više standardan, sa par stvari koje se moraju napomenuti. Ploča ukupno podržava 12 USB portova, a na samoj ploči se nalaze konektori za 8 portova. U pitanju je njihova pozicija pošto se nalaze na sred ploče, pored drugog PCIe x16 slota, što nikako ne može biti idealna pozicija. Odmah uočavamo i 6 SATA konektora koji se nalaze malo dalje od ivice ploče gde je generalno najbolja pozicija. Ono što tu nije kako treba je činjenica da ako instalirate grafičku karticu u drugi PCIe slot, neki od ovih portova će biti blokirani. Tako da definitivno treba voditi računa o ovome, pošto će vam u zavisnosti od veličine grafičke kartice potencijalno biti blokirano više od pola SATA portova. Zašto je došlo do ovakvog propusta, ostaje da se vidi, a do tada kupcima svakako treba skrenuti pažnju.

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H memorijski i PCI slotovi, SATA konektori i hladnjak

Integrisana grafička kartica je ATI HD3300 koja obezbeđuje analogni D-Sub i digitalne DVI i HDMI video izlaze direktno sa ploče. Pretpostavljamo da niko neće kupiti ovakvu ploču sa namerom da koristi samo integrisanu grafiku, a kako je podržana ATI Hybrid Graphics tehnologija koja može upariti u Hybrid CrossFireX režimu integrisanu i zasebnu grafiku. Kako ugrađeni HDMI interfejs podržava sliku do 1080p kao i Dolby Home Theater, a pored 8 kanala u standardnom 7.1 rasporedu, dostupna su i dodatna dva stereo izlaza, što je stvarno vrlo interesantno. Što se overklokovanja tiče, tu je poznati AMD OverDrive koji na ploči ima i pomoć u vidu zasebnog integrisanog EC AOD-ACC kontrolera. Uloga ovog kontrolera je da omogući nešto napredniju kontrolu overkloka Black Edition procesora otključanih množioca, a ploča će podržati najnovije procesore do 140W potrošnje.

Rezime

Ova ploča nudi dosta toga interesantnog za sve one koji planiraju da sastave AMD platformu sa najnovijim procesorima. Integrisana grafika i zvuk su više nego dovoljni za uživanje u nekoh HD video, kao što je Blu-ray recimo. Sa druge strane, ako nameravate da se igrate, definitivno treba planirati trošak za dodatnu grafiku, a onda se već postavlja logično pitanje isplativosti u odnosu na ekvivalentno Intel/NVIDIA rešenje. U suštini, pored ovih par navedenih propusta u dizajnu, ploča odlično i stabilno radi i po pitanju performansi nema mesta za zamerke.

Conclusion

This motherboard offers many interesting things for people who want to assemble AMD platform with newest processors. Integrated graphic and sound are more than enough to provide enjoyment with HD video, just like Blu ray is. On the other hand, if you’re planning to play, it is necessary to encompass costs for additional graphic which raise question whether that is profitable or not in relation to equivalent Intel/nVidia solution. In general, beside several design shortcomings, this motherboard provides smooth work and its performances are remarkable.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 129€