понедељак, 8. септембар 2008.

FCS Lifebook E8410

Sjajan model namenjen poslovnim korisnicima. Vrlo snažna konfiguracija sa odličnom autonomijom i pratećim paketom sa Port Replicator-om i Presenter Mouse-om. Cena ovog laptopa nije baš mala, ali definitivno ga treba uzeti u obzir.

Fujitsu Siemens Lifebook E8410 je biznis model laptopa koji spaja odlične performanse, visoku funkcionalnost i prilično dobru autonomiju. Iako na prvi pogled možda i ne odskače od drugih modela iz klase, ovaj laptop nudi izuzetno dobre performanse koje su presudne za zahtevne poslovne korisnike. Autonomija je veoma dobra zbog baterije nešto većeg kapaciteta od proseka, a šlag na tortu predstavljaju i Port Replicator i Presenter Mouse koji dolaze u paketu. Treba napomenuti da laptop ne dolazi sa instaliranim operativnim sistemom.

FCS Lifebook E8410 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Sjajan ekran rezolucije 1680x1050 piksela
  • Intel Core 2 Duo na 2.1GHz donosi izuzetne performanse
  • 8-ćelijska baterija daje izuzetno dobru autonomiju

Utisak kvare

  • Operativni sistem ne dolazi u paketu

Specifikacija

FCS Lifebook E8410
  • Ekran: 15.4" TFT WSXGA+ 1680 x 1050
  • Procesor : Intel Core 2 Duo T8100 (2.1 GHz, 3MB L2, 800MHz FSB)
  • Čipset: Intel 965GM + ICH 8-M
  • Grafička karta: nVidia GeForce 8400M G DX10
  • RAM memorija : 2GB DDR2 667MHz
  • Hard disk: 100GB SATA, 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD-Super Multi
  • Komunikacija : 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN, IEEE 802.11a/b/g/n, Bluetooth 2.0+EDR
  • Portovi : 1x D-Sub, 1x S-Video, 1 x Headphone-out, 1x Microphone-in, 1 x RJ45 LAN, 4x USB, 1x FireWire, 1x ExpressCard,1x PCMCIA, 1x Paralell port, 1x Serial port
  • Dimenzije: 36 x 357 x 260 mm
  • Težina: 2.7 Kg
  • Baterija: Litijum-jonska 8-cell, 14.4V, 5200 mAh
  • Dodatno: 3-u-1 čitač kartica (SD/MS PRO/MS) , Web kamera 1.3 MPix
  • Dodatno: Uz laptop se dobijaju i Port Replicator (Docking station) i Presenter Mouse PM1200 (4-in-1:Presenter/Laser mouse/Laser pointer/Remote control)

FCS Lifebook E8410

Izrada ovog laptopa je solidna, uz korišćenu plastiku osrednjeg kvaliteta. Spolja je plastika crna i mat završne obrade, dok je unutra plastika svetlo sive boje, a tastatura potpuno bela. Iako nismo preterani fanovi belih tastastura koje se vrlo lako prljaju i ne izgledaju baš uvek mnogo lepo posle nekog vremena korišćenja, ovoj smo progledali kroz prste zbog čvrstine pošto se skoro ni malo ne ugiba kada se jače pritisne. Touchpad je definitivno dosta bolji od proseka, sa čak 5 tastera na raspolaganju, a kako postoji i minijaturni džojstik navigacioni taster uglavljen između B, G i H tastera, teško je izbeći poređenje sa veoma sličnim navigacionim opcijama dosta poznatijih IBM i Lenovo poslovnih laptopova.

FCS Lifebook E8410 tastatura i dodatni tasteri, touchpad i Web kamera

Uz pet dodatnih tastera koji se nalaze iznad tastature (od kojih je jedan Power taster), primećujemo da ne postoje sistemske diode. Fujitsu Siemens se opredelio da sva obaveštenja budu prikazana na malom monohromatskom LCD ekranu koji se nalazi iznad tastature, sa leve strane. Ovaj LCD na žalost nije pozadinski osvetljen, što znači da neće baš uvek biti lako pročitati podatke. Zvučnici su postavljeni sa leve i desne strane tastature, a u pitanju su sasvim prosečni zvučnici koji će zadovoljiti većinu potreba. Ekran je odlični 15.4" model nešto veće rezolucije od proseka, 1680x1050 piksela. Prikaz slike je veoma dobar, izuzetno oštar i vrlo dobrih boja, sa standardno užim uglovima vidljivosti što je odlika najvećeg broja laptop računara. Iznad ekrana je smeštena integrisana 1.3MP Web kamera.

FCS Lifebook E8410 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Od konektora, ovaj model ima sve što vam može zatrebati. Sa prednje strane, nalazi se otvor čitača memorijskih kartica i prekidač za WiFi adapter. Sa desne bočne strane, smešten je samo optički uređaj, dok se pozadi pored dva USB porta nalaze i LAN, S-video i D-Sub video konektori, ali i serijski i paralelni portovi. Sa leve bočne strane se nalazi konektor za napajanje, dva audio priključka, dva USB i jedan FireWire port, otvor za hlađenje i PCMCIA i ExpressCard slotovi. Nisu zaboravljene ni opcije za komunikaciju, pa je pored pomenutog LAN porta tu i WiFi adapter sa podrškom za 802.11 a/b/g/n protokole ali i Bluetooth modul. Malo je jedino čudno što se pored svega ovoga nije našlo mesta za običan modem.

FCS Lifebook E8410 detalji sa bočnih strana

Konfiguraciju laptopa čine sjajni Intel Core 2 Duo T8100 procesor koji radi na 2.1GHz, 2GB DDR2 memorije i zasebna nVidia GeForce 8400M grafička kartica. Instaliran je SATA hard disk od 100GB i baterija nešto većeg kapaciteta, 5200 mAh. Ovo sve je uticalo na to da su performanse ovog modela izuzetno dobre, ali ne na račun autonomije koja je veoma dobra za ovu kategoriju laptopa, 3h10min pod opterećenjem i 4h25min u mirovanju. Ovi rezultati su odlični i definitivno opravdavaju nešto veću cenu ovog modela u odnosu na konkurenciju.

Rezime

Iako je generalno dobra stvar što operativni sistem ne dolazi u paketu, ipak treba računati da i njega treba kupiti, pa cena ovog modela ispada i veća. Dodaci u vidu port replikatora (4xUSB 2.0, 1xVGA, 1xDVI-D (sa HDCP podrškom), 1xSerial port, 1xParallel port, 1xLAN RJ-45, 1xPS/2, 2xMicrophone, 1xHeadphone, 1xKensington Lock) i miša/prezentera su svakako vrlo bitni za poslovne korisnike, a ceo paket stvarno vredi uloženog novca.

Preporučena cena (uključujući 8% septembar 2008.): 1125€