четвртак, 11. септембар 2008.

Dell Precision M6300

Odličan dekstop replacement laptop koji odlično prolazi na svim poljima. Moćne komponente obezbeđuju sjajne performanse, baterija visokog kapaciteta odličnu autonomiju. Dodajmo i fantastičan kvalitet izrade i to bi ukratko opisalo ovaj model.

Još jedan u nizu Dell modela laptopova koji ciljaju na poslovne korisnike. Precision M6300 je ono što zovemo teška artiljerija, laptop koji bi verovatno u Ultimate Fight-u laptopova došao do finala. Ako bi Hummer pravio laptopove, nema dileme da bi izgledali baš ovako. Ovaj laptop neće biti mnogo popularan kod korisnika koji laptop nose često sa sobom, ali njegova pomalo kabasta spoljašnjost krije odličnu konfiguraciju. U eri ultra prenosnih modela, ovakvi teškaši postaju sve ređi, no to ne znači da Precision M6300 nema šta da kaže.

Dell Precision M6300 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetan kvalitet izrade
  • Sjajne performanse
  • Impresivna autonomija, zahvaljujući bateriji od 8000mAh

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Dell Precision M6300
  • Ekran: 17.0'' WXGA+ 1440x900 piksela
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T7250 (2.00GHz)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667
  • Grafika: 256MB nVidia Quadro FX 1600M
  • Hard disk: 200GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL
  • Komunikacija : GLAN, WiFi (802.11 a/g/n), Bluetooth 2.0
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 6 USB ports, D-sub, DVI, S-Video, LAN, ExpressCard slot
  • Dodatno: Slot za SmartCard, čitač memorijskih kartica i otisaka prstiju
  • Dimenzije: 40 x 280 x 390 mm
  • Težina: 3.77 Kg
  • Baterija: 9-ćelijska Li-Ion, 8000 mAh

Dell Precision M6300

Ovaj laptop je napravljen u kombinaciji veoma kvalitetne plastike i metala, što mu daje izuzetnu čvrstinu. Retko se viđa laptop koji je ovako robustan, praktično smo imali utisak da bi i metak zaustavio. Kao posledicu ovoga (osim nešto veće težine od ostalih 17" modela iz klase), tastatura je jedna od najboljih koje smo do sada videli. Bez govora o ugibanju, ova tastatura je čvršća i od nekih desktop modela koje so videli. Ono što nas je začudilo je to da ipak nije bilo dovoljno mesta za numeričku tastaturu, koja je kod 17" modela praktično uvek prisutna. Tasteri su plitki i tihi, a tastatura je čak i lokalizovana za naše područje.

Dell Precision M6300 tastatura, dodatni tasteri i touchpad, čitač otiska prsta

Ekran je rezolucije 1440x900 piksela, pa iako postoje i bolje varijante (na primer 1920x1200), ekran ima veoam oštru sliku sjajnih boja. Čak su i uglovi vidljivosti prilično dobri, što je uvek bolna tačka praktično svakog laptopa. Iznad tastature se nalaze sistemske diode i dva dodatna tastera, dok su multimedijalni tasteri smešteni praktično na prednju bočnu stranu laptopa. Touchpad je prilično dobar, sa vertikalnim i horizontalnim skrolom, a reaguje na dodir dosta brzo. Ispod njega se nalaze čak tri tastera, relativno plitkog hoda. Sa leve i desne strane tastature se nalaze integrisani zvučnici koji su dosta dobri, a sa desne strane je i čitač otiska prstiju, što je dodatak koji će najviše zanimati poslovne korisnike.

Dell Precision M6300 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa se ne nalazi ni jedan konektor, a multimedijalni tasteri koje smo već pomenuli su dostupni i kada se poklopac zatvori. Sa desne strane, se nalazi SmartCard i ExpressCard slot, otvor za hlađenje, FireWire i audio konektori kao i čitač memorijskih kartica. Pozadi su pored otvora ventilaciju smešteni konektori za modem i LAN, S-Video, D-Sub i DVI video konektori kao i četiri USB porta. Sa leve strane je još jedan otvor za hlađenje, dodatna dva USB porta i optički uređaj. Ovakav raspored je prilično dobar, ali treba imati u vidu da kada su USB konektori smešteni jedan iznad drugog, kao što je ovde slučaj, malo deblji USB priključak može blokirati susedni port. Bilo kako bilo, čak šest USB portova će svakako biti dovoljno svakome.

Dell Precision M6300 detalji sa bočnih strana

U laptop su ugrađene prilično moćne komponente, počevši od Intel Core 2 Duo T7250 procesora na 2GHz, 2GB DDR2 memorije, pa do zasebne nVidia Quadro FX 1600M grafičke kartice sa 256MB sopstvene memorije. Iako će ova kartica biti interesantan izbor za biznis korisnike koji rade u grafički zahtevnim progamima, ne treba očekivati da će u igrama nešto posebno briljirati. Dodatno, pored optičkog uređaja, tu je i SATA hard disk kapaciteta 200GB. Za komunikaciju, tu su sve dostupne opcije od modema i LAN-a do Wifi adaptera (802.11 a/g/n protokoli podržani) i Bluetooth modula. Ovo je sasvim dovoljno mogućnosti i za one najzahtevnije. Ugrađena baterija od čak 8000mAh obezbeđuje pristojnu autonomiju, pa pod punim opterećenjem dostiže čak 2h35min a u mirovanju 3h50min.

Rezime

Ovaj model po svemu što smo videli izuzetno kvalitetan laptop, odličnih performansi i odlične autonomije. Ovo nije model koji ćete nositi svuda sa sobom pošto je malo kabastiji i teži od proseka, ali bez dileme zaslužuje da uđe u uži izbor prilikom odabira pouzdanog i kvalitetnom poslovnog računara. Iako još uvek nema dostupne cene, koliko god da košta, nije preskupo.