среда, 3. септембар 2008.

Crypton Nightlife i Spotlight

Dva iPod-olika multimedijalna plejera koja nude par stvari koje ni iPod nema: FM tjuner i snimanje glasa. Podržavaju muzičke, video, JPG i TXT fajlove. Reprodukcija je prilično dobra, a jedina prava mana je autonomija koja je dosta kratka.

Ukoliko vam se sa slike učine poznati, to nije slučajno; Nightlife i Spotlight plejeri su izgubljena braća blizanci iPod Nano plejera 2. i 3. generacije. Iako verovatno potiču iz iste zemlje, iPod blizanci ipak samo liče na original, dok je ono unutra, softver, potpuno drugačiji. Postoji zaista veliki broj klonova (da li je još nekome pao na pamet film Napad Klonova?) koji se dosta razlikuju, a mi ćemo proveriti šta je Crypton uspeo da napravi. Jedna stvar je sigurna, ne treba očekivati od plejera koji košta kao petina originala da bude isti ili bolji, no sasvim sigurno nije pet puta lošiji.

Crypton Nightlife i Spotlight

Ključne karakteristike

  • Podrška za video fajlove
  • FM tjuner, snimanje FM programa i glasa
  • Povoljna cena
  • Odličan kvalitet izrade

Utisak kvare

  • Autonomija bi mogla biti mnogo bolja

Specifikacija

Crypton Nightlife
  • Ekran: 1.8" TFT
  • Podržani formati: MP3, WMA, WMV, AMV, JPG, TXT
  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 1GB
  • Baterija: Litijum jonska, ugrađena
  • Dodatno: Snimanje glasa, FM tjuner
Crypton Spotlight
  • Ekran: 1.8" TFT
  • Podržani formati: MP3, WMA, WMV, AMV, JPG, TXT
  • Interfejs: USB 2.0
  • Kapacitet: 1GB
  • Baterija: Litijum jonska, ugrađena
  • Dodatno: Snimanje glasa, FM tjuner

Crypton Nightlife

Nightlife koji je inspirisan (da ne kažemo kopiran) iPod Nano druge generacije. Dakle, uzan i duguljast, napravljen od plastike koja je prilično dobrog kvaliteta i na prvi dodir podseća na materijal od koga je napravljen i originalni iPod. Najveća razlika je što ovde ne postoji ClickWheel, iako kontrole izgledaju skoro pa isto kako kod Nano-a, ipak su to obični tasteri. Ekran je dijagonale 1.8" i sasvim solidan, no interesantno je da nema podešavanja jačine osvetljenja (Brightness-a), i primetili smo da na suncu i nije baš previše čitljiv. Sa donje strane plejera se pored 3.5mm konektora za slušalice nalazi i mini USB konektor (što je recimo mnogo praktičnije od iPod konektora koji zahteva poseban kabl).

Crypton Nightlife

Sa gornje strane, tu je slajder taster za zaključavanje tastera, ali i mikrofon (eto nečega što iPod nema). Po uključivanju, dosta je vremena potrebno da se plejer upali, što nam se nije dopalo. Meni je identičan kao i kod ostalih Crypton modela, bez nekih posebnih dodataka. Pored standardnih audio formata, plejer će pustiti i video formate (WMV, AMV) ali i JPG i TXT fajlove. Od zanimljivih funkcija, tu su FM radio, snimanje radio programa i glasa. Plejer ima i ekvilajzer sa 7 programiranih podešavanja (Normal, DBB, POP, Rock, Classic, Jazz, Soft). Slušalice koje dolaze sa plejerom nas nisu baš oduševile, pa bi preporučili da se što pre kupe neke bolje. Plejer se napaja preko ugrađene litijum jonske baterije koja uspeva da obezbedi oko 5 sati autonomije, što definitivno nije mnogo. Kvalitet zvuka je vrlo dobar, a u paru sa dobrim slušalicama i odličan. Prikaz video fajlova će zavisiti od kvaliteta samih fajlova i vrlo verovatno da neće puno ljudi gledati cele filmove, ali za neke kraće klipove će biti sasvim upotrebljiv.

Crypton Spotlight

Spotlight plejer je izgled pozajmio od treće generacije iPod Nano plejera. Odličnog je kvaliteta izrade, i verujemo da bi se u testu na slepo teško razlikovao od originalnog Nano-a. Gornja strana plejera je od vrlo kvalitetne plastike, a donja od aluminijuma. Plejer sjajno leži u ruci, mnogo bolje od prethodnog modela što je posledica toga što je dosta širi od njega. Kontrole, odnosno tasteri su isti kao i kod prethodnog modela, kopija ClickWheel-a. Sa donje strane se nalazi mini USB konektor, 3.5mm konektor za slušalice i klizni taster za zaključavanje tastera. Plejer se napaja preko ugrađene litijum jonske baterije koja obezbeđuje oko 6 sati muzike, što nije baš impresivno.

Crypton Spotlight

I ovom modelu treba dosta vremena da se upali što je prva stvar koju bi promenili. Meni je grafički bolje urađen nego kod prethodnog modela, ali u suštini su tu iste opcije, bez nekih posebnih novina. Podržani su formati za muzičke fajlove (MP3, WMA), video fajlovi (WMV, AMV) a možete gledati i slike (JPG) i čitati TXT fajlove (inventivno nazvane eBook). Kako je ugrađen i FM tjuner, možete slušati radio ali i snimati radio program. Tu je i snimanje glasa, dakle praktično kao da imate diktafon. U opcijama se može pronaći i ekvilajzer kao i kod prethodnih modela, sa 7 predefinisanih vrednosti. Kvalitet zvuka je odličan i sa slušalicama koje dolaze u pakovanju, a ekran je osetno bolji nego kod prethodnog modela, pa slike i video fajlovi izgledaju malo bolje.

Rezime

Oba plejera su veoma kvalitetno napravljena, i sigurno je da sa te strane nemaju baš veliku konkurenciju u svom cenovnom rangu. Kvalitet reprodukcije je odličan, ali u slučaju modela Nightlife preporučujemo da se zamene slušalice. Iako softver ovih plejera nije ni blizu onome koji koristi iPod, snimanje glasa i FM radio im daju prednost.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.):
Crypton Nightlife 31€
Crypton Spotlight 30€