понедељак, 18. август 2008.

TakeMS Biometric Scanline

Vrlo interesantan flash disk sa integrisanim čitačem otiska prsta. Ukoliko vam je vrlo bitno da obezbedite svoje podatke, ovo je veoma jednostavno i povoljno rešenje. Teško je zamisliti da postoji zgodniji način da zaključate svoje podatke.

Koncept nije toliko nov, ali je svakako izuzetno praktičan. Ovo će sigurno razumeti svi oni kojima je itekako bitno da im podaci budu maksimalno zaštićeni. Možda većina korisnika i nema potrebu da zaključava flash disk, ali je opcija da otiskom prsta možete zaključati i zaštititi podatke stvarno korisna, i uopšte nemamo sumnje da će se poslovni korisnici zainteresovati za ovaj flash disk.

TakeMS Biometric Scanline

Ključne karakteristike

  • Definisanje do 10 različitih otisaka prstiju koji jedini imaju pristup podacima na flash disku
  • Veoma jednostavna procedura instalacije
  • Svi potrebni programi se nalaze na disku

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

TakeMS Biometric Scanline
  • Interfejs: Hi-Speed USB 2.0
  • Kapacitet: 1GB
  • Prateći softver: Carry it Easy, Plus Bio
  • Dodatno: Čitač otiska prsta

TakeMS Biometric Scanline

Biometric Scanline je dimenzija standardnog USB flash diska, sa dve stvari koje odmah privlače pogled. Prvo je to što nema zaštitne kapice za USB konektor, a drugo što se na sredini samog diska nalazi integrisan čitač prstiju. Možda bi bilo bolje da postoji neka vrsta zaštite i čitača, pošto se vrlo lako može desiti da se zaprljaju u džepu. U pakovanju dolazi i traka za nošenje i USB produžni kabl. Sigurno je nekome palo na pamet da nema CD-a sa drajverima i programima, a to je iz jednostavnog razloga što se svi potrebni programi nalaze na samom disku. Ovaj model ima kapacitet 1GB (u ponudi postoje i oni od 2GB i 4GB) i dve particije. Jednu javnu od 150MB i jednu zaštićenu 900MB. Bitno je reći da se veličine particija ne mogu menjati.

TakeMS Biometric Scanline

Po povezivanju na računar, videće se dva odvojena drajva, javni koji se vidi kao prenosna flash memorija, i zaštićeni koji se prijavljuje kao CD drajv (da bi se omogućio autostart). Pokreće se Carry it Easy+Plus Bio program u kome se vrše sva podešavanja. Prvo je potrebno registrovati autorizovani otisak prsta (može se registrovati 10 otisaka i to bilo kog prsta), a zatim i podesiti dodatne opcije. Ovo uključuje sinhronizaciju podataka između računara, automatsko bekapovanje Outlook i Outlook Express podataka, Internet Explorer i Firefox bookmarkova, ali li što je zanimljivo, surfovanje Internetom bez ostavljanja bilo kakvih podataka na host računaru.

Rezime

Ovaj flash disk može biti vrlo koristan gadget koji se može recimo iskoristiti i za logovanje na računar (doduše sa drugim progamom). U svakom slučaju, ko god da traži način da osigura svoje podatke, ovaj flash disk pruža odličnu zaštitu u minijaturnom pakovanju, i to po veoma povoljnoj ceni.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.): 25€