четвртак, 25. септембар 2008.

Gembird kamere za nadzor

Dva modela kamera za nadzor. Oba koriste LAN interfejs, dok druga može raditi i preko WiFi 802.11b/g veze. Podržan je motion detection rad, a prvi model i noćno snimanje. Maksimalna rezolucija je VGA 640x480 u 30fps i 20fps.

IP kamere se uglavnom koriste za potrebe video nadzora, u poslovne svrhe. To naravno ne znači da se ne može koristiti i u kućnim uslovima, za nadzor ili špijuniranje (mada za ovo postoje i mnogo manje i praktičnije kamere). Dva Gembird modela koja ćemo predstaviti nude dosta korisnih mogućnosti, prvi je klasična IP kamera sa LAN interfejsom, dok druga dodaje i WiFi pristup, što je dosta interesantna opcija.

Gembird CAM77IP i CAM78IP

Ključne karakteristike

  • Oba modela podržavaju HTTP i FTP protokole, slanje emailova
  • Motion Detection režim rada
  • CAM77IP nudi noćni rad i snimanje direktno na SD kartice
  • CAM78IP koristi WiFi interfejs

Utisak kvare

  • Kvalitet slike je u rangu prosečnih Web kamera

Specifikacija

Gembird CAM77IP
  • Rezolucija: 160x120 i 320x240 u 30fps, 640x480 u 15fps
  • Interfejs: LAN
  • Dodatno: čitač SD kartica, pristup preko HTTP, FTP protokola, slanje email-a (SMTP), podržava statičku IP adresu, DHCP, PPPoE, DDNS, NTP (Network Time) protokole
Gembird CAM78IP
  • Rezolucija: 160x120 i 320x240 u 20fps, 640x480 u 10fps
  • Interfejs: LAN, WiFi 802.11b/g
  • Dodatno: pristup preko HTTP, FTP protokola, slanje email-a (SMTP), podržava statičku IP adresu, DHCP, PPPoE, DDNS, NTP (Network Time) protokole

Gembird CAM77IP

Ovo je prilično klasična kamera, sa postoljem koje omogućava rotaciju, zglobom kojim se podešava ugao nagiba i plastičnim poklopcem kojim se kamera praktično i uključuje odnosno isključuje. Ono što je bitno je činjenica da je podržano noćno snimanje zahvaljujući infracrvenim LED-ovima, ali i motion detection režim u kome će kamera početi snimanje tek kada detektuje pokret, što je vrlo praktična stvar. Pored LAN interfejsa kojim se kamera povezuje na mrežu, tu je i slot za SD kartice pošto se može podesiti i da snima direktno na memorijsku karticu, za slučaj da je mreža u prekidu.

Gembird CAM77IP

Što se mrežnog dela priče tiče, podržano je praktično sve što nam je palo na pamet, FTP i HTTP pristup, automatsko slanje email-a, statička IP adresa i DHCP server. Rezolucija kamere je maksimalno 640x480 piksela pri 15fps-a ili manje 160x120 i 320x240 piksela u 30fps-a. Iako ovo ne izgleda ništa spektakularno i nije bolje od prosečnih Web kamera, ipak treba imati na umu da je ipak u pitanju kamera za nadzor, i da je njena osnovna uloga da prenese sliku. Video se može snimati u tri različita nivoa kvaliteta, u zavisnosti od potreba.

Gembird CAM78IP

Malo drugačijeg dizajna od prethodnog modela, ova kamera se montira na postolje koje omogućava da se postavi u praktično bilo koji položaj. Možda kamera izgleda pomalo kabasto, ali to i nije toliko bitno kada se pogleda spisak opcija. Ono što je verovatno i najbitnije je pristup preko LAN ali i WiFi putem 802.11b/g interfejsa. U pakovanju dolazi eksterna antena koja se lako montira na konektor, a instalacija je baš kao i kod prethodnog modela veoma jednostavna i svodi se na povezivanje napajanja i podešavanja parametara veze. Podržani su svi protokoli kao kod CAM77IP, dakle FTP, HTTP, mogu se automatski slati email poruke, dakle softverski, ove kamere su prilično slične.

Gembird CAM78IP

Razlike su u tome što ovaj model ne podržava noćno snimanje, dok je motion detection režim ostao podržan. Maksimalna rezolucija je 640x480 piksela u svega 10fps-a, dok su niže rezolucije od 160x120 i 320x240 piksela dostupne u 20fps-a. Postoje četiri nivoa kvaliteta slike odnosno kompresije, što znači da se lako može prilagoditi različitim uslovima za prenos podataka. Ovde na žalost nema SD slota koji je vrlo praktičan. Sa prednje strane uređaja postoje tri LED lampice, Power, LAN i WLAN aktivnost.

Rezime

Iako kvalitet slike nije presudan kod kamera za nadzor, moramo odmah napomenuti da ukoliko to tražite, ovi modeli vas sigurno neće oduševiti. Pogotovo CAM78IP koji maksimalnu VGA rezoluciju snima u 20fps-a, gde to više liči na malo ubrzani slide show. Ako vam je najbitnije da imate kameru koja će moći da se poveže na postojeću mrežu i tako prenosi sliku, ova dva modela imaju puno toga da ponude. Kao najbitnije stvari bi istakli SD slot i noćno snimanje prvog modela i WiFi podršku drugog.

Conclusion

Although picture quality isn’t crucial thing for surveillance cameras, but if you’re looking for that you won’t be excited with these models, that’s for sure. That applies especially to model CAM78IP, its video frame rate for maximal VGA resolution is 20fps, looking like some accelerated slide show. If the most important thing for you is to have camera that could be connected to existing network to transmit pictures, these two models are the right things for you. Crucial things here are SD slot, night shooting option of the first model, and Wi-Fi support of a second.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, oktobar 2007.):
Gembird CAM77IP 89€
Gembird CAM78IP 119€