субота, 20. септембар 2008.

A4Tech miševi za mase

A4Tech u ponudi ima ogroman broj modela miševa, a mi ćemo nešto opsežniji pregled započeti sa dna lestvice. Tri modela koja ćemo videti su osnovne kategorije i namenjeni korisnicima koji traže što povoljnije rešenje. Srećom, to ne znači da se ne može pronaći i nešto interesantno.

Ukoliko je došlo vreme da se častite novim mišem, izbor je prilično veliki i neće biti mnogo lako pronaći model koji idealno odgovara potrebama. Većina ljudi još ne shvata koliko je bitno obezbediti maksimalnu ergonomiju u radu, pogotovo ako za računarom sedite više od par sati dnevno. Posledice loše ergonomije uglavnom ne dolaze odmah, i baš zato je bitno na vreme o tome razmišljati. Miševe koje ćemo predstaviti spadaju i onu najosnovniju kategoriju, i namenjeni su korisnicima koji ne žele da potroše neke veće sume na periferije. Kompanija A4Tech u ponudi ima zaista ogroman broj modela, od ovih običnih koje ćemo i videti, do nekih dosta naprednijih koje ćemo takođe vrlo uskoro imati prilike da testiramo.

A4Tech X5-60MD, BW-26-7 i BW-18K-2

Ključne karakteristike

  • Veoma povoljna cena
  • Solidan kvalitet izrade
  • Model BW-26-7 ima napredne mogućnosti zuma i skrola

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

A4 Tech X5-60MD
  • Senzor: Optički, 800DPI
  • Interfejs: USB
  • Broj tastera: 4 i scroll točkić
A4 Tech BW-26-7
  • Senzor: Optički, 800DPI
  • Interfejs: USB
  • Broj tastera: 5 i scrloo točkić, zaseban 2X taster
A4Tech BW-18K-2
  • Senzor: Optički, 800DPI
  • Interfejs: USB
  • Broj tastera: 3 i scroll točkić

X5-60MD

Prvi miš koji ćemo videti je model X5-60MD koji spada u Run on Shine kategoriju kako proizvođač navodi. Ovo znači da je optički senzor unapređen tako da bez ikakvih problema radi na praktično bilo kojoj podlozi, što je do sada bila osobina nešto skupljih laserskih senzora. Na ovaj način, miš će savršeno raditi kako na staklenim, tako i na refleksivnim i na površinama koje su obojene i na kojima optički miševi obično ne rade dobro. Moglo bi se reći da je ovaj model dosta zgodan za korišćenje sa laptop računarom, prvo zbog svojih dimenzija a drugo zbog kabla koji ima na sredini mali kotur na koji se automatski namotava pomoću ugrađene opruge. Ovo je dobro poznato rešenje koje uz to i odlično radi i stvarno mnogo olakšava pakovanje i prenošenje miša. Model koji smo dobili na test je bordo boje, a dostupan je u još četiri boje (srebrna, bela, crna i roze).

A4 Tech X5-60MD

Miš je dosta mali i dobro leži u ruci, mada ne verujemo da će se mnogo dopasti onima koji vole nešto veće modele. Plastika od koje je napravljen je prilično kvalitetna i čini se da bi ovaj model mogao da stane rame uz rame sa nekim mnogo skupljim miševima. Koristi napredni optički senzor rezolucije 800DPI što je standardno i sasvim dovoljno za manje više sve poslove, ako ne računamo intenzivno igranje. Na sebi ima standardna tri tastera sa scroll točkićem i jedan poseban 2X taster koji je ništa drugo do duplog klika. Ovo jeste jednostavan trik (umesto da pritisnete levi taster brzo dva puta, dovoljno je pritisnuti 2X taster samo jednom), ali radi posao i dosta se brzo na njaga navikava. Nema potrebe za instaliranjem drajvera, sve počinje da radi par trenutaka po priključivanju na slobodan USB port.

A4 Tech BW-26-7

Ovaj miš je nešto većih dimenzija, blago zaobljenih linija. Odlično leži u ruci i dobro klizi po podlozi, a napravljen je od kombinacije crne i providne plastike koja se nalazi na bočnim stranama (postoje verzije u crvenoj, plavoj, zlatnoj, srebrnoj i narandžastoj boji). Miš koristi običan optički senzor rezolucije od 800DPI, što je standardna rezolucija za najveći broj ne-igračkih miševa. Ono što sigurno odmah zapada za oko je nešto drugačiji scroll točkić od onih na koje smo navikli. Točkić je dosta širi i malo udubljen po sredini, pa prst idealno pada na njega. Pored točkića, tu su i dva nestandardna tastera koja se nalaze odmah iznad scroll točkića.

A4 Tech BW-26-7

Pored standardnih funkcija klasičnih tastera, ovaj model podržava još par stvari koje zvuče prilično interesantno. Prvo, pritiskom na scroll taster, pomeranje miša će skrolovati ekran u svim mogućim smerovima, što može biti vrlo korisno kod nekih većih tabela recimo. Dva tastera koje smo pomenuli a nisu baš nešto što se može češće videti, su namenjena za brzo zumiranje, pa tako levi taster služi za zum-in, a desni za zum-out. Ovo svakako ima svojih dobrih strana i dosta je primenljivo u praktično svakoj situaciji. Možemo pretpostaviti da će ovaj miš biti zanimljiviji poslovnim korisnicima zbog pomenutih par mogućnosti koje ga izdvajaju iz proseka.

A4Tech BW-18K-2

Poslednji miš u testu je i najjednostavniji, kompaktnih je dimenzija i verovatno će takođe biti interesatniji korisnicima laptopa. USB kabl koji koristi ima već viđeni kalem koji se automatski namotava, pa će i u torbi zauzeti minimalno prostora. Iako jeste dosta mali, širi je nego model X5-60MD, pa će zbog toga odlično pasovati i onima sa većim šakama. Miš ima tri standardna tastera i scroll točkić koji je kao i kod modela BW-26-7 širi i po sredini udubljen. Iako je skrol malo tvrđi nego kod drugih miševa koje smo isprobali, u suštini nije uopšte tako loš.

A4Tech BW-18K-2

Na žalost, skrol točkić nema posebne funkcije kao prethodni model, pa će korisnici morati da se zadovolje običnim skrolovanjem. Optički senzor je rezolucije 800DPI, i miš radi dosta dobro i na malo nezgodnijim podlogama. Zanimljivo je da A4Tech logo svetli neonski plavom bojom kada je miš uključen, što ne svakako ne doprinosi funkcionalnosti, ali izgleda atraktivno pogotovo u mraku. Po svemu ostalom, ovaj miš se ne izdvaja mnogo od proseka.

Rezime

Modeli koje smo testirali ne spadaju u top ponudu, već su namenjeni korisnicima koji traže što povoljnije periferije. Sva tri modela nude odličan optički senzor od 800DPI koji radi dosta brzo i na skoro svim podlogama, dok je model X5-60MD opremljen nešto naprednijom optikom koja dozvoljava nesmetani rad i na podlogama kao što je staklo. Model BW-26-7 nudi i par dodatnih opcija za zumiranje i skrolovnje, što se pokazalo vrlo praktičnim. Ono što je bitno za sva tri modela je cena koja je veoma povoljna, što većina potencijalnih kupaca jedino i gleda.

Conclusion

For the models we tested, we cannot say they belong to top-notch offers but they are designed for users looking for cheapest peripheries. All three models provide great optical 800dpi sensor that works very fast regardless to type of surface, while X5-60MD model is equipped with more advanced optics that allows smooth work on surface like glass is. BW-26-7 model delivers few additional and very practical zoom and scroll options. The one thing is a common for these three models - low price and that’ is the only thing most people are looking for.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.):
A4Tech X5-60MD 6.8€
A4 Tech BW-26-7 6.6€
A4Tech BW-18K-2 6.1€