понедељак, 4. август 2008.

MSI P45 NEO3-FR

Veoma dobra matična ploča koja će sasvim sigurno moći da zadovolji očekivanja svih osim onih korisnika koji planiraju da se bave intenzivnim oveklokom. Kombinacija cene, kvaliteta i performansi je veoma dobra i ova ploča zaslužuje preporuku.

Ova MSI matična ploča koristi Intel P45 čipset, što znači da podržava sve nove Intel procesore nove generacije do FSB-a od 1600MHz. Ploča je namenjena korisnicima koji neće sastavljati konfiguraciju sa više grafičkih kartica. Ova ploča koristi veoma kvalitetne komponente koje garantuju stabilan rad i veoma dobre performanse po vrlo dobroj ceni, što je najčešće i presudan faktor u kupovini.

MSI P45 NEO3-FR sa gornje, donje strane, oprema i konektori sa zadnje strane

Ključne karakteristike

  • Odličan kvalitet izrade
  • Veoma kvalitne ugrađene komponente
  • Odlične performanse

Utisak kvare

  • Ništa posebno

Specifikacija

MSI P45 NEO3-FR
  • Format ploče: ATX
  • Čipset: Intel P45 Northbridge (MCH) i ICH10R Southbridge
  • Procesor: LGA775 socket za Intel Core2 Quad / Core2 Extreme / Core2 Duo / Pentium Extreme / Pentium D / Pentium 4 procesore,(FSB 1600/1333/1066/800MHz)
  • Memorija: 4x DIMM, max. 16GB, Dual Channel DDR2 667/800/1066 MHz
  • Kontroleri: 8x SATAII(RAID 0, 1, 5 i 10), 1x IDE i 1x Floppy
  • Slotovi: 1x PCIe x16,1x PCIe x1, 4x PCI
  • Zvuk: Realtek ALC888 codec 8-channel HD Audio
  • Dodatno: Gigabit LAN, 12 USB portova (4 porta pozadi i 8 preko konektora na ploči), 2x FireWire port, 2x PS/2, 1x serijski port, 1x paralelni port

MSI P45 NEO3-FR

Leyout ploče je prilično standardan, sa dobrim rasporedom komponenti i priključaka. Jedina zamerka se odnosi na konektor za napajanje procesora koji se nalazi praktično na sred ploče, blizu sistema hlađenja, što teško da je idealna pozicija. Oko ležišta procesora ima sasvim dovoljno mesta i za neke veće kulere ako se na to odlučite. Sistem hlađenja je pasivan, sa bakarnim hladnjacima i heat pipe cevima. Interesantno je da su ovim cevima spojeni samo hladnjaci NorthBridge-a i elementi napajanja procesora, dok je SouthBridge potpuno nezavistan. Razlog za to je i činjenica da se SouthBridge ne zagreva toliko, te da mu nije ni potrebno neko specijalno hlađenje.

MSI P45 NEO3-FR sa bočne strane, ležište procesora, sistem hlađenja

Komponente koje su upotrebljene su izuzetno dobrog kvaliteta, kao na primer aluminijumski solid kondenzatori koji su mnogo otporniji i izdržljiviji od običnih. Memorija i NorthBridge čip dobijaju napajanje preko dvostruke filtracije, što obezbeđuje manje grejanje i stabilniji napon. Ova ploča ima jedan PCIe x16 slot za grafiku, jedan PCIe x4 slot i četiri obična PCI slota. Postoji čak osam SATA konektora, jedan ATA i floppy. Primetili smo da su memorijski slotovi postavljeni dosta blizu prvog PCIe slota, što znači da bi svakako trebalo prvo instalirati memoriju pa tek onda grafiku, pošto se može lako desiti da grafička kartica, pogotovo ako je malo duža, blokira pristup memoriji.

MSI P45 NEO3-FR PCI i memorijski slotovi, SATA i ATA konektori

Sa zadnje strane se pored uobičajena četiri USB konektora (ploča podržano je još 8 USB konekcija preko konektora na samoj ploči), LAN i dva PS/2 konektora nalaze i konektori integrisane 8-kanalne zvučne kartice, ali i serijski i paralelni portovi. Bios je prilično standardnih mogućnosti, bez nekih posebnih opcija za overklok, no ukoliko baš želite da eksperimentišete, ono najosnovnije ćete svakako moći da isprobate. Iako specifikacija navodi da su podržani procesori sa FSB-om od 1600MHz, ovo je ipak nešto što zahteva malo podešavanja, odnosno overkloka. Srećom, procedura je prilično jednostavna i uključuje korišćenje posebnog OC Jumper-a.

Rezime

Ova ploča je napravljena od vrlo kvalitetnih komponenti, što znači da će raditi veoma stabilno i bez mnogo grejanja. Performanse su odlične i praktično nema nekih većih zamerki. Iako ovaj model nije napravljen ekskluzivno za overklok, neke opcije ipak postoje. Verujemo da će sa vrlo dobrom cenom zainteresovati sve one kojima treba nova ploča za Intel procesor, a koji se neće previše baviti BIOS-om i overklokom.

Preporučena cena (uključujući 8% PDV, jul 2008.): 98€