четвртак, 7. август 2008.

PixelView PlayTV tjuneri

Dva jednostavna TV tjunera, jedan PCI a drugi PCMCIA interfejsa. Prilično dobrih cena, ovi tjuneri imaju sve opcije kao i svi ostali, bez nekih posebnih dodataka. Ono što će ih izdvojiti od konkurencije je sigurno cena.

Predstavljamo dva TV tjunera kompanije Prolink, domaćoj publici poznatiji pod imenom PixelView pošto su svi tjuneri tržištu ponuđeni pod tim brendom. U pitanju su dva modela, jedan za desktop a drugi za laptop računare. U pitanju su standardni TV tjuneri sa već poznatim spiskom opcija i mogućnosti, pa će se sa konkurencijom boriti vrlo povoljnom cenom.

PixelView PlayTV Pro3, Mobile

Ključne karakteristike

  • Jednostavna instalacija
  • Opcije kao što su Time Shift i programiranje snimanja dok je računar u sleep modu
  • Vrlo dobra slika

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

PixelView PlayTV Pro3
  • Interfejs: PCI
  • Konektori: TV, FM, Composite, S-video, Audio in/out, IR
  • Dodatno: Daljinski upravljač
PixelView PlayTV Mobile
  • Interfejs: PCMCIA
  • Konektori: TV, FM, Composite, S-video, Audio
  • Dodatno: Daljinski upravljač

PixelView PlayTV Pro3

Prvi model je interni, sa PCI interfejsom i prilično standardnim mogućnostima. U pakovanju dolazi sa FM antenom, IC prijemnikom i daljinskim upravljačem, CD-om sa drajverima i softverom i audio kablom kojim se povezuje na zvučnu karticu. Instalacija je vrlo jednostavna i kada se instaliraju drajveri i softver, pristupa se već mnogo puta viđenim podešavanjima. Podržani su analogni TV sistemi: NTSC, PAL i Secam, Teletext ali i stereo zvuk. Ovaj model dolazi sa FM prijemnikom, a radio program se osim slušanja može i snimati direktno na hard disk. FM antena je dosta dobra i ako se dobro postavi, obezbediće vrlo kvalitetan prijem radio kanala.

PixelView PlayTV Pro3

Na karticu se mogu povezati i neki drugi izvori slike, kao na primer DVD plejer, kamkorder ili Web kamera, a sadržaj kao i TV program, snimati u željenom formatu na hard disk. Traženje stanica ide dosta brzo, a rezultati su prilično dobri. Podržano je Time Shift snimanje, kada se praktično pauzira program uživo i započinje njegovo automatsko snimanje na hard disk (ako recimo u sred nekog interesantnog filma ili utakmice morate da otrčite do prodavnice), pa se posle može nastaviti gledanje bez mnogo podešavanja i petljanja sa opcijama. Video materijal se snima u MPEG 1/2/4 formatima, a posebno je interesantna opcija programiranja početka snimanja dok je računar u sleep režimu.

PixelView PlayTV Mobile

Mobile model je PCMCIA kartica koja se veoma lako instalira u slobodan slot laptop računara. I ovde je potrebno instalirati drajvere i softver, pa zabava može da počne. U pakovanju dolazi FM antena, adapter kabl za S-Video, kompozitni i audio signale, kao i mali daljinski upravljač koji je veoma funkcionalan i odličnog kvaliteta. Kako je u pitanju TV tjuner za analogni televizijski signal, podržani su standardni formati u kojima se prati TV program, PAL, SECAM i NTSC. Integrisani radio prijemnik je za FM stanice, a sa antenom iz pakovanja će se bez većih problema uhvatiti sve željene stanice.

PixelView PlayTV Mobile

Posle inicijalnog podešavanja i traženja stanica, dobija se prilično dobra slika, potpuno porediva sa PCI modelom. Kvalitet slike je moguće fino podešavati iz softvera, a konačni rezultati će kao i uvek dosta zavisiti od jačine i kvaliteta ulaznog signala. Ova kartica je prilično zgodna za prebacivanje video materijala sa neke kamere ili DVD plejera pošto ima S-Video i kompozitni ulaz, pa tako vrlo jednostavno možete stare snimke prebaciti u digitalni format. Snima se u MPEG 1/2/4 formatima, dok je za DivX potrebno sa Interneta preuzeti odgovarajuće kodeke. Teletekst, Time Shift i programirano snimanje (može i kada je računar u Sleep režimu) su podržani kao i puštanje stereo zvuka sa kanala koji imaju mono zvuk.

Rezime

Oba tjunera će naći svoju publiku, a mi možemo samo da potvrdimo da daju odličnu sliku. Veoma su jednostavni za upotrebu i verujemo da ih treba pogledati kada budete tražili TV tjuner pošto su veoma povoljne cene, za koju nude sasvim dovoljno mogućnosti.

Preporučena cena (uključujući 18% PDV, jul 2008.):
PixelView PlayTV Pro3 - 17€
PixelView PlayTV Mobile - 38€