уторак, 2. септембар 2008.

ASRock X48TurboTwins-WiFi

Veoma dobra ASRock matična ploča sa Intel X48 čipsetom koja je namenjena malo naprednijim korisnicima. Ova ploča podržava sve ono što zahtevni korisnici mogu tražiti, a pomenućemo podršku za DDR2 i DDR3 memoriju, CrossFire grafiku, a kao poseban bonus dolazi i WiFi modul sa antenom.

Intel X48 čipset je do sada imao prilično dobre rezultate na vrhunskim pločama vodećih proizvođača, sa jednom manom, cenom. Sve ove ploče koštaju praktično kao jači procesor, što do sada nikada nije bio slučaj. Iako X48 čipset nije namenjen mainstream segmentu tržišta, već overklokerima i onima koji jure performanse, ipak je cena pomalo ograničavajući faktor. ASRock ovde ima malu prednost, a to je upravo cena koja je niža nego kod ostalih proizvođača.

ASRock X48TurboTwins-WiFi sa gornje, donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade, solid state kondenzatori su korišćeni na celoj ploči
  • Dva PCIe 2.0 x16 slota za CrossFire konfiguraciju
  • ASRock WiFi modul sa eksternom antenom
  • Veoma napredne opcije za overklok

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

ASRock X48TurboTwins-WiFi
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel X48 + ICH9R
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 8GB, Dual Channel DDR3 1600/1333/1066/800, 2x DIMM, max. 4GB, Dual Channel DDR2 1066/800/667 MHz
  • Kontroleri: 6x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 2x eSATA (deljeno sa još dva SATAII konektora), 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 2x PCIe x16 (x16 x16 režim rada), 1x PCIe x1, 3x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC890 codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: Gigabit LAN, 10 USB portova (6 portova pozadi i 4 preko konektora na ploči), 2x FireWire porta, optički i koaksijalni S/PDIF konektor, 2x PS/2, 1x serijski port (na ploči), ASRock WiFi-802.11g modul

ASRock X48TurboTwins-WiFi

Ploča je relativno standardnog layout-a ali postoji par stvari koje treba pomenuti. Prvo je da oko procesora ima dosta prostora za veće kulere, a drugo je konektor za napajanje koji se nalazi na ne baš idealnoj poziciji, ipak previše blizu PCIe x1 slota a sasvim je moguće da ukoliko kupite neki baš glomazni kuler bude ipak tesno. Hlađenje ove ploče je vrlo jednostavno, sa samo dva najobičnija aluminijumska kulera montirana na SouthBridge i NorthBridge. Kada pogledamo kakva su rešenja za hlađenje kod drugih proizvođača, nameće se pitanje da li je ovo hlađenje neozbiljno, ili drugi proizvođači preteruju sa masivnim heat-pipe sistemima. Istina je negde u sredini, a kako se X48 čipset ne greje mnogo, u normalnim okolnostima je ovakvo hlađenje i više nego adekvatno, dok će ako se upustite u overklok ipak biti potrebno da obezbedite malo ozbiljnije hlađenje.

ASRock X48TurboTwins-WiFi ležište procesora, sistem hlađenja i konektor za napajanje

Ova matična ploča podržava sve nove Intel procesore do 1600 MHz FSB-a to znači da će raditi bilo koji novi Intel procesor koji može da se kupi. Postoji ukupno šest memorijskih slotova, pošto podržava paralelno DDR2 i DDR3 memoriju. Ovo je po našem mišljenju prilično zgodna stvar pošto ne morate odmah trošiti poveće sume novca na skupu DDR3 memoriju, već koristiti DDR2 koja je dosta jeftinija, sve dok cene DDR3 memorije ne budu bile pristupačnije. Na ploči se nalaze dva PCIe 2.0 slota koja oba mogu raditi u x16 modu, što će se sigurno dopasti onima koji planiraju da sastave CrossFire konfiguraciju sa dve novije grafičke kartice. Svidelo nam se i to što je ostavljeno dosta razmaka između ova dva slota kako bi i neke dual slot kartice bez problema stale. PCIe x1 slot nije postavljen između ovih slotova (što bi ga efektivno izbacivalo iz upotrebe ako se koriste dve grafičke kartice), već sa strane, što je odličan raspored.

ASRock X48TurboTwins-WiFi PCI i memorijski slotovi, SATA konektori

Ploča ima šest SATA konektora, dva eSATA koji dele isti interfejs sa još dva SATA konektora (dakle mogu se u jednom trenuntku koristiti maksimalno dva konektora), floppy i jedan ATA konektor. Ovaj poslednji je postavljen prilično blizu memorijskih slotova. Ono što možemo da primetimo je da ploča koristi najkvalitetnije solid aluminijumske kondenzatore, što znači da se vodilo računa da se komponentama obezbedi stabilno napajanje što je bitno za stabilan rad celog sistema. Sa zadnje strane ploče se nalaze dva PS/2 konektora (za miš i tastaturu), optički i koaksijalni S/PDIF konektori za zvuk, šest USB konektora (još četiri su dostupna sa ploče), jedan GLAN port i sedam 3.5mm konektora za zvuk. Na ploči je integrisana 8-kanalna zvučna kartica koja ima i Dolby DTS sertifikat. Poseban dodatak kod ove ploče je i WiFi modul i eksterna antena koji dolaze u pakovanju. U pitanju je ASRock WiFi-802.11 b/g modul.

Rezime

Ova ploča će pružiti sasvim dovoljno opcija i overklokerima, a interesantno je da postoje i džamperi (ovo je za nostalgične) kojima se direktno na ploči bira FSB i brzina memorije. Za sve ostale, tu su više nego obimne opcije u BIOS-u. Ova ploča radi vrlo stabilno, i bez ikakvih primećenih problema u standardnom režimu, a odlična stvar je i što je ploča veoma raspoložena za overklok.

Testirani proizvod je uzorak.