петак, 26. септембар 2008.

Asus X59SL-AP194

Ovaj laptop odlikuje veoma povoljna cena za sjajnu konfiguraciju koja je dovoljno dobra za praktično bilo koju namenu. Bluetooth, WiFi, Web kamera i čitač kartica se u ovom slučaju podrazumevaju. Kao manu, naveli bi nešto slabiju autonomiju zbog baterije manjeg kapaciteta.

Domaće tržište je u jednom trenutku postalo preplavljeno velikim brojem veoma povoljnih modela laptopova, pa nije ni malo jednostavno odabrati odgovarajući. Krajnjim kupcima ova situacija može samo da odgovara, pošto za stvarno pristojne pare mogu dobiti sjajan računar. Međutim sigurno da postoji razlog zašto su ovi laptopovi tako povoljni, a to je u ovom slučaju korišćenje SIS čipseta. Šta ovo znači? Pa u cilju uštede, zaobišlo se standardno (i provereno dobro) Intel rešenje, i odabrao SIS, što u nekim slučajevima može biti nezgodno zbog problema koje prijavljuju korisnici. Ono što možemo konstatovati je da mi nismo primetili ništa neobično, ali i da se novijim verzijama BIOS-a po rečima korisnika, ovi problemi lako rešavaju.

Asus X59SL-AP194 sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Intel Core 2 Duo procesor na 2GHz, 3GB RAM-a
  • Modem, LAN, WiFi (802.11 a/b/g/n) i Bluetooth
  • Web kamera, čitač kartica

Utisak kvare

  • Nešto slabija autonomija

Specifikacija

Asus X59SL-AP194
  • Ekran: 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T5750 2.0GHz (2MB FSB667)
  • Ram memorija: 3072MB DDR2 667MHz
  • Grafika: ATI Mobility Radeon HD3470 256MB
  • Hard disk: 320 GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD RW Dual Layer
  • Komunikacija : 56K modem, 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN, IEEE 802.11a/b/g/n, Bluetooth
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 4 USB ports (v2.0), D-sub out, RJ-45, RJ-11, ExpressCard
  • Dodatno: Čitač kartica 8 u 1 (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card), integrisana 1.3 Mpix Web kamera i mikrofon
  • Dimenzije: 375x343x265 mm
  • Težina: 2.6 Kg
  • Baterija: 4400 mAh

Asus X59SL-AP194

Laptop je ceo crne boje i reklo bi se dosta konzervativnog dizajna, što verovatno znači da će odgovarati poslovnim korisnicima i kupcima koji ne polažu mnogo na sam dizajn. Plastika je solidnog kvaliteta, spolja u mat obradi, a sa unutrašnje strane ispolirana tako da ostaju otisci prstiju (i ne, u pakovanju ne dolazi krpica za brisanje). Tastatura je solidna, sa našim karakterima, a tasteri dosta tihi i generalno dobri za kucanje. Sa desne strane se malo više ugiba pod jačim pritiskom, što nekome može zasmetati ako dosta vremena provodi u kucanju teksta.

Asus X59SL-AP194 tastatura, dodatni tasteri touchpad i Web kamera

Dodatni tasteri su smešteni iznad tastature, a nama se nisu baš mnogo svideli pošto su uzani i ne previše udobni. Touchpad je solidan, sa vertikalnim skrolom i dosta brz, sa dva tastera koja su skrivena ispod. Tasteri su dosta plitki i zgodni za korišćenje. Sistemske diode su raspoređene iznad tastature i na samoj donjoj ivici ispod i lepo su uklopljeni u masku, a ne svetle previše jako da bi nekome i zasmetali. Iznad ekrana se nalazi integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP, a odmah pored nje i ugrađeni mikrofon. Ekran je dijagonale 15.4" i standardne rezolucije 1280x800 piksela. Prikaz je solidan, sa prosečno dobrom oštrinom slike i dosta dobrim bojama. Uglovi gledanja nisu baš impresivni, pogotovo vertikalni.

Asus X59SL-AP194 sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa je smešten samo čitač memorijskih kartica, što je dobar raspored pošto koji god konektor da se postavi napred obično više smeta nego što koristi. Sa desne strane se nalazi samo optički uređaj, što je pomalo čudno, dok su sa leve strane smeštena 3 USB porta, modemski i LAN priključci, ExpressCard slot, dva 3.5mm audio konektora i taster za WiFi adapter. Pozadi je smešten konektor za napajanje, još jedan USB port i analogni D-Sub i digitalni DVI video konektori. Ovakav raspored komponenti je odličan i praktično nemamo ni jednu zamerku.

Asus X59SL-AP194 detalji sa bočnih strana

Po pitanju konfiguracije, ovaj laptop teško da će ikoga razočarati. Intel Core 2 Duo procesor na 2GHz, ugrađenih 3GB DDR2 memorije, odlična ATI Mobility Radeon HD3470 grafička kartica sa zasebnih 256MB memorije su više nego dobar garant odličnih performansi. Tu je i SATA hard disk kapaciteta 320GB što je sasvim dovoljno prostora za praktično bilo koje potrebe. Kao opcije komunikacije su ugrađeni modem, gigabitni LAN, WiFi adapter sa podrškom za 802.11a/b/g/n standarde i Bluetooth modul. Ovo je kompletno rešenje koje deluje kao odličan izbor pogotovo za poslovne korisnike. Ugrađena je nešto slabija baterija kapaciteta 4400mAh, što je dovoljno za oko 2h u mirovanju i 1h20min pod punim opterećenjem. Iako ovo nije nešto posebno dobra autonomija, imajući u vidu cenu laptopa i kapacitet baterije, ne može se i uzeti kao mana.

Rezime

Ono što smo videli nam se dopada, solidan kvalitet izrade u kombinaciji sa prilično dobrim komponentama odnosno vrlo kompletnom konfiguracijom je nešto što u ovom slučaju ne košta puno. Kao slabije tačke ovog laptopa ćemo navesti slabiju bateriju i SIS čipset koji nije baš osvojio brojne simpatije. Po nama, za ovu cenu se definitivno isplati pazariti ovakav model, pošto je odnos cena i performansi prilično dobar.

Conclusion

All the things we saw, great build quality in combination with rather good components and complete configuration, is something that doesn’t cost much in this case. Low capacity battery and SIS chipset are the only shortages here. It is definitely worthwhile to buy this model because of its excellent price/performance ratio.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 550€