петак, 1. август 2008.

Sjajni HP 530 za plići džep

Ovaj laptop je fantastičnog kvaliteta izrade i nema konkurenciju u svom cenovnom razredu. Ugrađen je Intel Core 2 Duo procesor koji ima odlične performanse. Jedina uslovno rečeno mana je 1GB memorije, i mi bi preporučili da se što pre doda bar još 1GB.

Predstavićemo HP laptop veoma atraktivne cene koji će verovatno mnoge zaintrigirati. Ono što je zanimljivo je da ovaj model ima Intel Core 2 Duo procesor i da je vrlo verovatno najjeftiniji laptop sa ovim procesorom. Ovo potenciramo zato što Core 2 Duo procesori praktično nemaju konkurenciju kada su performanse u pitanju. Jedina uslovno rečeno mana je činjenica da je instaliran samo 1GB memorije, što je po današnjim standardima već postalo malo.

HP 530 FH542AA sa prednje, bočne i zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Izuzetno kvalitetne izrade
  • Odlična tastatura i touchpad
  • Veoma povoljna cena
  • Odličan procesor daje sjajne performanse

Utisak kvare

  • Samo 1GB memorije
  • Baterija je malog kapaciteta i daje slabu autonomiju
  • Samo dva USB porta

Specifikacija

HP 530 FH542AA
  • Ekran: 15.4" WXGA 1280x800 Crystal Brite
  • Procesor: Intel Core 2 Duo T5200 1.6GHz (2MB L2, FSB 533MHz)
  • Ram memorija: 1GB DDR2 667
  • Grafika: Intel GMA 950 sa 256-bit / 128MB dynamic video memory
  • Hard disk: 160GB SATA 5400rpm
  • Optički uređaj: SuperMulti
  • Komunikacija : WiFi (802.11 a/b/g)
  • Portovi : Headphone-out, Mic-in, 2 USB porta, D-sub, LAN, Modem, ExpressCard slot
  • Dimenzije: 358 x 266,8 x 32.3 mm
  • Težina: 2.7 Kg
  • Baterija: 6-ćelijska Li-Ion, 3.2Ah

HP 530 FH542AA

HP 530 je napravljen u kombinaciji crno sive plastike mat završne obrade, definitivno boljeg kvaliteta i od dosta skupljih modela. Do sada je važilo pravilo da jeftini laptopovi nisu baš zavidnog kvaliteta izrade ni previše kvalitetnih materijala. Ovaj model potpuno menja tu sliku pošto bi, da ne znamo cenu, na prvi pogled rekli da je mnogo skuplji. Odlično je napravljen, i svi spojevi su vrlo čvrsti pa nigde nismo primetili da ima krckanja i ugibanja plastike. Tastatura je lokalizovana na naš jezik, i takođe veoma kvalitetna. Plitkog je hoda i tiha, a ono što je najbitnije, skoro da nema ugibanja ni kada se dosta jako pritisne.

HP 530 FH542AA tastatura, dodatni tasteri i touchpad

Dodatnih tastera skoro da nema, odnosno postoje dva i to jedan za uključivanje laptopa i jedan za WiFi adapter. Zvučnici su integrisani iznad tastature sa leve i desne strane, ispod maske koja ide celom širinom laptopa. Touchpad je vrlo zanimljiv, uvučen malo u odnosu na ravan tastature i praktično je deo gornje maske, to jest ne izgleda kao standardni touchpadovi. Površina touchpada nije glatka, već sa rupicama što u praksi daje vrlo dobar osećaj u radu. Touchpad ima i vertikalni skrol, što je uvek korisna opcija. Iznad ekrana, na mestu gde obično stoji Web kamera, ovde je postavljena HP nalepnica, što je očekivano pošto ovo ipak nije multimedijalni model.

HP 530 FH542AA sa prednje, desne, zadnje i leve bočne strane

Raspored konektora je prilično dobar, sa prednje strane se nalaze samo audio konektori (mic i headphones), skroz pomereni u levu stranu kako kablovi kada se priključe ne bi smetali dok se kuca. Sa desne strane se nalazi samo optički uređaj. Pozadi nema ni jednog konektora, a svi ostali su smešteni sa leve bočne strane. To su modem i LAN priključci, konektor za napajanje, D-Sub video konektor, dva USB porta i ExpressCard slot. Ovde imamo par primedbi. Prva se odnosi na to, da se konektor za napajanje nalazi između LAN i D-Sub priključaka, što ni nije baš najzgodnije. Takođe, postoje samo dva USB porta što definitivno nije dovoljno, pogotovo kada znamo da laptopovi u proseku imaju po 4 USB porta.

HP 530 FH542AA detalji sa bočnih strana, torba

Performanse ovog modela su prilično dobre, posebno ističemo ugrađeni Intel Core 2 Duo na 1.6GHz, ali je ograničavajući faktor 1GB memorije i preporučujemo da se odmah po kupovini memorija nadogradi sa bar još 1GB. Ostatak konfiguracije čine integrisana Intel GMA 950 grafička kartica, SATA hard disk od 160GB i DVD rezač. Pored modema i LAN adaptera, postoji i integrisani WiFi adapter sa podrškom za 802.11 a/b/g standarde. Baterija koja je ugrađena je 6-ćelijska ali kapaciteta od svega 3.2Ah, što je prilično oskudno i kao posledicu ima autonomiju od 1h20min pod opterećenjem i oko 2h30min u mirovanju, što i nisu neki fascinantni rezultati.

Rezime

Kada sumiramo sve utiske, možemo reći da HP 530 predstavlja sjajnu kupovinu, pošto uprkos "manama" u vidu slabe baterije i 1GB memorije, za nešto više od 400€ se dobija izuzetno kvalitetan laptop. Po kvalitetu izrade i upotrebljenim materijalima, praktično nema konkurenciju u svom cenovnom rangu. Ovaj laptop ima našu toplu preporuku za korisnike koji traže laptop za prosečne potrebe ili poslovne korisnike kojima treba pouzdan laptop za posao.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 431€

4 comments:

Анониман је рекао...

Kupio sam ga i samo imam problema,instalirao sam Vistu Ultimate 64bit Koju instaliram na sve ostale racunare,jedino na njemu pocne da odbrojava dane do aktivacije(30 dana)....cinilo se da nije velik problem,pa sam instalirao 32bit Vistu i ona nije aktivirana,Windows XP uopste nemoze da se instalira.. Naime racunar ima ugradjenu zastitu od piraterije,tako da i kad formatiras disk on pamti da je bila piratska verzija.. Sad je u servisu,cak i oni se muce to da rese.

Unknown је рекао...

Igor je u pravu.. i meni se isto desava sto se tice viste.. kad god instaliram,dobijem 30 dana i to je to...

Unknown је рекао...

Ja ga imam oko godinu dana i sve r adi super. XP-moze da se instalira,ima jedna caka,posle toga moze sve zivo da se instalira. Vistu sam instalirao, ne odbrojava nikakve dane, trenutno koristim Windows 7 vec jedno 3 meseca, radi bolje od XP-a, probajte ga i videcete sta sve vasa masina moze! Pozzzz

Boris је рекао...

ja sam gejmer i treba mi veca grafichka... da li je moguce da se zameni ta integrisana?