недеља, 10. август 2008.

Sledeća generacija Apple Mac računara

Novu generaciju personalnih računara koju će kompanija Apple uskoro da predstavi najverovatnije će karakterisati neke od značajnih izmena na polju arhitekture budući da je Mac načinio skok od PowerPC procesora na one koje proizvodi Intel korporacija.

Kao deo svog prelaska na Intel čipove početkom 2006 godine kompanija čije je sedište u Cupertino-u napustila je svoju ustaljenu praksu korišćenja poručenih čipsetova matične ploče za podršku primarnom procesoru u svojim Mac računarima. Umesto toga započeto je oslanjanje za malo slabije verzije industrijski standardnih čipsetova koje nudi kompanija Intel za širi opseg proizvođača računara koji razvijaju Intel bazirane sisteme.

Na primer, dok je postojeća Apple linija MacBok i MacBook Pro notebook računara jedinstvena po tome što pokreće Mac OS X operativni sistem, oni su zapravo bazirani na istim standardnim procesorima i čipsetovima Intel Santa Rosa mobilne platforme a koriste ih i konkurentske firme koje podržavaju Window okruženje kao što su Dell i HP.

Međutim, budući da Apple teži da održi rast prodaje Mac računara duplo višim od industrijskog proseka, ponovo se traži način za razlikovanje arhitekture njihovih personalnih računarskih sistema kroz alternativnu tehnologiju koja će obezbediti prednost koju će biti veoma teško ugroziti.

Osobe koje su upoznate sa ovim planovima navode da predstojeća generacija Mac-ova, vođena triom redizajniranih notebook računara, neće prihvatiti Montevina čipset koji je najavljen kao deo Intel Centrino 2 mobilne platforme početkom ovog meseca. Štaviše, ti isti ljudi navode da čipset koji će biti deo novih Mac-ova neće imati ništa sa Intel-om.

Međutim, ovo ne treba mešati sa primarnim CPU koji će i dalje dolaziti iz Intel-a. Ipak, šta je tačno Apple odabrao za sada ostaje nepoznanica. Pretpostavljajući da čipsetovi u novim Mac-ovim neće biti bazirani na Intel tehnologiji, na taj način Apple dobija pregršt drugih mogućnosti.

Kompanija bi trebala da ponovo vrati uobičajenoj praksi koju je sprovodila u godinama PowerPC baziranih Mac računara kada su kreirani sopstveni čipsetovi koji podržavaju primarne procesore u svojim sistemima. Druga opcija jeste da Apple smisli sa kim će od ostalih proizvođača čipsetova ostvariti saradnju a u ponudi su nVidia, AMD ili Via.

Odustajanje kompanije Apple od Intel čipsetova može biti usko povezano sa brigom oko toga što su najnoviji mobilni čipseti ovog proizvođača veliki potrošači energije. Proizvođač Mac-ova ipak u poslednje vreme radi na redukovanju veličine i težine svojih notebook računara nudeći istovremeno produženi rad baterije i predstavljajući nove karakteristike koje nisu dostupne konkurentskim kompanijama.

Tokom nedavno održane konferencije finansijski direktor Apple-a, Peter Oppenheimer, naveo je da će Apple u najskorije vreme uložiti velika sredstva u određeni projekat o kojem za sada ne može biti više detalja ali će nakon toga Apple biti u stanju da ponudi nove vrhunske proizvode koje konkurentske kompanije jednostavno ne mogu da izrade a kao rezultat toga očekuje se porast prihoda za 30%.