уторак, 2. септембар 2008.

Gembird hlađenje GPU


Gembird kuleri za grafičke kartice nešto starije generacije i kućište imaju dve zajedničke stvari: veoma povoljnu cenu i jednostavnu montažu. VGA kuler ima i LED svetlo pa će izgledati atraktivno ukoliko imate providnu bočnu stranicu. System Blower je univerzalnog dizajna i može se montirati u bilo koje kućište.

Videli smo dosta raznih periferija sa potpisom kompanije Gembird, a ovoga puta ćemo videti i neke kulere koji su veoma povoljne cene, ali pomalo možda prevaziđenog koncepta. Konkretno, radi se o kuleru za grafičke kartice i sistemskom kuleru. Kažemo da su prevaziđeni zato što kuler za grafičku karticu podržava nešto starije GeForce 3, GeForce 4 MX generacije, kao i ATI Radeon grafičke kartice prethodne generacije. Iako je po neku ovakvu karticu moguće naći na aktivnom stanju, verujemo da bi vlasnici pre investirali u novu grafiku nego u kuler za staru. Drugi kuler je već dosta praktičniji pošto je univerzalnog dizajna i služi kao dodatno hlađenje celog sistema.

Gembird VC-RE Twinkling video card cooling fan i SB-A System Blower

Ključne karakteristike

  • VGA kuler dolazi i u bakarnoj verziji koja prilično dobro hladi
  • Veoma povoljne cene
  • System Blower se može montirati u bilo koje kućište

Utisak kvare

  • VGA kuler odgovara samo nešto starijoj generaciji grafičkih kartica

Gembird VC-RE Twinkling video card cooling fan

Ovaj kuler dolazi u dve verzije, aluminijumskoj i bakarnoj, sa prilično jednostavnim mehanizmom za montažu sa dve plastične žabice. U pakovanju dolazi termalna pasta i adapter za napajanje. Ventilator koristi 3-pinski konektor za napajanje, a ukoliko nema odgovarajućeg konektora na grafici, može se koristiti adapter za standardno Molex napajanje. Ovi ventilatori su specifični i po tome što svetle, to jest imaju ugrađene LED-ove, što će biti interesantno onima koji imaju providnu bočnu stranicu kućišta. Ventilator se okreće na 5000RPM-a i nije baš mnogo tih (deklarisan je na 24dBa). Montaža je vrlo jednostavna, i ovaj kuler je odlična stvar ako je došlo vreme da zamenite stari.

Gembird VC-RE Twinkling video card cooling fan

Gembird SB-A System Blower

Ovo je vrlo jednostavan sistemski kuler koji zauzima jedan slobodan slot, i služi da dodatno ohladi recimo grafičku karticu, ili jednostavno poboljša hlađenje celog kućišta. Montira se vrlo jednostavno u slobodan slot i fiksira šrafom, a napaja se preko običnog Molex konektora. Ventilator je smešten u crno plastično kućište, sa prorezima iza kojih se i nalazi sam ventilator. Sa zadnje strane koja pokriva slot, lim je sa prorezima koji omogućavaju nesmetani protok vazduha. Ovaj ventilator je dosta tih i ne verujemo da će se čuti od ostatka konfiguracije.

Gembird SB-A System Blower

Rezime

Oba kulera su vrlo povoljnih cena, a mi moramo da konstatujemo da nam se ovaj drugi, System Blower, čini neuporedivo praktičnijim. Kuler za grafiku će odgovarati samo korisnicima sa nešto starijim grafičkim karticama, dok će System Blower moći da se instalira u bilo koje kućište.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.):
Gembird VC-RE Twinkling video card cooling fan 6€
Gembird SB-A System Blower 2€