уторак, 9. септембар 2008.

Dell Vostro 1710

Pravi desktop replacement model, vrlo snažna konfiguracija i veliki 17" ekran visoke rezolucije. Ugrađene komponente obezbeđuju veoma dobre performanse a baterija većeg kapaciteta i odličnu autonomiju za ovu kategoriju laptopova.

Kao dekstop replacement model, Dell Vostro 1710 je pravi džin sa 17" ekranom. Vostro serija kompanije Dell je projektovana da zadovolji potrebe poslovnih korisnika, no to ne znači da prosečnom korisniku neće biti interesantno da pogleda šta to Dell ima da ponudi. Jedna stvar je jasna na prvi pogled, a to je kvalitet izrade koji je vanserijski dobar. Kod biznis modela Dell nije pravio puno kompromisa, a rezultat je laptop koji bi sigurno mnogi vrlo rado imali na svom stolu.

Dell Vostro 1710 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Fantastičan ekran dijagonale 17" i rezolucije 1920x1200 piksela
  • Veoma kvalitetna izrada
  • Odlične performanse, Core 2 Duo 2.13GHz procesor
  • Za ovakvu konfiguraciju, vrlo dobra autonomija

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Dell Vostro 1710
  • Ekran: 17.0'' WUXGA 1920x1200 piksela
  • Procesor: Intel Core2 Duo 2.13GHz
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667
  • Grafika: nVIDIA GeForce 8600M
  • Hard disk: 250GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: LightScribe DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : GLAN, WiFi (802.11 b/g), Bluetooth 2.0
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 6 USB ports, D-sub, LAN, ExpressCard slot
  • Dimenzije: 393x286x34 mm
  • Težina: 2.9 Kg
  • Baterija: 8-ćelijska Li-Ion, 5600 mAh

Dell Vostro 1710

Ako bi tražili jednu reč da najbolje opišemo ovaj laptop, nama bi prvo na pamet pao tenk! Šalu na stranu, sa dimenzijama od 393x286x34 mm očekivali bi smo veću težinu od 2.9Kg, no i tako lagan (za 17" model), ovaj laptop deluje kao da bi preživeo i da preko njega pređe auto. Ceo laptop je crne boje, napravljen od veoma kvalitetne i čvrste plastike mat boje, dok je jedino poklopac od sjajne plastike na kojoj će se zadržavati otisci prstiju. Svidelo nam se što je Dell uspeo da ovaj laptop napravi tako da je dosta tanji od sličnih modela, pa ne deluje baš toliko glomazno a to na kraju krajeva doprinosi i manjoj težini koja je uvek poželjna. Tastatura je odilčna i na nivou desktop modela. Nema nikakvog ugibanja niti krcknja kad kada se malo jače pritisne. Pošto je ekran dijagonale 17", tastatura je pune veličine, sa numeričkim delom i standardnog rasporeda tastera.

Dell Vostro 1710 tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Tasteri su plitki i vrlo tihi, vrlo pogodni za duže kucanje teksta. Iznad tastature su smeštene sistemske diode i sedam multimedijalnih touch tastera. Touchpad je dosta dobar i malo uvučen u odnosu na ravan laptopa, a dva tastera ispod njega su veoma tiha. Ekran od 17" je sjajan, sa impresivnom rezolucijom od 1920x1200 piksela. Ovo rezultira fantastičnom slikom izuzetne oštrine i boja koje su veoma prijatne za gledanje. Uglovi vidljivosti su prosečni, a vertikalni je ipak nešto lošiji od horizontalnog. Iznad ekrana se nalazii integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP kao i mikrofon, što pruža slobodu u komunikaciji i znači da nećete morati da nosite dodatnu opremu sa sobom.

Dell Vostro 1710 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored konektora je dobar, pa se tako sa prednje strane nalaze audio konektori i čitač memorijskih kartica, sa desne strane taster za uključivanje WiFi mreže, FireWire i dva USB konektora i optički uređaj. Sa zadnje strane su postavljeni samo LAN i D-Sub konektori, dok se na levoj bočnoj strani nalaze konektor za napajanje, čak četiri USB porta, ExpressCard slot i otvor za hlađenje. Pored činjenice da vam USB konektora teško može zafaliti pošto ih ima ukupno šest, interesantno je da optika koristi slot in mehanizam, no to je verovatno jedan od razloga zbog koga je laptop tanji od modela iz klase.

Dell Vostro 1710 detalji sa bočnih strana

Konfiguracija nije ni malo za potcenjivanje pošto laptop pokreće sjajni Intel Core 2 Duo procesor na 2.13GHz, 2GB DDR2 memorije i odličnu nVIDIA GeForce 8600M grafičku karticu. Kako je instalirana baterija od 5600mAh, autonomija je uprkos snažnim komponentama i velikom monitoru, što su najveći potrošači, ipak ostala dobra. Ne treba zaboraviti da je ovo desktop replacement model, pa tako 1h40min pod punim opterećenjem i 2h30min u mirovanju uopšte nisu loša vremena. Iako ovaj model nema ugrađeni modem, tu su GLAN priključak, WiFi adapter i Bluetooth modul, što je sasvim dovoljno da pokrije praktično sva sredstva komunikacije koja se danas i najčešće koriste.

Rezime

Računar ne dolazi sa operativnim sistemom, a kao bonus u paketu se nalazi i sasvim solidan optički miš. Iako cena Dell Vostro 1710 prelazi 1000€, gledajući ugrađene komponente, autonomiju i zaista sjajan ekran, mislimo da se definitivno isplati investirati u ovakav računar. Poslovni korisnici kojima veliki ekran predstavlja najbitniju stavku ne bi trebali da preskoče ovaj model kada budu odlučivali o kupovini.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 1097€