петак, 12. септембар 2008.

Acer Aspire One A150-Bw

Odličan sub-notebook kompanije Acer koji pretenduje da svojom cenom osvoji dobar deo tržišta. Ugrađeni Intel Atom procesor daje odlične performanse i više nego dobru autonomiju. Ovaj računar je veoma zgodno rešenje za sve kojima treba mali i funkcionalan računar koji pri tome ne košta mnogo.

Kompanija Asus je prva napravila korak u sub-notebook ili netbook segmentu ponudivši vrlo interesantni Eee Pc, a nije prošlo puno vremena dok konkurencija nije na tržište izbacila svoje kandidate. Acer je dosta poznato ime koje se uključuje u trku modelom Aspire One. Mi ćemo videti šta je to što One izdvaja iz ponude i šta ima konkretno da ponudi. Ono što i na prvi pogled pravi razliku je kvalitet, koji Aspire One-u ne fali praktično nigde.

Acer Aspire One A150-Bw sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Vrlo atraktivan dizajn
  • Odličan kvalitet izrade
  • Intel Atom procesor obezbeđuje dobre performanse i sjajnu autonomiju
  • Odličan 8.9" ekran sa LED pozadinskim osvetljenjem

Utisak kvare

  • Nema modema i Bluetooth opcija za komunikaciju
  • Format laptopa uslovljava i odsustvo optičkog uređaja

Specifikacija

Acer Aspire One A150-Bw
  • Ekran: 8.9" CrystalBright, 1024x600px LED pozadinsko osvetljenje
  • Procesor: Intel Atom N270 1.6GHz (512kb FSB533)
  • Ram memorija: 1024MB DDR2 667MHz
  • Grafika: integrisana Intel 945GME Express
  • Hard disk: 120GB SATA 5400rpm
  • Komunikacija : LAN, IEEE 802.11a/b/g
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 3 USB ports (v2.0), D-sub, RJ-45, RJ-11
  • Dodatno: Čitač kartica 8 u 1 (SD Memory Card, Memory Stick, Memory Stick PRO, MultiMediaCard, SmartMedia Card, Memory Stick Duo, xD-Picture Card), integrisana 0.3 Mpix Web kamera i mikrofon
  • Dimenzije: 249x170x29 mm
  • Težina: 1.26 Kg
  • Baterija: 3-ćelijska Li-Ion, 2200 mAh
  • Operativni sistem: Microsoft Windows XP Home Edition
  • Dodatno: kožna futrola

Acer Aspire One A150-Bw

Acer Aspire One koji smo dobili na test je napravljen u kombinaciji crne i teget boje, od prilično kvalitetne plastike koja nigde nije zakrckala kada smo malo jače pritisnuli. Ono što možemo reći odmah je da za razliku od Eee Pc-ja, Aspire One ne izgleda kao igračka. Dizajn je dosta atraktivan, sa blago zaobljenim ivicama, pa verujemo da će se većini potencijalnih kupaca dopasti već na prvi pogled. Tastatura je minijaturna, ali i prilično dobra, sa tasterima plitkog hoda i dovoljno velike površine da ozbiljniji rad bude sasvim udoban. Kao što se može videti sa slika, uredno su naštampana naša slova, što je svakako veliki plus. Touchpad je sjajan, no tasteri sa njegove leve i desne strane su malo bučniji nego što nam se dopalo.

Acer Aspire One A150-Bw tastatura, touchpad, detalji

Ekran je dijagonale 8.9" što je dovoljno za rezoluciju od 1024x600 piksela. Ovde ćemo samo dodati da širina od 600 piksela ume malo da nervira, pošto je većina Web stranica napravljena za rezoluciju 1024x768, što znači da ćete gotovo uvek morati da skrolujete po vertikali, što ni malo nije zabavno. U svakom slučaju, ekran ima pozadinsko LED osvetljenje, a prikaz je vrlo dobar, oštar i sa bojama vrlo prijatnim za oko. Iznad ekrana se nalazi integrisana Web kamera nešto manje rezolucije od standardne, 0.3MP. Kako su dimenzije prilično male, od dodatnih tastera su tu samo oni za uključivanje WiFi adaptera i računara. Sistemske diode su smeštene na zglob ekrana koji je valjkastog oblika, što samo još više doprinosi pozitivnom utisku koji ostavlja dizajn.

Acer Aspire One A150-Bw sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Konektori su raspoređeni dosta logično, pa tako prednja strana ostavljena slobodna, što je pohvalno pošto neće ništa smetati kada se kuca. Sa desne strane su tu dva audio konektora (za slušalice i mikrofon), dva USB porta i čitač memorijskih kartica. Pozadi takođe nema konektora, a sa leve strane su konektor za napajanje, D-Sub analogni video izlaz, LAN i USB port i još jedan čitač kartica. Malo je zbunjujuće što postoje dva čitača memorijskih kartica od kojih jedan čita samo SD format, dok drugi čita ostale popularne formate, uključujući i SD. Što se komunikacije tiče, pored LAN priključka, integrisana je i WiFi 802.11g interfejs. Možda bi bilo mnogo zgodnije da su tu recimo 802.11n i Bluetooth, no ne treba biti baš ni previše zahtevan kada je ovakav računar u pitanju.

Acer Aspire One A150-Bw sa zadnje i bočne strane, futrola

Acer Aspire One pokreće novi Intel Atom N270 procesor koji radi na 1.6GHz. Glavna odlika ovog procesora je smanjena potrošnja koja iznosi oko 2W i to pod opterećenjem, dok se u mirovanju spušta i do 0.5W. Suština je u tome da je ovaj procesor dovoljno snažan za većinu zadataka prosečnog korisnika, a sa druge strane dozvoljava imrpesivnu autonomiju. Od ostalih komponenti, ugrađeno je 1GB DDR2 memorije, SATA hard disk kapaciteta 120GB, dok je grafička kartica integrisana u čipsetu. Operativni sistem koji se dobija uz ovu verziju modela Aspire One je Microsoft Windows XP koji radi odlično i vrlo brzo. Ugrađena baterija je kapaciteta 2200mAh, ali i tako mala baterija je dovoljna za preko 3h autonomije, što je svakako bitan podatak.

Rezime

Acer Aspire One se na dobar način priključuje oštroj borbi u subnotebook segmentu, nudeći odličan kvalitet, atraktivan dizajn, i vrlo dobre performanse koje nisu značajno uticale na povećanje cene. Ova kategorija proizvoda je postala izuzetno popularna i ljudi ih koriste sve više. Nadamo se da će trend da se nastavi, a kao trenutno rešenje Acer Aspire One se dobro kotira. Na kraju, reći ćemo da uz ovaj računar Acer poklanja i finu kožnu torbicu sa svojim logoom, što je lep gest proizvođača.

Conclusion

Acer Aspire One is a good way to participate in a subnotebook field of struggle, offering excellent quality, attractive design, and very good performances not endangered with high price. Like everywhere, here you can also see more and more people using these miniature laptops, which deserve all the praise. We hope that this trend will continue and as a present solution, there is Acer Aspire One with its high position. At the end, let’s just say that along with this device Acer gives very nice leather case with its logo, which is very nice gesture by manufacturer.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 342€