уторак, 30. септембар 2008.

Toshiba predstavila najbrži i najveći disk 1.8-inčnog formata


Svega dve nedelje nakon najavljivanja 1.8-inčnog hard diska kapaciteta 240 GB, Toshiba je predstavila "novi najveći" disk ove kategorije. Radi se o disku koji poseduje kapacitet od 250 GB i koji je deo MKxx29GSG serije. On se izdvaja ne samo po kapacitetu, već i po performansama, imajući u vidu da se vrti na 5400 rpm, dok se ostali 1.8-inčni diskovi vrte na 4200 rpm ili 3600 rpm. Disk poseduje SATA 3.0 Gbps interfejs i poseduje 8 MB bafera. Težak je 62 grama i namenjen je tržištu mobilnih i ultra-mobilnih uređaja. Prosečno vreme pristupa je deklarisano na 15 milisekundi. Toshiba će početi masovnu proizvodnju ovih diskova u novembru, dok isporuke MK2529GSG (250 GB), MK1629GSG (160 GB) i MK1229GSG (120 GB) drajvova kreću tokom decembra.

Stiže DDR3-2400


Buffalo sigurno nije ime od kog bi korisnici ocekivali da probija brzinske rekorde na polju memorija, ali je upravo ta kompanija prva koja je najavila DDR3 memorije sposobne da rade na 2400 MHz. Prototip DDR3-2400 modula poseduje kapacitet od 1 GB i koristi cipove kompanije Elpida, najavljene u avgustu. Radi se o 2.5 Gbps DRAM cipovima. Na standardnoj voltaži od 1.5 V oni mogu da rade na 2096 MHz sa 9-10-9-24 tajminzima, dok na 2.1 V dostižu 2400 MHz sa 11-11-11-34 tajminzima. Zvaničan termin pojavljivanja PC3-19200 memorija i njihova cena nisu najavljeni.

HydroFlow CPU vodeni blok

OCZ Technology Group, svetski lider na polju inovativne visoko pouzdane memorije visokih performansi i računskih komponenti, predstavila je „HydroFlow“ HF-MK1 vodeni blok za superiorno, vodeno hlađenje centralnih procesora. Dizajniran sa najvišim mogućim odnosom između bloka i sredstva za hlađenje, HydroFlow na veoma lak način može biti integrisan u bilo koji sistem i pomoći efikasnom sniženju procesorske temperature. HydroFlow HF-MK1 obezbeđuje najbolji mogući odnos između čvrstog kućišta i okolne tečnosti uz održavanje dovoljne termalne provodljivosti okolnog prostora u okviru strukture.

HP 2133 Mini-Note

Netbook izuzetnog kvaliteta, odlične autonomije i sjajnog ekrana. Opremljen je WiFi i Bluetooth mogućnostima ali i stereo zvučnicima, Web kamerom i čitačem SD kartica. Najslabija karika je VIA procesor koji je ipak dovoljno dobar za praktično sve potrebe prosečnog korisnika.

Kako se zahuktava bitka na netbook polju, svi proizvođači žure da ubace svoje modele u trku. Posle Asus-a, Acer-a do nas dolazi i HP sa svojim Mini-Note računarom. Videćemo koje su glavne razlike i da li je HP uradio nešto drugačije i bolje od konkurencije. Ono što se može reći je da i na prvi pogled Mini-Note izgleda veoma kvalitetno, i da ne liči mnogo na dečiju igračku kao neki drugi modeli. Iako je cena ovog modela praktično 500€, što i nije baš malo, mislimo da vredi pogledati šta se sve dobija.

HP 2133 Mini-Note sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

 • Odličan ekran rezolucije 1280x768px i dijagonale 8.9"
 • Sjajna tastatura skoro pune veličine
 • Odličan kvalitet izrade
 • WiFi, Bluetooth, Web kamera, čitač SD kartica
 • 6-ćelijska baterija obezbeđuje odličnu autonomiju

Utisak kvare

 • VIA procesor je slabijih performansi od Intel rešenja

Specifikacija

HP 2133 Mini-Note
 • Ekran: 8.9" WSVGA+ (1280x768px)
 • Procesor: 1.6GHz VIA C7-M Ultra Voltage
 • Ram memorija: 2048MB DDR2 667MHz
 • Grafika: integrisana VIA Chrome 9
 • Hard disk: 120GB SATA 5400rpm
 • Komunikacija : LAN, IEEE 802.11a/b/g, Bluetooth
 • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 2 USB ports (v2.0), D-sub, RJ-45, RJ-11, ExpressCard slot
 • Dodatno: Čitač kartica SD kartica, integrisana 1.3 Mpix Web kamera i mikrofon
 • Dimenzije: 27x255x165 mm
 • Težina: 1.2 Kg
 • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 5500 mAh
 • Operativni sistem: SUSE Linux Enterprise Desktop

HP 2133 Mini-Note

Već se na prvi pogled i dodir vidi da je Mini-Note izrađen izuzetno kvalitetno i od veoma kvalitetne plastike sive boje. Završna obrada plastike je mat, pa neće ostajati otisci prstiju, a sve je uklopljeno praktično savršeno i neće se desiti da bilo šta zaškripi ili krcka ako se jače pritisne. Odmah vidimo da je tastatura prilično velika, oko 90% veličine regularne tastature, što znači da će moći da se normalno kuca i da oni sa malo većim prstima neće imati problema u kucanju. Tasteri su veoma kvalitetni, plitki i tihi, ravne površine, a tastastura se skoro ni malo ne ugiba kada se malo jače pritisne.

HP 2133 Mini-Note tastatura, touchpad i Web kamera

Touchpad je dosta dobar, sa vertikalnim skrolom, a tasteri sa leve i desne strane previše duboki da bi dobili odličnu ocenu. Ekran je dijagonale 8.9" i rezolucije 1280x768 piksela, što znači da će Web stranice koje se gledaju biti pune širine i da neće biti potrebe da se skroluje po horizontali. Ravan ekran se uklapa u ravan okvir, a sa leve i desne strane se nalaze integrisani zvučnici. Tu je takođe i integrisana Web kamera rezolucije 1.3MP i mikrofon. Sigurno ste primetili da Mini-Note na podlozi stoji pod malim uglom nagnut ka napred, za šta je "kriva" ugrađena 6-ćelijska baterija. Ovo doduše možda ne izgleda nešto posebno lepo, ail je kucanje i dodatno olakšano.

HP 2133 Mini-Note sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Sa prednje strane laptopa se nalaze Power i WiFi taster sa ugrađenim diodama, kao i jedna dioda koja označava aktivnost hard diska. Sve diode su prilično diskretne i neće smetati ni kada je malo mračnije. Sa desne strane se nalaze ExpressCard slot i čitač SD memorijskih kartica, USB i LAN portovi kao i konektor za napajanje. Zbog konstrukcije, pozadi nema ničega, pogotovo pošto je ugrađena baterija većeg kapaciteta (standardno je to 3-ćelijska baterija). Sa leve bočne strane je preostali USB konektor, analogni D-Sub video izlaz, 3.5mm audio konektori i otvor za hlađenje.

HP 2133 Mini-Note detalji sa bočnih strana, Power taster

Ono što je možda i najbitnije je konfiguracija. Model koji smo imali na testu koristi VIA procesor smanjene potrošnje, kao i integrisanu VIA grafičku karticu. Iako se ovo rešenje sasvim sigurno ne može porediti sa Intel Atom procesorom koji se koristi u velikom broju netbook računara, ipak je takođe činjenica da je za većinu stvari za koje se ovi računari koriste to sasvim dovoljno. Konkretno, surf, Office aplikacije, chat, pa i gledanje filmova je bez ikakvih problema. Ono što je dobro je veoma mala potrošnja koja dovodi do impresivne autonomije od skoro 5h u mirovanju i oko 3.5h pod punim opterećenjem.

Rezime

Kako ovaj model dolazi sa WiFi i Bluetooth mogućnostima, praktično i pokriva sve potrebe prosečnog ali i malo naprednijeg korisnika. Performanse Mini-Note računara malo zaostaju za konkurentnim modelima koje koriste Intel platformu, ali su tu odlična autonomija, sjajan ekran odlične rezolucije, tastatura praktično pune veličine, što sve zajedno doprinosi da ovaj model može da se takmiči sa ostalima potpuno ravnopravno. Cena nije mala, no za netbook laptop ovakvog kvaliteta i mogućnosti, definitivno nije previše. Model sa testa je došao sa instaliranim SUSE Linux Enterprise Desktop operativnim sistemom, a postoje verzije i sa Windows sistemom.

Conclusion

Bearing in mind the fact this model comes with Wi-Fi and Bluetooth options, it satisfies needs of both average and advanced users too. Mini-Note PC performances mildly lagging behind competitive models using Intel platform but it offers great autonomy, excellent screen with good resolution, and QWERTY keyboard. All this provide this model to be competitive to all other models equal. Its price isn’t low at all but for quality netbook with so much options, it isn’t too much definitely. Tested model came with installed SUSE Linux Enterprise Desktop operative system, and at the market, there are Windows versions, also.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.): 499€

SAPPHIRE grafičke kartice


Kompanija SAPPHIRE u ponudi ima ceo program grafičkih kartica sa AMD/ATI procesorima. Vrlo tesna saradnja ovih kompanija je obezbedila i lidersku poziciju SAPPHIRE kada su u pitanju AMD/ATI grafičke kartice. Čak sedam modela se našlo na testu.

Iako je ime SAPPHIRE sigurno poznato onima koji prate hardversku scenu, da samo malo ponovimo gradivo. Kao jedan od najboljih partnera ATI-ja, SAPPHIRE je i bez konkurencije najveći proizvođač grafičkih kartica koje koriste AMD/ATI procesore. Dovoljno je reći da je SAPPHIRE fabrika u stanju da mesečno izbaci 1.8 miliona kartica, uz maksimalnu kontrolu kvaliteta, ISO9001 i ISO14001 standarde i tesnu saradnju sa AMD/ATI-jem po pitanju standarda. Ovo nije prvi put da na testu imamo kartice ovog proizvođača, no ovoga puta ćemo uporedno videti čak sedam modela.

SAPPHIRE HD 3850 i 4850

Počevši od modela HD 3850 koji je namenjen prosečnim, manje zahtevnim korisnicima, preko čak četiri modela HD 4850 koji se razlikuju po količini memorije, dizajnu sistema za hlađenje i samom layout-u kartice, do dva modela za one najzahtevnije, ovaj test bi trebao da bude dobar pokazatelj trenutne SAPPHIRE ponude. Uz najavu malo agresivnijeg nastupa na domaćem tržištu i vrlo konkurentne cene, možemo sa pravom da očekujemo vrlo dobru prodaju, a po onome što smo na testu videli, SAPPHIRE itekako ima šta da pokaže.

SAPPHIRE HD 4850, 4850 Toxic, 4870 i 4870X2

Ključne karakteristike

 • Izuzetno dobar kvalitet izrade
 • Tih i stabilan rad
 • Toxic HD 4850 i HD 4870X2 imaju vrhunske performanse u svojim kategorijama
 • Odlične cene

Utisak kvare

 • Ništa posebno

Specifikacija

SAPPHIRE HD 3850
 • Procesor: RV670 PRO koji radi na 668 MHz
 • Memorija: 512MB GDDR3 koja radi na 828MHz
 • Hlađenje: aktivno
 • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
 • Izlazi: 2x DVI, TV out
 • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD
SAPPHIRE HD 4850
 • Procesor: RV770 koji radi na 625 MHz
 • Memorija: 512MB GDDR3 koja radi na 933MHz
 • Hlađenje: aktivno, Single slot
 • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
 • Izlazi: 2x DVI, TV out
 • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD
SAPPHIRE HD 4850
 • Procesor: RV770 koji radi na 625 MHz
 • Memorija: 1GB GDDR3 koja radi na 933MHz
 • Hlađenje: aktivno, Single slot
 • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
 • Izlazi: 2x DVI, TV out
 • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD
SAPPHIRE HD 4850
 • Procesor: RV770 koji radi na 625 MHz
 • Memorija: 512MB GDDR3 koja radi na 933MHz
 • Hlađenje: aktivno, Dual slot
 • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
 • Izlazi: 2x DVI, TV out
 • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD
SAPPHIRE TOXIC HD 4850
 • Procesor: RV770 koji radi na 675 MHz
 • Memorija: 512MB GDDR3 koja radi na 1100MHz
 • Hlađenje: aktivno, Dual slot
 • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
 • Izlazi: 2x DVI, TV out
 • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD
SAPPHIRE HD 4870
 • Procesor: RV770 XT koji radi na 750 MHz
 • Memorija: 512MB GDDR5 koja radi na 900MHz
 • Hlađenje: aktivno
 • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
 • Izlazi: 2x DVI, TV out
 • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD
SAPPHIRE HD 4870X2
 • Procesor: 2x RV770 XT koji radi na 750 MHz
 • Memorija: 2GB GDDR5 koja radi na 900MHz
 • Hlađenje: aktivno
 • Interfejs: PCI-E 2.0 x16
 • Izlazi: 2x DVI, TV out
 • Dodatno: DirectX 10.1 podrška, UVD

SAPPHIRE armada

Prvi model u nizu je HD 3850, kartica koja koristi RV670 PRO reviziju procesora i ima ugrađenih 512MB DDR3 memorije. Kartica je single slot dizajna, sa dosta efikasnim hladnjakom i ventilatorom većeg prečnika koji obezbeđuje dobro i dosta tiho hlađenje. Pored hladnjaka koji pokriva dobar deo gornje površine kartice, memorija je takođe pokrivena aluminijumskim hladnjakom. Za napajanje, kartica zahteva dodatni 6-pinski PCIe konektor, a za slučaj da isti nemate slobodan, ili napajanje uopšte nema ovaj konektor (a sva novija napajanja imaju bar jedan), u pakovanju dolazi i poseban adapter za napajanje. U pakovanju takođe dolaze i svi neophodni adapteri za TV out, ali i DVI na HDMI adapter pošto je podržan HDMI interfejs, sa 5.1 surround zvukom. Sa gornje strane kartice se nalazi i CrossFire konektor pošto se dve ovakve kartice mogu upariti za bolje performanse. Verzija kartice sa testa radi na default učestanostima (procesor i memorija).

SAPPHIRE HD 3850

Prva HD 4850 kartica na testu je standardna verzija, sa 512MB DDR3 memorije i standardnim radnim frekvencijama memorije i procesora. Kartica je takođe single slot dizajna, nešto veće dužine od prethodnog modela, ali hladnjaka velike površine koji delom pokriva i memoriju. Kuler nije bučan i čuće se praktično samo par sekundi po paljenju računara. Kartica podržava CrossFire vezu, a za napajanje zahteva i dodatni 6-pinski konektor (adapter dolazi u pakovanju). Pored dva DVI konektora, tu je i TV out izlaz. U pakovanju između ostalog dolazi i adapter za HDMI interfejs, a podržan je 7.1 zvuk. Pored reprodukcije HD sadržaja, kartica će sa podrškom za DirectX 10.1 i Shader Model 4.1 biti interesantna i igračima.

SAPPHIRE HD 4850 512MB Single slot

Praktično identična kartica samo sa 1GB DDR3 memorije nudi veoma slične performanse, ali je nešto drugačijeg dizajna koji se razlikuje od referentne verzije. U pitanju je SAPPHIRE dizajn sa velikim aluminijumskim hladnjakom koji prekriva praktično celu površinu kartice, dok je kuler ostao istih dimenzija. I ova kartica radi na istim frekvencijama memorije i procesora kao i referentna verzija, pa tako razlike u performansama treba očekivati samo u igrama ili aplikacijama koje zahtevaju veliku količinu memorije. Od konektora, tu su CrossFire i 6-pinski naponski konektori, kao i dva DVI i TV-Out izlaz. Kako je hladnjak vrlo tanak, kartica je ostala u Single slot layout-u, ali je i pune dužine pa treba obratiti pažnju da se obezbedi dovoljno prostrano kućište.

SAPPHIRE HD 4850 1GB Single slot

Još jedna HD 4850 kartica, ovoga puta u Dual slot verziji, sa masivnim hladnjakom i ventilatorom. Iako dosta odstupa od referentnog dizajna, ova kartica nudi praktično identične performanse kao i standardne verzije sa ovim procesorom. Hlađenje je dosta efikasnije i tiše, mada ni ostale kartice nisu previše bučne. Kao i sve ostale 4850 kartice sa testa, i ova ima dva DVI i jedan TV-Out izlaz, sa podrškom za HDMI interfejs za signal visoke rezolucije zajedno sa surround zvukom. Frekvencije procesora i memorije su kao i kod ostalih kartica, memorije ima ukupno 512MB, pa osim tišeg rada ne treba očekivati ništa posebno drugačije.

SAPPHIRE HD 4850 512MB Dual slot

Verovatno i najzanimljivija kartica sa testa, Toxic verzija dolazi fabrički overklokovana (675MHz procesor, 1100MHz memorija) i opremljena sjajnim Zalman VF900-Cu hladnjakom. Kartica je Dual slot dizajna i standardnih dimenzija, sa bakarnim hladnjakom kružnog oblika i nešto većim ventilatorom koji se dosta tiho okreće. Sve ostalo rečeno za ostale 4850 kartice i ovde važi, CrossFire konektor, dodatno 6-pinsko napajanje, dva DVI i jedan TV-Out konektor kao i podrška za HDMI interfejs. Ova kartica se jasno izdvaja od ostalih 4850 modela koje smo do sada videli i nudi sjajne performanse zahvaljujući kvalitetnoj izradi koja garantuje dosta dobar uspeh u overkloku.

SAPPHIRE Toxic HD 4850 512MB

HD 4870 u svom referentnom dizajnu sa 512MB vrlo brze DDR5 memorije, na standardnim frekvencijama prosecora i memorije. Kartica je standardnog Dual slot dizajna i napravljena tako da kuler vreo vazduh izbacuje van kućišta, što je i najbolja varijanta za hlađenje. Kuler nije previše glasan iako je ipak za nijansu bučniji od ostalih kartica. Za napajanje, biće potrebno obezbediti dva dodatna PCIe 6-pinska konektora (za svaki slučaj, jedan adapter dolazi u pakovanju). Kako kartica podržava CrossFire režim, moguće je spojiti dve ovakve kartice za bolje performanse.

SAPPHIRE HD 4870

Na samom kraju je tu i najmoćnija iz ponude, HD 4870X2, kartica sa dva procesora i masivna 2GB DDR5 memorije. Ova kartica je namenjena igračima koji traže maksimalne performanse u visokim rezolucijama. Ovako, i najnovije igre u 1920x1200 postaju igrive i sa maksimalno oštrim podešavanjima. Kartica je punog formata, dosta teška i treba voditi računa o veličini kućišta. Za napajanje kartica traži dodatne 6-pinski i 8-pinski PCIe konektore, pa osim o veličini kućišta treba razmisliti i da li je napajanje dovoljno snažno. Za one najesktremnije, postoje mogućnosti i spajanja dve ovakve kartice u CrossFire režim, čime se dobijaju stvarno fantastične performanse.

SAPPHIRE HD 4870X2

Rezime

Sve grafičke kartice su pokazale tačno ono što se od njih i očekivalo. Performanse su pokazale da HD 4870X2 nema baš konkurenciju među modelima sa testa, to jest da u većim rezolucijama dovoljno beži da se nameće kao izbor igrača koji traže samo najbrže i najbolje. Od ostalih kartica, definitivno bi istakli Toxic HD 4850 koja zbog fabričkog overkloka beleži bolje rezultate od standardne verzije. Ono što je zajednički imenilac svih kartica je kvalitet izrade koji je vrhunski što se vidi već na prvi pogled. Moramo istaći i cene koje su potpuno konkurentne u odnosu na AMD/ATI kartice drugih proizvođača, što će kupcima možda i više značiti.Preporučena cena (uključujući 8% PDV, septembar 2008.):
SAPPHIRE HD 3850 73€
SAPPHIRE HD 4850 512MB Single slot 131€
SAPPHIRE HD 4850 1GB Single slot 172€
SAPPHIRE HD 4850 512MB Dual slot 131€
SAPPHIRE Toxic HD 4850 512MB 157€
SAPPHIRE HD 4870 216€
SAPPHIRE HD 4850X2 399€