уторак, 16. септембар 2008.

Asus VW193D-B

Iako je ovo osnovni model dijagonale 19" i Wide formata slike, kombinacija odlične slike i više nego sjajne cene će sigurno učiniti svoje. Bez obzira da li će se koristiti u poslovnim ili kućnim uslovima, ovaj monitor će biti odličan izbor u takozvanoj budžet katergoriji.

Da Asus ne proizvodi samo matične ploče i grafičke kartice, sigurno je poznato, no pitanje koliko ljudi zna za Asus monitore. Ovom prilikom ćemo videti monitor koji spada u osnovnu kategoriju i koji je namenjen poslovnim i kućnim korisnicima koji nisu previše zahtevni. Dijagonale 19" i Wide formata slike, ovaj monitor može biti dobar kao prvi LCD model koji ćete kupiti. Ono što prvo upada u oči je zaista sjajna cena, što treba imati na umu kada se odlučuje o kupovini.

Asus VW193D-B sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Kvalitet prikaza je vrlo dobar, oštar i odličnih boja
  • Veoma jednostavan meni

Utisak kvare

  • Postoji malo probijanje pozadinskog osvetljenja na crnoj podlozi

Specifikacija

LG L1900J
  • Dijagonala: 19" Wide
  • Rezolucija : 1440x900 piksela
  • Osvetljenje : 300cd/m2
  • Kontrast : 8500:1
  • Vreme odziva : 5ms GTG
  • Ugao vidljivosti : 170/160°
  • Ulaz : D-Sub

Asus VW193D-B

Asus VW193D-B je prilično običan monitor koji spada u osnovnu kategoriju po specifikacijama. Što se dizajna tiče, ovaj model se ne razlikuje mnogo od drugih modela ove klase: crna mat plastika i obično postolje odmah daju do znanja o čemu se radi. Kvalitet izrade je prilično dobar i nema dosadnog krckana manje kvalitetne plastike pri jačem pritisku, što se može vrlo često čuti. Postolje ne pruža nikakvu posebnu ergonomiju pošto je moguće podešavati samo ugao nagiba, što je bilo i za očekivati. Kao pozitivnu stvar ističemo to da je monitor dosta stabilan i da se neće desiti da se klima kada se recimo pritiskaju tasteri menija s desne strane.

Asus VW193D-B sa bočne strane i zadnje strane

Postoji ukupno pet tastera na monitoru, uključujući i onaj jedan za uključivanje na kome se nalazi i LED lampica koja se pali kada je monitor aktivan (ne može se isključiti). Meni je dosta dobar, lak za korišćenje i sa najčešće korišćenim funkcijama. Pomenućemo da postoje predefinisani profili koje možete korisiti u zavisnosti šta konkretno radite, a spadaju u Splendid podmeni (Theater, Game, Night View, Scenery, Standard). Verujemo da će se i oni najmanje iskusni vrlo lako snaći, pogotovo što je za najbolji rezultat dovoljno podesiti kontrast i jačinu osvetljenja (koji su uvek previše jaki na fabričkim podešavanjima). Od konektora postoji samo jedan za napajanje i običan analogni D-Sub video konektor.

Asus VW193D-B postolje i tasteri menija, konektori

Rezolucija monitora je 1440x900 piksela što je standardna vrednost za 19" Wide format. Slika je prilično dobra na prvi pogled, dobre i uniformne oštrine i odličnih boja, generalno veoma prijatna za oko. Test nijansi sivih boja daje dobar rezultat, mada su najsvetlije nijanse isuviše slične. Osvetljenje je ravnomerno ali ima i malo probijanja uz gornju i donju ivicu, što doduše ne smeta u svakodnevnom radu, ali se mora pomenuti. Odziv monitora je 5ms i stvarno je teško primetiti bilo kakav problem u prikazu nekih bržih scena u filmu ili igrama. Uglovi vidljivosti su solidni, bez nekih većih primedbi.

Rezime

Zaključak i nije previše teško dati. Iako možda ne zvuči zanimljivo kada se priča o monitoru osnovne kategorije koji u suštini nudi ono najosnovnije, bez nekih posebnih detalja vrednih pomena, ipak ne treba zaboraviti cenu. Kako je slika koja se dobija stvarno sasvim dobra, nije teško preporučiti ovaj model onima koji traže što povoljniji model. Asus VW193D-B ih sigurno neće razočarati.

Conclusion

It is not hard to draw a conclusion here. Although is not funny when we talk about basic category screen that provides only crucial features without any special, noteworthy details, we should not leave out its price. Bearing in mind that picture quality is not bad; it is very easy to recommend this model to the people who look for a cheapest available model. Overall, Asus VW193D-B definitely will not be a disappointment.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 118€