среда, 10. септембар 2008.

Asus G50V-AS041K za igrače

Izuzetan igrački laptop kompanije Asus. Opremljen impresivnim komponentama, pa su i performanse u skladu sa tim fantastične. Autonomija nije fascinantna, ali to u ovom slučaju uopšte nije ni bitno. Ako tražite gejmerski laptop, teško ćete naći bolji od ovoga.

Pasionirani igrači uvek zahtevaju moćne računare koji će moći da izađu na kraj sa najnovijim igrama pa i ne čudi mnogo što su ti računari poslednja reč tehnike kada su u pitanju performanse. Nije mnogo drugačije ni po pitanju laptopova, pa je veoma lako prepoznati ovakve modele. Asus G50V-AS041K odmah daje do znanja u čemu je stvar. Republic Of Gamers logo se šepuri na poklopcu, a narandžasto crna kombinacija boja i dodatno pojačava utisak. U ovaj laptop su stavljene komponente koje u ovom trenutku predstavljaju sam vrh ponude, pa rezultat nije mogao da izostane.

Asus G50V-AS041K sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Veoma atraktivan dizajn i kvalitet izrade, sjajna tastastura
  • Intel Core 2 Duo procesor na 2.4GHz, 4GB RAM-a i 2GB Turbo Memory
  • Modem, LAN, WiFi (802.11 a/b/g/n) i Bluetooth
  • Impresivne performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

Asus G50V-AS041K
  • Ekran: 15.4" WXGA+ 1440x900 TrueLife
  • Procesor: Intel Core 2 Duo P8600 2.4GHz
  • Ram memorija: 4096MB DDR2 800MHz + 2GB Turbo Memory
  • Grafika: NVIDIA GeForce 9700GT 512MB DDR3
  • Hard disk: 320(2x160) GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: DVD RW Dual Layer Lightscribe
  • Komunikacija : 56K modem, 10/100/1000 Mbps Ethernet LAN, IEEE 802.11a/b/g/n, Bluetooth
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, S/PDIF, 4 USB ports (v2.0), Firewire, D-sub out, HDMI, eSATA, RJ-45, RJ-11, ExpressCard
  • Dodatno: Čitač kartica 8 u 1 (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card), integrisana 2 Mpix Web kamera i mikrofon
  • Dimenzije: 375x343x265 mm
  • Težina: 2.8 Kg
  • Baterija: 3-ćelijska Li-Ion, 4800 mAh
  • Operativni sistem: Microsoft Windows Vista Home Premium
  • Dodatno: optički miš, torba za nošenje

Asus G50V-AS041K

Laptop je standardnih dimenzija za 15.4" model, prosečne težine od 2.8Kg. Izgleda veoma atraktivno u kombinaciji vrišteći narandžaste i crne boje, kao i srebrnih detalja. Poklopac je od crne glossy plastike na kojoj ostaju otisci prstiju, što je vrlo verovatno i jedina stvar koja nam se ne dopada kod ovog laptopa. Osovina poklopca je metalna i dosta čvrsta, što je i logično pošto nema standardne polugice za otvaranje poklopca. Kvalitet izrade je veoma dobar, plastika dosta čvrsta i bez ikakvog škripanja ili krckanja usled jačeg pritiska. Prednja strana laptopa se sužava ka napred i time pravi optičku varku da je ceo laptop mnogo tanji nego što zaista jeste. Ekran je nešto veće rezolucije od proseka, 1440x900 piksela, sa integrisanom web kamerom i mikrofonom. Kamera je rezolucije 2MP i daje odličnu sliku.

Asus G50V-AS041K tastatura, dodatni tasteri i displej

Tastatura je veoma dobra, a kako je u pitanju laptop za igrače, nije izostao numerički deo, što se već ređe viđa na 15.4" modelima. Kursori na numeričkom delu i WASD tasteri su pravilno obeleženi crvenim strelicama, a dopalo nam se veoma to što je tastatura lokalizovana za naše područje sa svim pravilno obeleženim karakterima. Tasteri su vrlo tihi i dosta čvrsti, a cela tastatura se praktično ne ugiba ni pod jačim pritiskom, što će igračima itekako značiti. Od zanimljivih detalja, tu je mali LCD displej koji se nalazi sa leve strane iznad tastature koji prikazuje sistemske podatke ali ga je moguće podesiti da pokazuje pristigle email poruke i slično. Dodatni tasteri se nalaze takođe iznad tastature a u pitanju su touch tasteri sa plavim pozadinskim osvetljenjem, baš kao i LCD.

Asus G50V-AS041K sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Konektori su odlično raspoređeni, pa tako napred nema ničega osim prekidača za uključivanje WiFi adaptera. Ovo je posebno zgodno zbog toga što nikakvi kablovi neće smetati pri kucanju, to jest igranju. Sa desne bočne strane, nalaze se tri audio konektora, za mikrofon, zvučnike i jedan S/PDIF, dva USB porta i optički uređaj. Pozadi su konektor za napajanje, USB port i LAN, a sa leve bočne strane su D-Sub, još jedan USB, FireWire, HDMI, eSATA, čitač kartica i ExpressCard slot, i konektor za eksternu antenu za WiFi adapter. Zvučnici ovog laptopa su dosta bolji od proseka, a za to je "kriv" Altec Lansing koji je potpisao zvučni sistem. Postoji ukupno 5 zvučnika, a malo iznenađenje je i subwoofer koji je smešten na poleđinu laptopa. Rezultat je zvuk koji će biti upotrebljiv i za muziku i za igre, te nećete morati da odmah razmišljate o nekim dodatnim zvučnicima.

Asus G50V-AS041K touchpad i zvučnik, torba i optički miš

Po pitanju komponenti koje su ugrađene u laptop, teško da bilo ko može imati zamerku. Osnova je najnovija Centrino 2 platforma i izuzetni Intel Core 2 Duo P8600 procesor koji radi na 2.4GHz i definitivno predstavlja nešto što bi vrlo verovatno svako vrlo rado video u svom računaru. Instalirano je 4GB DDR2 memorije koja radi na 800MHz a kao poseban kuriozitet, na samoj ploči je integrisano 2GB Turbo memorije koja u Vista operativnom sistemu dodatno ubrzava računar. Ovo je i prvi laptop računar koji smo videli da ima ugrađeno ukupno 6GB memorije. Na raspolaganju je ukupno 320GB prostora, pomoću dva hard diska od 160GB. Opcije za komunikaciju nisu izostavljene, pa pored standardnih modema i LAN-a, tu je i Bluetooth i Wifi adapter (802.11a/b/g/n). Dodatno, i čitač kartica je uključen, kao i ExpressCard slot za slučaj da nekome ipak još nešto fali. Ovaj laptop koristi litijum jonsku bateriju od 4800mAh koja obezbeđuje sasvim solidnu autonomiju imajući u vidu instalirane komponente. U mirovanju, Asus G50V-AS041K izdržava 2h25min dok se pod punim opterećenjem gasi posle 1h40min.

Rezime

Ukoliko ste zagriženi igrač i treba vam laptop na kome ćete moći da se igrate kada niste pored svog desktop računara, Asus G50V-AS041K je jedan od najmoćnijih laptop računara koji se kod nas može kupiti. Fantastičnog je kvaliteta i još boljih performansi, te ako možete sebi priuštiti ovakvu igračku, nema puno razmišljanja. Atraktivan dizajn možda skreće pažnju sa performansi, no to je samo varka u koju će se uveriti svi koji pogledaju ovaj model koji će i većinu desktop računara ostaviti u prašini iza sebe.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 1237€