среда, 17. септембар 2008.

DFI Infinity BloodIron P35-T2L

Ovo je solidna DFI matičan ploča sa nešto starijim Intel P35 čipsetom. Kome nije posebno bitno da ima najnoviji hardver, ova ploča može sasvim lepo radiit posao, sa podrškom za Intel 45nm procesore i DDR2 memoriju. Cena jeste povoljna, ali ne treba zaboraviti da postoji veći broj modela vrlo sličnih karakteristika i sa veoma sličnom cenom.

DFI Infinity BloodIron ploča koju smo dobili na test je zasnovana na sada već vremešnom P35 Express čipsetu. Kažemo vremešnom pošto godinu dana koliko je ovaj čipset prisutan na tržištu u svetu hardvera predstavlja dosta dugo vreme. Iako sam čipset podržava DDR3 memoriju, ovaj model je ostao veran nešto starijoj, i u to vreme dosta jeftinijoj DDR2 memoriji. Od bitnijih stvari koje treba pomenuti kada pričamo o P35 Express čipsetu, tu je podrška za 45nm Intel procesore Wolfdale i Yorkfield jezgra, ali i izostanak oficijelne podrške za ATA interfejs koji je u većini slučajeva realizovan korišćenjem zasebnog kontrolera. DFI nije nepoznato ime, a pored mnogo poznatije LanParty serije postoji i Infinity koja nije toliko šarena i napakovana dodatnim opcijama, ali predstavlja dobru alternativu za korisnike plićeg džepa.

DFI Infinity BloodIron P35-T2L sa gornje, donje i bočne strane, oprema

Ključne karakteristike

  • Podrška za Intel 45nm procesore do 1333 FSB-a
  • Dobar raspored komponenti, layout
  • Stabilan rad i solidne performanse

Utisak kvare

  • Za istu cenu ima dosta konkurentnih modela
  • Samo 4 SATA konektora

Specifikacija

DFI Infinity BloodIron P35-T2L
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P35 Northbridge (MCH) i ICH9 Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, Dual Channel DDR2 1066/1200OC MHz
  • Kontroleri: 4x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 2x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe x16, 2x PCIe x1, 3x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC885 codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova (6 portova pozadi i 6 preko konektora na ploči), 2x PS/2, koaksijalni i optički S/PDIF, 1x COM port (sa ploče)

DFI Infinity BloodIron P35-T2L

U dosta jednostavnom (da ne kažemo siromašnom) pakovanju koje sadrži samo ATA, Floppy, par SATA data kablova i jedan adapter sa PATA na SATA, dolazi standardna ATX matična ploča crvene boje PCB-a. Ploča deluje prilično solidno i kvalitetno, sa 4-slojnom štampanom pločom. Vidimo da ima i Solid State kondenzatora koji su znatno kvalitetniji od standardnih, ali samo oko ležišta procesora, dok su svi ostali kondenzatori obični. Sa jedne strane, ovo znači da je napajanje procesora stabilno i kvalitetno, a sa druge strane stoji konstatacija da se sve više proizvođača odlučuje za Solid kondenzatore na celoj matičnoj ploči.

DFI Infinity BloodIron P35-T2L ležište procesora, hladnjaci i konektori sa zadnje strane

Raspored komponenti ili layout ploče je prilično dobar pošto su svi konektori osim SATA smešteni uz samu ivicu ploče, što će olakšati povezivanje i smanjiti količinu kablova iznad ploče, što osim estetskog utiska ima veze i sa ometanjem protoka vazduha. Čipset se ne greje mnogo, pa je hlađenje dosta jednostavno i u vidu dva aluminijumska hladnjaka koja više nego adekvatno obavljaju svoj posao. Možemo samo da konstatujemo da ni posle par sati rada nisu previše vrući, što znači da nema potrebe razmišljati o nekom ozbiljnijem rešenju. Prostor oko ležišta procesora je dosta čist, pa će biti sasvim dovoljno mesta i za neke veće kulere ukoliko je to potrebno.

DFI Infinity BloodIron P35-T2L PCI i memorijski slotovi, SATA i ATA konektori i napajanje

Ova ploča ima 4 SATA konektora, što i nije baš neki impresivan podatak (znajući da ima modela sa šest, osam, pa čak i više), no to će uz mogućnost povezivanja sva ATA konektora biti dovoljno za prosečne potrebe. Podrška za 45nm Intel procesore je pozitivna i bitna stvar, a podržan je FSB do 1333MHz (mora se overklokovati do ove vrednosti). Postoje četiri memorijska slota za ukupno 8GB memorije, do maksimalne brzine 1200MHz (takođe se mora overklokovati). Na ploči se nalazi integrisana 8-kanalna zvučna kartica, a s zadnje strane osim standardnih audio konektora se nalaze i optički i koaksijalni S/PDIF. Postoji ukupno 12 USB konektora (6 sa zadnje strane i 6 preko 3 header-a na ploči). Pomenućemo i gigabitni LAN kontroler i serijski port koji je dostupan preko konektora na matičnoj ploči.

Rezime

DFI Infinity BloodIron P35-T2L radi vrlo stabilno i bez ikakvih primećenih nepravilnosti, što je sigurno i najbitnije od svega. BIOS ne nudi previše opcija za overklok, ali za manje iskusne korisnike će biti taman dovoljno. Još jednom ćemo napomenuti da se do maksimalnih vrednosti FSB-a i memorijske magistrale dolazi overklokom. Iako ovaj čipset ne predstavlja poslednju reč tehnike, on nudi ono što će većina korisnika i koristiti. Cena ove ploče je dovoljno niska da je treba uzeti u obzir, ali ne treba zaboraviti da ima dosta drugih rešenja slične cene koje svakako treba pogledati.

Conclusion

DFI Infinity BloodIron P35-T2L characterize stable work without any irregularities which is the most important thing after all. BIOS doesn’t offer too many options for overclocking but for less experienced users that will do just fine. Once again, we will emphasize the fact that only overclocking will provide maximal values of FSB and memory bus. Although this chipset is not state-of-the-art technique, it provides all the things that majority of users will use. Price of this motherboard is relatively cheap so people should consider it but we must not forget the fact there are many similar solutions with similar prices that also should be taken into consideration.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 70€