четвртак, 18. септембар 2008.

Atraktivni Dell Studio 1535

Ovaj laptop osim vrlo atraktivne spoljašnjosti nudi i sjajne performanse. Može se reći da je više okrenut multimedijalnoj upotrebi, pošto ima HDMI konektor, daljinski upravljač i set touch tastera za kontrolu svih bitnih multimedijalnih funkcija. Tu su i čitač memorijskih kartica, otiska prstiju, kao i WiFi i Bluetooth podrška.

Konačno do nas stiže i nova Dell Studio serija laptopova koja je već imala svoju premijeru u svetu. Studio modeli su veoma interesantni pošto nude veoma interesantan dizajn, uz veoma dobre performanse. Izgleda da je prošlo vreme ružnih crnih kutija pa se čak i poslovni korisnici sve češće opredeljuju za nešto interesantnije i atraktivnije modele. U 15" i 17" formatu, Studio laptopovi nisu baš inicijalno namenjeni poslovnoj upotrebi, no sigurno bez ikakvih problema mogu to biti, naravno ukoliko firma odobri kupovinu!

Zanimljivost vezana za Studio laptopove je što dolaze u raznim kombinacijama boje i završne obrade: mat (crna boja), mikrosaten (plava, crvena, tamno ljubičasta, narandžastu, zelenu i ružičastu), sjajno siva "Topo Pattern" (sa crnim, plavim, crvenim i ružičastim ivicama). U budućnosti se očekuje i varijanta u grafitno sivoj koja ima Topo šaru, sa umetkom u boji po ivici poklopca, naravno u nekoj od već pomenutih boja. Za svaki slučaj, Studio se može pazariti i u klasičnoj crnoj mat boji, verovatno mnogo interesantnijoj za poslovne korisnike. Ovo pruža dovoljno mogućnosti da svako pronađe odgovarajuću kombinaciju za sebe.

Dell Studio 1535 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetno atraktivan dizajn, veoma kvalitetna izrada
  • Veoma dobro odabrane komponente obezbeđuju brz i udoban rad
  • Multimedijalno orijenitsan sa HDMI konektorom, Web kamerom i daljinskim
  • Podržani WiFi i Bluetooth

Utisak kvare

  • Tastatura se minimalno ugiba po sredini kada se kuca

Specifikacija

Dell Studio 1535
  • Ekran: 15.4'' WXGA, 1280x800 piksela, True Life
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T8100 (2.1GHz 800 MHz FSB, 3 MB L2, 45nm)
  • Ram memorija: 2GB DDR2 667
  • Grafika: Intel ATI Mobility Radeon HD 3450, 256 MB
  • Hard disk: 160GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD+/-RW SuperMulti DL slot-in
  • Komunikacija : GLAN, WiFi (802.11 b/g), Bluetooth 2.1+EDR
  • Portovi : 2x Headphone-out, Mic-in, 4 USB ports, FireWire, D-sub, HDMI, LAN, ExpressCard slot
  • Dodatno: Čitač memorijskih kartica (8 u 1) i otisaka prstiju
  • Dimenzije: 356x261x25 mm
  • Težina: 2.8 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 5600 mAh

Dell Studio 1535

Moramo da priznamo da nam se ovaj laptop dopao već na prvi pogled. Veoma je atraktivnog dizajna, a poklopac koji je jarko crvene boje definitivno skreće pažnju. Mikrosaten završna obrada poklopca je fancy ime za mat obradu, no materijal je legura aluminijuma pa deluje izuzetno kvalitetno, čvrsto i mnogo skuplje nego što jeste. Poklopac stoji dosta čvrsto pošto nema klasičnog mehanizma za otvaranje, a zglob je dosta inovativan i dozvoljava veoma dobar položaj ekrana u odnosu na korisnika. Polukružna osovina je nešto što se može videti još na Lenovo IdeaPad i nekim modelima Sony VAIO laptopova, a nama se definitivno dopada pošto između ostalog daje laptopu nešto niži profil i atraktivniji izgled. Sa bočnih strana osovine se nalaze sakriveni Power i WiFi taster.

Dell Studio 1535 tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Tasteri su veoma kvalitetni, dosta plitki i vrlo udobni za kucanje. Uprkos ovome, sama tastatura se malo ugiba po sredini, što i nije previše cenjena osobina kod laptop računara. Dodatni tasteri se nalaze iznad tastature, na crnoj borduri, a u pitanju su touch tasteri namenjeni multimedijalnim prečicama, a plastika na kojoj se nalaze nije skroz glossy obrade pa se otisci prstiju neće toliko lepiti. Iznad tastature, sa desne strane, nalaze se tri diode koje su odlično uklopljene u masku. Pored integrisanih zvučnika koji se takođe nalaze iznad tastature, iznad ekrana stoji i Web kamera rezolucije 2MP kao i mikrofon. Ekran je inače dijagonale 15.4" i standardne rezolucije 1280x800 piksela, odličnog je prikaza sa vrlo oštrom slikom i veoma dobrim bojama. Jedino što nije savršeno su uglovi gledanja, no to je standardno prisutno kod praktično svih LCD ekrana koji se ugrađuju u laptopove.

Dell Studio 1535 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane se ne nalazi ništa od konektora, što nam se dopalo pošto se neće desiti da vise i smetaju recimo audio kablovi dok kucate. Sa desne strane su FireWire i dva USB porta, slot-in optički uređaj, konektor za napajanje i pomalo sakriven Power taster. Na zadnjoj strani, vidimo samo bateriju i otvor za hlađenje. Sa leve bočne strane, smešteni su analogni D-Sub i HDMI video konektori, dva USB i LAN portovi, tri 3.5mm audio konektora (od kojih su dva predviđena za slušalice), otvor čitača memorijskih kartica i ExpressCard slot. Kao dodatak, laptop ima i čitač otisaka prstiju, a treba pomenuti i sjajni touchpad i njegova dva tastera koji zaokružuju priču o kontrolama. Nećemo izostaviti ni sjajan daljinski upravljač koji je napravljen tako da staje u ExpressCard slot, a na njemu se nalaze sve multimedijalne kontrole. Ovaj dodatak je stvarno sjajan i dosta olakšava multimedijalnih opcija laptopa.

Dell Studio 1535 detalji sa bočnih strana i daljinski upravljač

Laptop je prilično dobro opremljen, sa sjajnim 45nm Intel Core 2 Duo procesorom T8100 koji radi na 2.1GHz, 2GB DDR2 memorije (u dva slota, pa radi u Dual Channel režimu) i vrlo dobrom Radeon HD 3450 grafičkom karticom koja dolazi sa 256MB sopstvene memorije. Hard disk je kapaciteta 160GB i SATA interfejsa. Ovakva konfiguracija je dovoljno moćna praktično za sve osim igranje nekih novijih igara, mada će Radeon grafika omogućiti da se poigrate u nekim manje zahtevnim naslovima, i teško je naći neku zamerku ili nešto što bi promenili. Opcije za komunikaciju su manje više standardne, pa pored gigabitnog LAN-a postoji i WiFi i to u 802.11 b/g varijanti, kao i Bluetooth modul. Ugrađena baterija je kapaciteta 5600mAh, a ono što nam je privuklo pažnju je to da na bateriji postoje LED lampice koje će prikazati trenutni kapacitet. Baterija je dovoljna da obezbedi autonomiju od 1h45min pod punim opterećenjem i 2h40min u mirovanju, što su standardni rezultati za ovu kategoriju laptopova.

Rezime

Dell Studio 1535 je veoma atraktivan laptop koji na prvom mestu ističe kvalitet izrade i nesvakidašnji i atraktivan dizajn. Dalje, tu su komponente koje obezbeđuju brz i udoban rad u praktično svim aplikacijama. Moramo reći da ovaj laptop dolazi bez instaliranog operativnog sistema, što nekome može biti pozitivna stvar zbog mogućnosti izbora, a nekome i dodatni trošak zbog zasebne kupovine. Pored osnovnih stvari, dodaci kao što su čitač kartica, skener otiska prsta i daljinski upravljač samo podižu vrednost ionako sjajnog laptopa. Za kraj, utisci su veoma pozitivni i ne možemo navesti ni jednu zaista bitnu manu, te ovaj model zaslužuje našu najtopliju preporuku.

Conclusion

Dell Studio 1535 is very attractive laptop computer with its build quality and unusual and interesting design. This model characterizes components providing fast and smooth work in virtually any application. We must say this laptop has no preinstalled operative system that could be both, good thing for someone because of possibility of choice and for someone this could be an additional cost. Beside fundamental characteristics, card and print reader and remote control are additional items of this already superb laptop. Overall, this model deserves our finest recommendation because we didn’t find any shortcoming.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 855€